Polki.pl

kom. (2)

Żurek wielkanocny

Składniki

  • 1,5 l wywaru z mięsa i warzyw,
  • 1 l żuru,
  • 50 dag surowej białej kiełbasy,
  • 4 jajka na twardo,

  • 1/2 szklanki gęstej śmietany,
  • 30 dag pieczarek
  • 1 łyżka startego chrzanu,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 1,5 łyżki majeranku,
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania

Kiełbasę zalać gorącym wywarem, liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotować 30 min. Wlać zakwas i gotować na wolnym ogniu przez 20 min.

Wyjąć kiełbasę, zupę przecedzić. Dodać chrzan i przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i majeranek. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Kiełbasę pokroić w plastry. Dodać da żurku. Pieczarki pokroić na ćwiartki, lekko podsmażyć i wrzucić do żuru. Zagotować.

Podawać z połówkami jajek.




Oceń 5,00 / 1

Wielkanocna sałatka z brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl

 
 

Zobacz także

 
 

Podobne w temacie Zupy

Skomentuj Żurek wielkanocny

Gość We-Dwoje.pl
Komentujesz jako dsfdsfds  /  Wyloguj sięZarejestruj się  /  Zaloguj się

Podobne do Żurek wielkanocny

  • Błyskawiczny żurekZupyBłyskawiczny żurekŻurek gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu, dodajemy warzywa i i pokrojona w plasterki kiełbasę. Po chwili dodajemy obsmażone pieczarki. Gotujemy wszystko jeszcze przez kilka minut.więcej »
  • Żur wigilijnyZupyŻur wigilijnyPrzygotowujemy wywar z pietruszki, selera i grzybów, a kiedy warzywa będą miękkie, przecedzamy przez sitko, dodajemy żur i czosnek. Podajemy z ziemniakami z wody, ze śmietaną.więcej »
  • Żurek staropolskiZupyŻurek staropolskiMakaron gotujemy według zaleceń na jego opakowaniu, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Do garnka z wodą wkładamy kości oraz obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Całość należy...więcej »
  • Żur z kiełbasąZupyŻur z kiełbasąMąkę wsypać do miski, powoli wlać 100 ml wrzącej wody. Dodać drobno pokruszony chleb, wymieszać. Zakwas odstawić na 3 dni. Z ziemniaków wyciąć małe kulki. zagotować oba rosoły, dodać ziemniaki i gotować 15 min....więcej »
  • Żurek z białą kiełbasąZupyŻurek z białą kiełbasąCebulę podpiec na patelni bez tłuszczu.. Kiełbasę zalać gorącym wywarem, dodać cebulę, liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotować 30 min.więcej »
  • Żurek jarzynowyZupyŻurek jarzynowyCebulę podsmażamy na oliwie. Potem dodajemy pokrojony seler i chwilkę razem zasmazamy...więcej »
  • Gazpaho - zupa hiszpańskaZupyGazpaho - zupa hiszpańskaGazpacho to najpopularniejsza zupa z kuchni hiszpańskiej. Wywodzi się z Andaluzji, ale jest dziś popularna na terenie całej Hiszpanii w różnych odmianach. Jest zupą sezonową, docenianą w okresach upalnych. Gazpacho to...więcej »
  • Zupa owocowa z gwiazdkamiZupyZupa owocowa z gwiazdkamipecjalnie dla najmłodszych powstał przepis na kolorową zupę owocową. Jest to lekka i pyszna potrawa, która zadowoli podniebienie nawet największego niejadka, a rodzicom zaoszczędzi mnóstwo czasu. Przepis na zupę...więcej »
  • Zalewajka na żurkuZupyZalewajka na żurkuKiełbasę jałowcową pokroić w kostkę, dodać pokrojonego pora, cebulę, startą na tarce, marchew, seler i pietruszkę, zalać 2 litrami wody, gotować 10 min.więcej »
  • Zupa jarzynowa na ostroZupyZupa jarzynowa na ostroJarzyny obrać, umyć i pokroić w kostkę ( oprócz pomidorów ). W garnku podgrzać oliwę, dodać cebulę, cayenne i cynamon. Smażyć przez dwie minuty Następnie wlać litr wody i zagotować. Dodać zielony groszek,...więcej »
  • Zupa gulaszowaZupyZupa gulaszowaZupa gulaszowa zwana inaczej zupą węgierską to sycące, aromatyczne danie, które coraz częściej gości na naszych stołach. Zobaczcie, jak się ją przygotowuje.więcej »
  • Zupa buraczanaZupyZupa buraczanaMięso gotujemy na małym ogniu. Łyżką cedzakową usuwamy powstałe szumowiny. Dodajemy kostkę rosołową, obrane marchewki, seler, pietruszkę, por i buraki.więcej »
  • Zobacz podobne do Żurek wielkanocnywięcej podobnych
Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl


Forum Przepisy kulinarne