Zupa buraczana

Mięso gotujemy na małym ogniu. Łyżką cedzakową usuwamy powstałe szumowiny. Dodajemy kostkę rosołową, obrane marchewki, seler, pietruszkę, por i buraki.

Składniki:

  • kawałek mięsa wieprzowego na wywar,

  • 6 dużych buraków,
  • włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, seler, por),
  • kostka rosołowa,
  • liście laurowe, ziele angielskie,
  • vegeta, cukier, ocet,
  • śmietanka 18% do zup i sosów.

Sposób przyrządzenia:

Mięso gotujemy na małym ogniu. Łyżką cedzakową usuwamy powstałe szumowiny. Dodajemy kostkę rosołową, obrane buraki. Po 20 minutach dodajemy starte na tarce marchewki, seler, pietruszkę, i por w całości. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i razem gotujemy do miękkości warzyw.

Doprawiamy zupę do smaku. Po wyłączeniu gazu zabielamy zupę śmietaną.

Ugotowane buraczki możemy pokroić w kostkę i dodać do zupy, bądź wykorzystać je jako dodatek do dania obiadowego, na dzień następny. Zobacz przepis na buraczki na słodko.

Tradycyjny chłodnik - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/3 lata temu
Może dobra, ale niezdrowa, za dużo chemii (kostka i vegeta).
/6 lat temu
dziwny przepis, ale pycha
/6 lat temu
masz rację
POKAŻ KOMENTARZE (1)