Zupa kwaśnica

Tradycyjna potrawa z Podhala

łatwy przepis, sałatki, dania z truskawkami, ciasta, szparagi, nowalijki, danai z grilla, przepisy

Przygotowanie i gotowanie ok. 25 min * 1 porcja – ok. 220 kcal

Składniki na 6 porcji:

- 50 dag baraniny lub wieprzowiny z kością (np. żeberek)
- 25 dag kapusty kwaszonej
- 1 marchewka
- 1 cebula
- kilka suszonych grzybów
- 3 ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- 3–4 ziarna ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Mięso ugotuj w ok. 2 l wody. Grzyby opłucz, ugotuj.

2. Do mięsnego wywaru wrzuć pokrojoną marchewkę, cebulę, kapustę oraz przyprawy. Gotuj na małym ogniu ok. 30 minut.

3. Dodaj pokrojone grzyby wraz z wywarem, gotuj jeszcze 5 min.

4. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, ugotuj. Zupę podawaj z ziemniakami, mięsem i pieczywem.

Smaczne i szybkie zupy - forum >>

Przyjaciółka
Oceń artykuł 4 głosy
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny