POLECAMY

Pomidory faszerowane fetą - Lekka kuchnia We-Dwoje.pl

Kocham fetę, pod każdą postacią. Pasuje mi niemal do wszystkiego. Czasem zastanawiam się jak kiedyś mogłam żyć nie znając tego smaku?

Kocham fetę, pod każdą postacią. Pasuje mi niemal do wszystkiego. Czasem zastanawiam się jak kiedyś mogłam żyć nie znając tego smaku? 

Połączenie fety z pomidorami i ziołami to pełna rozkosz. Polecam wam zatem pyszne i bardzo proste w wykonaniu danie - Pomidory faszerowane fetą. Idealne jako przystawka, ale także jako lekka kolacja. Szykuje się prawdziwa uczta...

Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:

  • 4 duże dojrzałe pomidory,
  • 200 g sera feta,
  • bazylia, oregano.

Sposób przyrządzenia:

Pomidory dokładnie myjemy i odcinamy z nich wierzch. Ze środka usuwamy pestki i miąższ. Wydrążone pomidory delikatnie solimy i układamy otworami do dołu, żeby wyciekł z nich sok. Fetę kroimy w drobną kostkę, mieszamy z ziołami. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy pomidory. Przykrywamy odciętą częścią i układamy na grillu, patelni grillowej, bądź w żaroodpornym naczyniu. Pieczemy około 15 minut.

Pomidory faszerowane fetą doskonale smakują w połączeniu z bagietką, bądź czosnkowym pieczywem. Do tego półwytrawne wino i jesteśmy w pełni szczęścia.

Tagi: pomidoryziołafetaucztaserkalorie
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/7 lat temu
Pychotka! Zachowam na przyszłe lato. Te pomidory teraz są takie już niesmaczne, że chyba się nie nadzadzą...
/7 lat temu
Mmmmm... aż zrobiłam się głodna! Koniecznie muszę wypróbować!
/7 lat temu
Mmmmmm pyszności! Ja jestem zdecydowanie "pomidorową" kobietą. Uwielbiam, kocham pod każdą postacią :) Do tego feta, którą tez uwielbiam. Zdarza mi się kupić i zjeść samą...:) Taki mix, dla mnie, jak najbardziej :) !!