Sznycel wiedeński
Sznycel wiedeński11 lat temu
Sznycel wiedeński to kotlet cielęcy panierowany w bułce tartej, usmażony na maśle i podany z plasterkiem cytryny. Czytaj więcej
Makaron dobrze dobrany
Makaron dobrze dobrany11 lat temu
W sklepach mamy ogromny wybór makaronów. Od najdrobniejszych typu krajanka, nadających się głównie do zup, po wielkie muszle czy rurki, doskonałe do zapiekania. Czytaj więcej
Sery francuskie
Sery francuskie11 lat temu
We Francji produkuje się około 500 gatunków serów. Większość z nich to wysoko cenione sery tradycyjne, których receptury są ściśle chronione. Do najbardziej znanych i cenionych francuskich serów zaliczyć można: brie, camembert, beaufort, roquefort. Czytaj więcej
Bouillabaisse - marsylska zupa rybna
Bouillabaisse - marsylska zupa rybna11 lat temu
Początkowo była to prosta zupa rybaków, którzy gotowali ją z resztek połowów. Dopiero z czasem zaczęto dodawać do niej szafran i tak stała się jedną z najbardziej znanych potraw kuchni prowansalskiej. Czytaj więcej
Poffertjes czyli naleśniki po holendersku
Poffertjes czyli naleśniki po holendersku11 lat temu
Poffertjes, czyli naleśniki po holendersku. Można je porównać z amerykańskimi pancakes, ale poffertjes są jednak o wiele mniejsze, są to malutkie okrągłe placuszki. W Holandii smaży się je niemal na każdym rogu. Czytaj więcej
Sery holenderskie
Sery holenderskie12 lat temu
Holandia kojarzona z wiatrakami, kolorowymi tulipanami i miejskimi rowerami. Ale Holandia to przede wszystkim kraj doskonałego mleka i wspaniałych wyrobów mleczarskich. I choć niekwestionowanym królem serów jest Francja, to i Holandia również ma się czym chwalić, bowiem zaliczana jet do pięciu największych producentów sera na świecie. Do najbardziej znanych gatunków holenderskich serów należą gouda, edammer oraz mazdamer. Czytaj więcej
Deski do krojenia
Deski do krojenia12 lat temu
Deska do krojenia. Znajdzie się w każdej kuchni. Ale ile o niej wiemy? Czy na jednej desce możemy kroić wszystkie składniki? Przeczytajcie kilka cennych porad na temat desek do krojenia. Czytaj więcej
Tapas - hiszpańskie przekąski
Tapas - hiszpańskie przekąski12 lat temu
Tapas to niewielkie przekąski podawane na ciepło i zimno. Słowo "tapa" oznacza pokrywkę, Hiszpanie pijąc wino przykrywali kieliszek plastrem suchej kiełbasy, by osłonić trunek przed owadami. Z czasem jednak do kiełbasy dokładano kawałek chleba z przeróżnymi dodatkami i tak właśnie powstało słynne tapas, które podbiło całą Hiszpanię. Czytaj więcej
Przyprawy do zup
Przyprawy do zup12 lat temu
Jeżeli macie problem z odpowiednim doprawieniem zupy, koniecznie zajrzyjcie do naszych porad. Podpowiemy wam, jakich przypraw użyć do danej zupy, by wzbogacić jej smak i aromat. Czytaj więcej
Jak gotować warzywa?
Jak gotować warzywa?12 lat temu
Gotowane warzywa są lekkostrawne, bardziej przyswajalne. Ale czy wiemy jak gotować poszczególne warzywa, by nie utraciły smaku, zapachu, koloru i cennych składników odżywczych? Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA