kiszone buraki fot. Adobe Stock

Kiszone buraki: jak je przygotować? Są idealne do barszczu

Kiszone buraki możesz dodać do barszczu, ale nie tylko. Świetnie pasują też do sałatek, a sok z nich jest bardzo zdrowy. Przedstawiamy przepis klasyczny oraz z marchewką.
Weronika Kwaśniak / 09.10.2019 09:36
kiszone buraki fot. Adobe Stock

Kiszone buraki to nie tylko zwykłe przetwory. To... samo zdrowie! Surowe buraki zawierają w sobie cenne składniki, a po ukiszeniu zyskują ich jeszcze więcej.

Na skróty:

Lekarze i dietetycy od lat zalecają jedzenie kiszonek dla wzmocnienia odporności, poprawienia pracy układu pokarmowego, a także by dostarczyć organizmowi żelaza. 

Kiszone buraki mają jeszcze jedno zastosowanie - sok, który powstaje w procesie fermentacji, może być potem wykorzystywany np. jako domowy zakwas na barszcz.

Kiszone buraki

Składniki:

  • 4 ząbki czosnku,
  • ok. 1 kg czerwonych buraków,
  • łyżka soli,
  • 2 ziarnka pieprzu,
  • 2 liście laurowe,
  • 750 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Wodę zagotuj, wymieszaj z solą i wystudź.
  2. Buraki wyszoruj i cienko obierz.
  3. Pokrój na kawałki i umieść w 2 słoikach.
  4. Czosnek obierz, dołóż do słoików. Włóż też liście laurowe i ziarenka pieprzu.
  5. Buraki zalej słoną wodą. Powinny być całkowicie zakryte.
  6. Słoiki mocno zakręć i na kilka dni pozostaw w temperaturze pokojowej, aż zauważysz pianę - to oznacza, że rozpoczął się proces fermentacji.
  7. Teraz powinnaś zmienić temperaturę kiszenia buraków. Optymalna to między 0 a 10 stopni - odstaw słoiki do lodówki albo piwnicy.
  8. Po upływie kilku dni (maksymalnie 14-21), można już wykorzystywać buraczki. Zbierz pianę.
  9. Kiszonych buraków wraz z zalewą możesz użyć jako bazy do barszczu. Możesz też same buraki zużyć do sałatki, a sok po prostu wypić. Jeśli chcesz zachować go na dłużej, przechowuj w lodówce.

Kiszone buraki z marchewką

Składniki:

  • 1 kg czerwonych buraków,
  • duża marchew lub 2 mniejsze,
  • 3 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • trochę koperku,
  • kwiat kopru,
  • łyżka soli,
  • 1 l wody.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki i marchewkę dokładnie wyszoruj, obierz.
  2. Posiekaj na małe kawałki.
  3. Czosnek i cebulę obierz, drobno pokrój.
  4. Marchew i buraki powkładaj do słoików. Przełóż czosnkiem, cebulą, dodaj seler, koper i kwiat kopru.
  5. Wodę zagotuj i wymieszaj z solą. Zalej nią buraki w słoikach.
  6. Dokładnie zakręć. Odstaw w ciepłe miejsce. Kiszone buraki z marchewką będą gotowe po około 7-10 dniach.

Sprawdź również:
Kiszenie grzybów: poradnik krok po kroku
Jak kisić ogórki? Sprawdź nasze porady
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)