Kiszone buraki to nie tylko zwykłe przetwory. To... samo zdrowie! Surowe buraki zawierają w sobie cenne składniki, a po ukiszeniu zyskują ich jeszcze więcej.
Na skróty:
Lekarze i dietetycy od lat zalecają jedzenie kiszonek dla wzmocnienia odporności, poprawienia pracy układu pokarmowego, a także by dostarczyć organizmowi żelaza.
Kiszone buraki mają jeszcze jedno zastosowanie - sok, który powstaje w procesie fermentacji, może być potem wykorzystywany np. jako domowy zakwas na barszcz.
Kiszone buraki
Składniki:
- 4 ząbki czosnku,
- ok. 1 kg czerwonych buraków,
- łyżka soli,
- 2 ziarnka pieprzu,
- 2 liście laurowe,
- 750 ml wody.
Sposób przygotowania:
- Wodę zagotuj, wymieszaj z solą i wystudź.
- Buraki wyszoruj i cienko obierz.
- Pokrój na kawałki i umieść w 2 słoikach.
- Czosnek obierz, dołóż do słoików. Włóż też liście laurowe i ziarenka pieprzu.
- Buraki zalej słoną wodą. Powinny być całkowicie zakryte.
- Słoiki mocno zakręć i na kilka dni pozostaw w temperaturze pokojowej, aż zauważysz pianę - to oznacza, że rozpoczął się proces fermentacji.
- Teraz powinnaś zmienić temperaturę kiszenia buraków. Optymalna to między 0 a 10 stopni - odstaw słoiki do lodówki albo piwnicy.
- Po upływie kilku dni (maksymalnie 14-21), można już wykorzystywać buraczki. Zbierz pianę.
- Kiszonych buraków wraz z zalewą możesz użyć jako bazy do barszczu. Możesz też same buraki zużyć do sałatki, a sok po prostu wypić. Jeśli chcesz zachować go na dłużej, przechowuj w lodówce.
Kiszone buraki z marchewką
Składniki:
- 1 kg czerwonych buraków,
- duża marchew lub 2 mniejsze,
- 3 ząbki czosnku,
- cebula,
- 1 łodyga selera naciowego,
- trochę koperku,
- kwiat kopru,
- łyżka soli,
- 1 l wody.
Sposób przygotowania:
- Buraki i marchewkę dokładnie wyszoruj, obierz.
- Posiekaj na małe kawałki.
- Czosnek i cebulę obierz, drobno pokrój.
- Marchew i buraki powkładaj do słoików. Przełóż czosnkiem, cebulą, dodaj seler, koper i kwiat kopru.
- Wodę zagotuj i wymieszaj z solą. Zalej nią buraki w słoikach.
- Dokładnie zakręć. Odstaw w ciepłe miejsce. Kiszone buraki z marchewką będą gotowe po około 7-10 dniach.
Sprawdź również:
Kiszenie grzybów: poradnik krok po kroku
Jak kisić ogórki? Sprawdź nasze porady