2 pyszne i łatwe przepisy na kiszone buraki w wersji tradycyjnej i z marchewką

prosty przepis na kiszone buraki fot. Adobe Stock, Madeleine Steinbach
Kiszone buraki to pyszna przekąska, którą możesz przechowywać nawet kilka miesięcy. Możesz dodać je do barszczu, ale świetnie pasują też do sałatek czy zup. Dodatkowo sok z kiszonych buraków jest bardzo zdrowy - wspiera odporność i pracę układu pokarmowego. Zobacz, jak zrobić pyszne kiszonki z buraków.
Weronika Kwaśniak / 09.10.2024 18:45
prosty przepis na kiszone buraki fot. Adobe Stock, Madeleine Steinbach

Kiszone buraki to nie tylko smaczny dodatek do wielu dań, ale także prawdziwa bomba zdrowotna. Podczas kiszenia zachowują one większość wartości odżywczych buraków, a dodatkowo są wzbogacone o probiotyki.

Dzięki naturalnej fermentacji buraki zyskują lekko kwaśny smak, który doskonale komponuje się z różnorodnymi potrawami, a sok z kiszonych buraków to popularny składnik m.in. zakwasu buraczanego, idealnego na barszcz.

Spis treści:

  1. Prosty przepis na kiszone buraki
  2. Przepis na kiszone buraki z marchewką

Prosty przepis na kiszone buraki

Kiszone buraki są bardzo proste w przygotowaniu. Najlepiej przygotować ich więcej i zapasteryzować, umieszczając wcześniej w wyparzonych i czystych słoiczkach. Kiszone buraki można wykorzystać do sałatek, surówek, a także udekorować nimi kanapki czy wytrawne przekąski. Świetnie sprawdzą się także w domowych kebabach lub wrapach.

Składniki:

  • kilogram buraków,
  • litr wody,
  • łyżka soli (kamienna lub morska, najlepiej niejodowana),
  • 3–4 ząbki czosnku,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • opcjonalne dodatki wedle uznania: plasterek imbiru, koper, chrzan do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj dokładnie buraki, obierz je, a następnie pokrój w plastry lub zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Rób to w rękawiczkach, bo buraki mocno farbują.
  2. W garnku zagotuj wodę z solą, aż cała się rozpuści. Po zagotowaniu odstaw do ostygnięcia.
  3. W czystym, wyparzonym słoiku ułóż na przemian buraki, ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie oraz opcjonalne dodatki.
  4. Gdy solanka ostygnie, zalej buraki tak, aby były całkowicie przykryte. Zamknij słoik (może być tylko przykryty gazą lub luźno zakręcony) i odstaw w ciepłe miejsce na 5-7 dni.
  5. Po tym czasie buraki będą gotowe do spożycia. Jeśli chcesz, aby smak był bardziej intensywny, możesz je przechowywać dłużej.

przepis na kiszone buraki

fot. Przepis na kiszone buraki/Adobe Stock, Madeleine Steinbach

Przepis na kiszone buraki z marchewką

Kisić można nie tylko buraki, ogórki czy kapustę. Świetne w smaku są także kiszone rzodkiewki, czosnek, marchewka, a nawet kiszone grzyby. W tej wersji wykorzystaj marchew, aby przygotować pyszną jesienno-zimową przekąskę.

Skład​niki:

  • kilogram buraków,
  • 2-3 marchewki,
  • litr wody,
  • łyżka soli (kamienna lub morska, najlepiej niejodowana),
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2-3 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • opcjonalnie: plasterek imbiru, koper lub chrzan do smaku.

Sposób przygoto​wania:

  1. Umyj buraki i marchewki. Obierz i pokrój: buraki w plastry lub słupki, a marchewkę w grubsze kawałki lub słupki. Możesz też użyć tarki o grubych oczkach.
  2. Wariant: marchewkę i buraki możesz też dociąć przy pomocy foremek na ciekawe kształty.
  3. W garnku zagotuj wodę z solą, mieszając, aż sól się rozpuści. Pozostaw solankę do ostygnięcia.
  4. W czystym, wyparzonym słoiku ułóż warstwami buraki, marchew, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Opcjonalnie dodaj imbir, koper lub kawałek korzenia chrzanu dla dodatkowego smaku.
  5. Po ostygnięciu solanki zalej nią warzywa w słoiku tak, aby były całkowicie przykryte.
  6. Zamknij słoik (nie zakręcaj zbyt mocno) lub przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na około 5-7 dni. W tym czasie będzie zachodzić fermentacja, która nada warzywom charakterystyczny smak.

przepis na kiszone buraki z marchewką

fot. Przepis na kiszone buraki z marchewką/Adobe Stock, Veronika Idiyat

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 03.11.2019.

Zobacz też inne pomysły na kiszonki:

Redakcja poleca

REKLAMA