Kiszone rzodkiewki - przepis na pyszną kiszonkę

Kiszone rzodkiewki są chrupiące, kwaśne i zdrowe - ten domowy probiotyk przygotujesz w kilka minut samodzielnie w domu. Podczas kiszenia, rzodkiewki bledną, a woda zabarwia się na różowo.
Małgorzata Machnicka / 09.03.2021 09:25
DRUKUJ PRZEPIS
Kiszone rzodkiewki - przepis na pyszną kiszonkę fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 15 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 7 pęczków rzodkiewek,
  • 7 ząbków czosnku,
  • 7 ziaren ziela angielskiego,
  • 7 listków laurowych,
  • 2 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarnach,
  • 4 cm kawałek imbiru,
  • 2 baldachimy kopru,
  • 3 łyżki soli,
  • 2 litry wody.
Przygotowanie:

Kiszone rzodkiewki są proste i szybkie w przygotowaniu. Rzodkiewki możesz kisić w całości lub w plasterkach.

Do kiszenia nadają się również liście rzodkiewki (są jadalne), pamiętaj jednak, żeby pozbyć się tych zniszczonych lub podwiędniętych.

Kiszone rzodkiewki będą gotowe już po 3 dniach, jeśli lubisz wersję małosolną lub po 7 dniach, jeśli lubisz prawdziwie kwaśną.

  1. Rzodkiewki dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
  2. Imbir pokrój na cienkie plasterki.
  3. Sól rozpuść w przegotowanej wodzie i wystudź.
  4. Rzodkiewki układaj ciasno w wyparzonych wcześniej słoiczkach (w kilku mniejszych lub jednym wielkim) dodając liście laurowe, ziele, pieprz, koper i plasterki imbiru.
  5. Rzodkiewki zalej wystudzoną wodą z solą tak, aby nie wystawały ponad powierzchnię płynu.
  6. Słoiki z kiszonymi rzodkiewkami nakryj talerzykami, najlepiej czymś dociążonymi. Odstaw w ciepłe, ciemne miejsce na 4-7 dni.
  7. Po tym czasie słoiki zakręć i odstaw do lodówki.

Więcej przepisów na kiszonki:
Kiszone grzyby
Kiszone pomidory
Kapusta kiszona
Ogórki kiszone

DRUKUJ PRZEPIS