Czas wykonania: 15 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 7 pęczków rzodkiewek,
- 7 ząbków czosnku,
- 7 ziaren ziela angielskiego,
- 7 listków laurowych,
- 2 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarnach,
- 4 cm kawałek imbiru,
- 2 baldachimy kopru,
- 3 łyżki soli,
- 2 litry wody.
Przygotowanie:
Kiszone rzodkiewki są proste i szybkie w przygotowaniu. Rzodkiewki możesz kisić w całości lub w plasterkach.
Do kiszenia nadają się również liście rzodkiewki (są jadalne), pamiętaj jednak, żeby pozbyć się tych zniszczonych lub podwiędniętych.
Kiszone rzodkiewki będą gotowe już po 3 dniach, jeśli lubisz wersję małosolną lub po 7 dniach, jeśli lubisz prawdziwie kwaśną.
- Rzodkiewki dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
- Imbir pokrój na cienkie plasterki.
- Sól rozpuść w przegotowanej wodzie i wystudź.
- Rzodkiewki układaj ciasno w wyparzonych wcześniej słoiczkach (w kilku mniejszych lub jednym wielkim) dodając liście laurowe, ziele, pieprz, koper i plasterki imbiru.
- Rzodkiewki zalej wystudzoną wodą z solą tak, aby nie wystawały ponad powierzchnię płynu.
- Słoiki z kiszonymi rzodkiewkami nakryj talerzykami, najlepiej czymś dociążonymi. Odstaw w ciepłe, ciemne miejsce na 4-7 dni.
- Po tym czasie słoiki zakręć i odstaw do lodówki.
Więcej przepisów na kiszonki:
Kiszone grzyby
Kiszone pomidory
Kapusta kiszona
Ogórki kiszone