Co zrobić z burakami z zakwasu, jeśli nie chcesz ich zmarnować? Istnieje kilka ciekawych pomysłów na wykorzystanie kiszonych buraków. Przede wszystkim można z nich zrobić orzeźwiające, probiotyczne sałatki. Możesz je także dodać do zupy albo po prostu chrupać podczas oglądania ulubionego serialu.
Spis treści:
- Zakwas z buraków
- Chrup na zdrowie!
- Sałatki i surówki z buraków z zakwasu
- Wyciśnij sok z buraków z zakwasu
Zakwas z buraków
Zakwas z buraków to klarowny, ciemnoczerwony płyn, będący efektem kiszenia buraków. Sprawdza się przede wszystkim do barszczu, ale także po prostu do picia – ma szereg witamin i minerałów, dzięki czemu wzmacnia odporność i poprawia samopoczucie.
Po wykonaniu zakwasu zostaje całkiem sporo kiszonych buraków – one także są bogatym źródłem składników odżywczych, dlatego absolutnie ich nie wyrzucaj. Możesz je wykorzystać na wiele sposobów.
Chrup na zdrowie!
Kiszone buraki, które wyciągniesz z zakwasu, to doskonały sposób na zdrową przekąskę. Jeśli oglądasz ulubiony serial i masz ochotę na słoną przekąskę typu chipsy albo precelki, lepiej wybierz zdrowszą opcję. Kiszone buraki możesz pokroić w paseczki i jeść prosto ze słoika. W ten sposób zaspokoisz głód i nasycisz swój organizm witaminami, minerałami i probiotycznymi bakteriami.
Sałatki i surówki z buraków z zakwasu
Buraki z zakwasu świetnie sprawdzą się jako składnik sałatek i surówek. W połączeniu z sałatą, świeżymi warzywami i aromatycznym dressingiem mogą stanowić świetny pomysł na drugie śniadanie czy podwieczorek. Surówka zaś będzie idealnym dodatkiem do obiadu i sprawdzi się także jako samodzielna przekąska zjedzona z ciepłym tostem.
Sałatka z kiszonych buraków
Składniki:
- garść rukoli lub dowolnej “zieleniny”,
- buraki z zakwasu,
- pół kostki tofu,
- sól i pieprz,
- ulubione przyprawy,
- oliwa z oliwek,
- dowolne pestki lub orzechy (np. pini).
Sposób przygotowania:
- Buraki pokrój w średniej wielkości kostkę.
- Wymieszaj w misce razem z rukolą i lekko podsmażonym tofu.
- Posyp prażonymi nasionami lub orzechami i dopraw wedle uznania
fot. Sałatka z kiszonych buraków/Adobe Stock, Данияр Айбеков
Surówka z kiszonych buraków
Składniki:
- buraki z zakwasu,
- szczypiorek,
- łyżka octu,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Połowę buraków zetrzyj na grubych oczkach, drugą połowę pokrój na drobną kosteczkę.
- Wymieszaj całość z przyprawami oraz octem, a następnie udekoruj szczypiorkiem.
- Jeśli buraki same w sobie są dość kwaśne, nie dodawaj już octu. Możesz dodać szczyptę cukru albo wymieszać surówkę z pokrojoną drobno połówką jabłka.
fot. Surówka z buraków z zakwasu/Adobe Stock, zoryanchik
Sok z buraków z zakwasu
Buraki z zakwasu to prawdziwa bomba witaminowa. Jeśli jednak nie chcesz przygotowywać sałatek ani surówek, możesz wyciągnięte z zakwasu buraki wrzucić do sokowirówki albo wyciskarki.
W ten sposób maksymalnie wykorzystasz warzywo, a przy okazji wyciśniesz pyszny, pełen składników odżywczych sok z kiszonych buraków, który możesz w lodówce przechowywać kilka dni.
fot. Sok z buraków z zakwasu/Adobe Stock, irina
Czytaj także:
Dlaczego sok z buraków musi odstać?
Czy można jeść surowe buraki?
Jak zrobić zakwas z buraków?