Domowy kebab to pyszna i zdrowa przekąska, która sprawdzi się na imprezę, ale też jako danie obiadowe. Zobacz, jak go zrobić
Domowy kebab to pyszna alternatywa dla popularnej potrawy kuchni orientalnej. Oryginalnie kebab podawany na wiele różnych sposobów, w zależności od regionu. W Polsce dość mocno kojarzony jest z daniem typu fast food. Możesz go jednak zrobić na zdrowo - wykorzystaj wieloziarnistą tortillę oraz kurczaka.

- Sylwia Mikołajczak
Nie do końca wiadomo, skąd oryginalnie pochodzi kebab, bo jest to danie znane w wielu krajach środkowego i bliskiego wschodu. Samo słowo "kebab” pochodzi z języka perskiego i oznacza mięso nadziane na ruszt i pieczone na żywym ogniu. Według legendy danie powstało dzięki żołnierzom, którzy opiekali w ten sposób mięso nadziane na miecze.
Obecnie kebab mocno kojarzony jest z kuchnią turecką i znanych jest wiele jego odmian. Oryginalnie przygotowywany był na bazie baraniny lub cielęciny, ale pyszny domowy kebab możesz też przygotować także z kurczaka.
Spis treści:
Domowy kebab z kurczakiem w tortilli: przepis
Kebab w tortilli jest jednym z najczęściej wybieranym rodzajem tego dania w restauracjach. Jego mocną konkurencją jest kebab w picie i bułce. W domu jednak najłatwiej i najszybciej będzie przygotować to danie w tortilli - wykorzysaj placki pszenne albo pełnoziarniste.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 4 placki tortilli,
- sałata lodowa lub pekińska,
- świeży ogórek,
- 3 pomidory,
- czerwona cebula,
- 1/2 szklanki ketchupu,
- 1/2 szklanki majonezu,
- sól, pieprz, przyprawa kebab.
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę.
- W misce wymieszaj łyżkę przyprawy kebab-gyros i łyżkę oliwy lub oleju. Wymieszaj dokładnie z mięsem, przykryj i odstaw do lodówki na 30-60 minut.
- Następnie usmaż mięso na odrobinie oleju lub oliwy. Musi się mocno zrumienić.
- Na placki tortilli wyłóż posiekaną lub porwaną sałatę, cienkie plasterki pomidora, ogórka oraz cebulę pokrojoną w piórka. Posyp solą i pieprzem.
- Składniki wykładaj na środku tortilli, dzięki temu łatwiej będzie ci zwinąć placki.
- W miseczce wymieszaj majonez z ketchupem i polej warzywa. Dodaj usmażone mięso i zawiń kebaby.
- Tak przygotowane danie możesz podpiec w piekarniku, na patelni grillowej lub w opiekaczu.

Domowy kebab w tortilli w wersji fit
Jeśli chcesz, aby domowy kebab był zdrową przekąską lub dietetycznym obiadem, możesz przygotować go w wersji fit. Sam w sobie kebab ma sporo kalorii i jest raczej zaliczany do fast fooda. W domu możesz jednak mocno go odchudzić, a przy tym zachować jego pyszny smak.
Mięso z kurczaka możesz upiec w piekarniku zamiast smażyć je na patelni, a w roli majonezowego sosu wykorzystaj jogurt naturalny połączony z przecierem pomidorowym. Świetnie sprawdzi się także domowy sos tzatziki lub sos czosnkowy. Zamiast pszennej tortilli sięgnij po tę pełnoziarnistą. W ten sposób stworzysz pyszną fit przekąskę.
Domowy kebab: dodatki
Kebab, w zależności od rodzaju, może być podawany w różny sposób i z różnymi dodatkami, np.
- grillowane mięso ze świeżymi warzywami i kaszą (adana kebab),
- mięso w postaci cienkich skrawków podane w bułce lub na talerzu z frytkami w towarzystwie surówek, świeżych pomidorów, ogórków (döner kebab),
- cięte mięso podawane z masłem i sosem pomidorowym, pod mięsem powinny znajdować się nasączone olejem kawałki chleba, a obok jogurt (Iskender kebab),
- szaszłyk z kawałków mięsa podawany z papryką, pomidorami i bakłażanem (Şiş kebab).
Możesz także dowolnie modyfikować składniki i wybrać te dodatki, które najbardziej ci smakują. Świetnie sprawdzi się np. kukurydza czy groszek, a także kiszone ogórki. Do tortilli lub obok na talerz możesz dodać także domowe frytki.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 23.08.2013
Czytaj także:
Proste przekąski z tortilli
Ile kalorii mają fast-foody?
Pomysły na roladki z tortilli