Domowy kebab

Kebab. Potrawa kuchni orientalnej, u nas dość mocno kojarzony z daniem typu fast food. Kebab w pierwotnej formie oznaczał mięso nadziane na ruszt i pieczone na ogniu.
/ 17.06.2013 11:52

Kebab. Potrawa kuchni orientalnej, u nas dość mocno kojarzony z daniem typu fast food. Kebab w pierwotnej formie oznaczał mięso nadziane na ruszt i pieczone na ogniu.

Skąd pochodzi kebab nie wiadomo, bowiem jest to danie znane w wielu krajach środkowego i bliskiego wschodu. Samo słowo "kebab” pochodzi z języka perskiego i według legendy danie powstało dzięki żołnierzom, którzy opiekali nad ogniem mięso nadziane na miecze. Obecnie kebab mocno kojarzony jest z kuchnią turecką.

Domowy kebab

Możemy wyróżnić kilkanaście typów tej potrawy, jak np.: adana kebab, shish kebab, döner kebab, iskender kebab i wiele, wiele innych. Tradycyjny kebab to mięso baranie opiekane na pionowym grillu. A ponieważ istnieje jego wiele odmian, to zamiast baraniny może to być cielęcina, wołowina lub drób.

Kebab, w zależności od rodzaju,  może być podawany w różny sposób i z różnymi dodatkami, np. grillowany kawałek mięsa z świeżymi warzywami i kaszą (adana kebab), mięso w postaci cienkich skrawków podane w bułce lub na talerzu z frytkami w towarzystwie surówek, świeżych pomidorów, ogórków (döner kebab), cięte mięso podawane z masłem i sosem pomidorowym, pod mięsem powinny znajdują się nasączone olejem kawałki chleba, a obok jogurt (Iskender kebab), szaszłyk z kawałków mięsa podawany z papryką, pomidorami i bakłażanem (Şiş kebab).

Domowy kebab

A poniżej znajdziecie przepis na pyszny domowy kebab w bułce.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • chlebek pita
  • sałata lodowa
  • świeży ogórek
  • 3 pomidory
  • czerwona cebula
  • 1/2 szklanki ketchupu
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, przyprawa kebab

Sposób przygotowania:

Filety płuczemy, kroimy w kostkę. Z oliwy z oliwek i przyprawy kebab robimy marynatę. Zalewamy nią mięso i wstawiamy na noc do lodówki. Porwaną sałatę wkładamy do miski, dodajemy pokrojone pomidory, ogórka, cebulę. Pokrojone warzywa wymieszać w miseczce. Do warzyw dodać wymieszany z majonezem ketchup. 

Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju, często mieszając. Pitę przekroić na pół (nie do końca), podgrzać z obu stron na suchej patelni lub w piekarniku. Bułki otwieramy, wkładamy dużą łyżkę warzyw, następnie dużą łyżkę mięsa i na końcu znów przykrywamy warzywami. Podajemy zaraz po przyrządzeniu.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/30.08.2013 12:54
Sama taki robię :) przepyszny :) jak najbardziej polecam :)