Nie do końca wiadomo, skąd oryginalnie pochodzi kebab, bo jest to danie znane w wielu krajach środkowego i bliskiego wschodu. Samo słowo "kebab” pochodzi z języka perskiego i oznacza mięso nadziane na ruszt i pieczone na żywym ogniu. Według legendy danie powstało dzięki żołnierzom, którzy opiekali w ten sposób mięso nadziane na miecze.
Obecnie kebab mocno kojarzony jest z kuchnią turecką i znanych jest wiele jego odmian. Oryginalnie przygotowywany był na bazie baraniny lub cielęciny, ale pyszny domowy kebab możesz też przygotować także z kurczaka.
Spis treści:
Domowy kebab z kurczakiem w tortilli: przepis
Kebab w tortilli jest jednym z najczęściej wybieranym rodzajem tego dania w restauracjach. Jego mocną konkurencją jest kebab w picie i bułce. W domu jednak najłatwiej i najszybciej będzie przygotować to danie w tortilli - wykorzysaj placki pszenne albo pełnoziarniste.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 4 placki tortilli,
- sałata lodowa lub pekińska,
- świeży ogórek,
- 3 pomidory,
- czerwona cebula,
- 1/2 szklanki ketchupu,
- 1/2 szklanki majonezu,
- sól, pieprz, przyprawa kebab.
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę.
- W misce wymieszaj łyżkę przyprawy kebab-gyros i łyżkę oliwy lub oleju. Wymieszaj dokładnie z mięsem, przykryj i odstaw do lodówki na 30-60 minut.
- Następnie usmaż mięso na odrobinie oleju lub oliwy. Musi się mocno zrumienić.
- Na placki tortilli wyłóż posiekaną lub porwaną sałatę, cienkie plasterki pomidora, ogórka oraz cebulę pokrojoną w piórka. Posyp solą i pieprzem.
- Składniki wykładaj na środku tortilli, dzięki temu łatwiej będzie ci zwinąć placki.
- W miseczce wymieszaj majonez z ketchupem i polej warzywa. Dodaj usmażone mięso i zawiń kebaby.
- Tak przygotowane danie możesz podpiec w piekarniku, na patelni grillowej lub w opiekaczu.
fot. Domowy kebab w tortilli/Adobe Stock, Pixel-Shot
Domowy kebab w tortilli w wersji fit
Jeśli chcesz, aby domowy kebab był zdrową przekąską lub dietetycznym obiadem, możesz przygotować go w wersji fit. Sam w sobie kebab ma sporo kalorii i jest raczej zaliczany do fast fooda. W domu możesz jednak mocno go odchudzić, a przy tym zachować jego pyszny smak.
Mięso z kurczaka możesz upiec w piekarniku zamiast smażyć je na patelni, a w roli majonezowego sosu wykorzystaj jogurt naturalny połączony z przecierem pomidorowym. Świetnie sprawdzi się także domowy sos tzatziki lub sos czosnkowy. Zamiast pszennej tortilli sięgnij po tę pełnoziarnistą. W ten sposób stworzysz pyszną fit przekąskę.
Domowy kebab: dodatki
Kebab, w zależności od rodzaju, może być podawany w różny sposób i z różnymi dodatkami, np.
- grillowane mięso ze świeżymi warzywami i kaszą (adana kebab),
- mięso w postaci cienkich skrawków podane w bułce lub na talerzu z frytkami w towarzystwie surówek, świeżych pomidorów, ogórków (döner kebab),
- cięte mięso podawane z masłem i sosem pomidorowym, pod mięsem powinny znajdować się nasączone olejem kawałki chleba, a obok jogurt (Iskender kebab),
- szaszłyk z kawałków mięsa podawany z papryką, pomidorami i bakłażanem (Şiş kebab).
Możesz także dowolnie modyfikować składniki i wybrać te dodatki, które najbardziej ci smakują. Świetnie sprawdzi się np. kukurydza czy groszek, a także kiszone ogórki. Do tortilli lub obok na talerz możesz dodać także domowe frytki.
fot. Domowy kebab/Adobe Stock, Uuganbayar
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 23.08.2013
Czytaj także:
Proste przekąski z tortilli
Ile kalorii mają fast-foody?
Pomysły na roladki z tortilli