Przetwory z bobu nie są szczególnie popularne. A szkoda, bo są pełne witamin oraz smaku. Bób jest warzywem bardzo sycącym, pomimo braku dużej kaloryczności. Jeśli chcesz cieszyć się jego smakiem nie tylko w sezonie letnim, sięgnij po pyszne przetwory.
Spis treści:
Przetwory z bobu: kiszony bób
Kiszenie bobu pozwala na zachowanie jego właściwości na dłużej. Ciesz się jego smakiem także jesienią i zimą.
Składniki:
- kilogram bobu,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki gorczycy,
- kilka baldachów koperku,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- łyżka soli kamiennej na każdy litr wody,
- szczypta cukru,
- kawałek korzenia chrzanu.
Sposób przygotowania:
- Duży słoik wyparz i dokładnie osusz.
- Na dnie ułóż część obranego czosnku, gorczycy, kopru, chrzanu oraz ziela angielskiego.
- Bób gotuj przez kilka minut, a następnie odcedź i usuń skórkę.
- Ugotowany, obrany bób włóż do słoika, przełóż pozostałą ilością przypraw, a następnie dodaj jeszcze trochę bobu.
- Przygotuj solankę w takiej ilości, aby przykryła słoik do ¾ objętości i jednocześnie przykryła wszystkie warzywa.
- Zakręć słoiki i odstaw na ok. tydzień w chłodne miejsce.
fot. Przetwory z bobu: kiszony bób/Adobe Stock, shaiith
Przetwory z bobu: bób w zalewie octowej
Bób marynowany w zalewie octowej to świetny zimowo-jesienny przysmak. Jego przygotowanie jest łatwe i szybkie.
Składniki:
- kilogram bobu,
- litr wody,
- 250 ml octu,
- 2 łyżki soli,
- 2 łyżki cukru,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- kilka listków laurowych,
- łyżka nasion gorczycy,
- kilka ziarenek pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Bób umyj i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedź, lekko osusz i przełóż do słoika.
- Przygotuj zalewę octową. Wodę, sól, cukier oraz przyprawy zagotuj, a następnie przelej do słoika z bobem.
- Zamknij szczelnie i zapasteryzuj. Odstaw na minimum kilka tygodni.
fot. Przetwory z bobu: bób marynowany w zalewie octowej/Adobe Stock, Harry Wedzinga
Czytaj także:
Czy bób jest kaloryczny?
Wege przepisy z bobem
Bób ze skórką czy bez?