Przetwory z bobu nie są szczególnie popularne. A szkoda, bo są pełne witamin oraz smaku. Bób jest warzywem bardzo sycącym, pomimo braku dużej kaloryczności. Jeśli chcesz cieszyć się jego smakiem nie tylko w sezonie letnim, sięgnij po pyszne przetwory.
Spis treści:
Przetwory z bobu: przepis na bób kiszony
Kiszenie bobu pozwala na zachowanie jego smaku i walorów zdrowotnych na dłużej. Dzięki temu możesz się jego smakiem także jesienią i zimą. Kiszenie nie tylko zachowuje właściwości bobu, ale także "podbija" je i sprawia, że całość będzie idealną przekąską albo dodatkiem np. do sałatek.
Składniki:
- kilogram bobu,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki gorczycy,
- kilka baldachów koperku,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- łyżka soli kamiennej na każdy litr wody,
- szczypta cukru,
- kawałek korzenia chrzanu.
Sposób przygotowania:
- Duży słoik umyj, wyparz i dokładnie osusz. Najlepiej zrób to dzień wcześniej, aby dokładnie wysechł.
- Na dnie ułóż część obranego czosnku, gorczycy, kopru, chrzanu oraz ziela angielskiego.
- Bób gotuj przez kilka minut, a następnie odcedź i usuń skórkę.
- Ugotowany, obrany bób (połowę) włóż do słoika, przełóż pozostałą ilością przypraw, a następnie dodaj resztę bobu.
- Przygotuj solankę z wody i soli (proporcje podane wyżej). Solanki powinno być tyle, aby przykryła słoik do ¾ objętości i jednocześnie wszystkie warzywa były w niej zanurzone.
- Zakręć słoiki i odstaw na ok. tydzień w chłodne miejsce.
fot. Przetwory z bobu: kiszony bób/Adobe Stock, shaiith
Przetwory z bobu: marynowany bób w zalewie octowej
Bób marynowany w zalewie octowej to świetny zimowo-jesienny przysmak. Jego przygotowanie jest łatwe i szybkie. Ważne jest odpowiednie ugotowanie bobu, aby nie był zbyt miękki, ale też nie surowy. Wystarczy ok. 12-15 minut.
Składniki:
- kilogram bobu,
- litr wody,
- 250 ml octu,
- 2 łyżki soli,
- 2 łyżki cukru,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- kilka listków laurowych,
- łyżka nasion gorczycy,
- kilka ziarenek pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Dzień wcześniej dokładnie umyj, wyparz i całkowicie osusz słoik wraz z pokrywką.
- Bób umyj i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedź, lekko osusz na ręczniku papierowym i przełóż do słoika. Nie układaj go zbyt ciasno, ale też nie zostawiaj zbyt dużych przestrzeni między ziarenkami.
- Przygotuj zalewę octową. Wodę, sól, cukier oraz przyprawy zagotuj, a następnie odstaw na 3-5 minut i przelej do słoika z bobem.
- Całość zamknij szczelnie i zapasteryzuj. Odstaw na minimum kilka tygodni.
fot. Przetwory z bobu: bób marynowany w zalewie octowej/Adobe Stock, Harry Wedzinga
Treść artykułu została pierwotnie opublikowany 22.06.2023
Czytaj także:
Czy bób jest kaloryczny?
Wege przepisy z bobem
Bób ze skórką czy bez?