Bób kiszony, a może marynowany w zalewie octowej? O to pyszne pomysły na przetwory z bobu do słoików

przetwory z bobu fot. Adobe Stock, shaiith
Przetwory z bobu to prawdziwa gratka, choć nieczęsto po nie sięgamy. Tymczasem to świetny sposób, aby zachować smak bobu na dłużej i cieszyć się nim nie tylko w sezonie letnim, ale także jesienią oraz zimą. Zobacz, jak możesz zrobić pyszne przetwory z bobu i wyciągnąć je z szafki o każdej porze roku.
/ 17.06.2024 15:29
przetwory z bobu fot. Adobe Stock, shaiith

Przetwory z bobu nie są szczególnie popularne. A szkoda, bo są pełne witamin oraz smaku. Bób jest warzywem bardzo sycącym, pomimo braku dużej kaloryczności. Jeśli chcesz cieszyć się jego smakiem nie tylko w sezonie letnim, sięgnij po pyszne przetwory.

Spis treści:

  1. Kiszony bób
  2. Marynowany bób w zalewie octowej

Przetwory z bobu: przepis na bób kiszony

Kiszenie bobu pozwala na zachowanie jego smaku i walorów zdrowotnych na dłużej. Dzięki temu możesz się jego smakiem także jesienią i zimą. Kiszenie nie tylko zachowuje właściwości bobu, ale także "podbija" je i sprawia, że całość będzie idealną przekąską albo dodatkiem np. do sałatek.

Składniki:

  • kilogram bobu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki gorczycy,
  • kilka baldachów koperku,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • łyżka soli kamiennej na każdy litr wody,
  • szczypta cukru,
  • kawałek korzenia chrzanu.

Sposób przygotowania:

  1. Duży słoik umyj, wyparz i dokładnie osusz. Najlepiej zrób to dzień wcześniej, aby dokładnie wysechł.
  2. Na dnie ułóż część obranego czosnku, gorczycy, kopru, chrzanu oraz ziela angielskiego.
  3. Bób gotuj przez kilka minut, a następnie odcedź i usuń skórkę.
  4. Ugotowany, obrany bób (połowę) włóż do słoika, przełóż pozostałą ilością przypraw, a następnie dodaj resztę bobu.
  5. Przygotuj solankę z wody i soli (proporcje podane wyżej). Solanki powinno być tyle, aby przykryła słoik do ¾ objętości i jednocześnie wszystkie warzywa były w niej zanurzone.
  6. Zakręć słoiki i odstaw na ok. tydzień w chłodne miejsce.

przetwory z bobu kiszony bób

fot. Przetwory z bobu: kiszony bób/Adobe Stock, shaiith

Przetwory z bobu: marynowany bób w zalewie octowej

Bób marynowany w zalewie octowej to świetny zimowo-jesienny przysmak. Jego przygotowanie jest łatwe i szybkie. Ważne jest odpowiednie ugotowanie bobu, aby nie był zbyt miękki, ale też nie surowy. Wystarczy ok. 12-15 minut.

Składniki:

  • kilogram bobu,
  • litr wody,
  • 250 ml octu,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • kilka listków laurowych,
  • łyżka nasion gorczycy,
  • kilka ziarenek pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Dzień wcześniej dokładnie umyj, wyparz i całkowicie osusz słoik wraz z pokrywką.
  2. Bób umyj i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedź, lekko osusz na ręczniku papierowym i przełóż do słoika. Nie układaj go zbyt ciasno, ale też nie zostawiaj zbyt dużych przestrzeni między ziarenkami.
  3. Przygotuj zalewę octową. Wodę, sól, cukier oraz przyprawy zagotuj, a następnie odstaw na 3-5 minut i przelej do słoika z bobem.
  4. Całość zamknij szczelnie i zapasteryzuj. Odstaw na minimum kilka tygodni.

przetwory z bobu bób marynowany w zalewie octowej

fot. Przetwory z bobu: bób marynowany w zalewie octowej/Adobe Stock, Harry Wedzinga

Treść artykułu została pierwotnie opublikowany 22.06.2023

Czytaj także:
Czy bób jest kaloryczny?
Wege przepisy z bobem
Bób ze skórką czy bez?

Redakcja poleca

REKLAMA