przetwory z bobu fot. Adobe Stock, shaiith

Bób kiszony, a może w zalewie octowej? Pomysły na przetwory z bobu

Przetwory z bobu to prawdziwa gratka, choć nieczęsto po nie sięgamy. Tymczasem to świetny sposób, aby zachować smak bobu na dłużej i cieszyć się nim nie tylko w sezonie letnim, ale także jesienią oraz zimą. Zobacz, jak możesz zrobić pyszne przetwory z bobu i wyciągnąć je z szafki o każdej porze roku.
/ 25.07.2022 05:29
przetwory z bobu fot. Adobe Stock, shaiith

Przetwory z bobu nie są szczególnie popularne. A szkoda, bo są pełne witamin oraz smaku. Bób jest warzywem bardzo sycącym, pomimo braku dużej kaloryczności. Jeśli chcesz cieszyć się jego smakiem nie tylko w sezonie letnim, sięgnij po pyszne przetwory.

Spis treści:

  1. Kiszony bób
  2. Bób w zalewie octowej

Przetwory z bobu: kiszony bób

Kiszenie bobu pozwala na zachowanie jego właściwości na dłużej. Ciesz się jego smakiem także jesienią i zimą.

Składniki:

  • kilogram bobu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki gorczycy,
  • kilka baldachów koperku,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • łyżka soli kamiennej na każdy litr wody,
  • szczypta cukru,
  • kawałek korzenia chrzanu.

Sposób przygotowania:

  1. Duży słoik wyparz i dokładnie osusz.
  2. Na dnie ułóż część obranego czosnku, gorczycy, kopru, chrzanu oraz ziela angielskiego.
  3. Bób gotuj przez kilka minut, a następnie odcedź i usuń skórkę.
  4. Ugotowany, obrany bób włóż do słoika, przełóż pozostałą ilością przypraw, a następnie dodaj jeszcze trochę bobu.
  5. Przygotuj solankę w takiej ilości, aby przykryła słoik do ¾ objętości i jednocześnie przykryła wszystkie warzywa.
  6. Zakręć słoiki i odstaw na ok. tydzień w chłodne miejsce.

przetwory z bobu kiszony bób
fot. Przetwory z bobu: kiszony bób/Adobe Stock, shaiith

Przetwory z bobu: bób w zalewie octowej

Bób marynowany w zalewie octowej to świetny zimowo-jesienny przysmak. Jego przygotowanie jest łatwe i szybkie.

Składniki:

  • kilogram bobu,
  • litr wody,
  • 250 ml octu,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • kilka listków laurowych,
  • łyżka nasion gorczycy,
  • kilka ziarenek pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Bób umyj i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedź, lekko osusz i przełóż do słoika.
  2. Przygotuj zalewę octową. Wodę, sól, cukier oraz przyprawy zagotuj, a następnie przelej do słoika z bobem.
  3. Zamknij szczelnie i zapasteryzuj. Odstaw na minimum kilka tygodni.

przetwory z bobu bób marynowany w zalewie octowej
fot. Przetwory z bobu: bób marynowany w zalewie octowej/Adobe Stock, Harry Wedzinga

Czytaj także:
Czy bób jest kaloryczny?
Wege przepisy z bobem
Bób ze skórką czy bez?