Łopatka z kiszoną kapustą - przepis, składniki i przygotowanie

To danie nie tylko doskonale smakuje, ale także syci nawet wilcze apetyty. Skosztuj!
Robert Grotkowski / 28.09.2016 11:50
DRUKUJ PRZEPIS
Łopatka z kiszoną kapustą - przepis, składniki i przygotowanie fot. Fotolia
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,2 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 2,5 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:

Jeśli szukasz pożywnego i zdrowego dania, które na pewno zasmakuje wygłodniałemu facetowi, to trafiłaś idealnie. Łopatka i kapusta kiszona to duet doskonały. Miłego gotowania!

  1.  Łopatkę wieprzową opłucz, osusz papierowym ręcznikiem
  2. Pokrój ostrym nożem w małe plasterki, oprószyć mąką.
  3. W płaskim rondlu rozgrzej olej, zrumień mięso.
  4. Cebulę obierz, pokrój w półplasterki  cebulę, dodaj do mięsa. .

    Łopatka wieprzowa z kurkami

  5. Następnie dołóż lekko pokrojoną kiszoną kapustę.
  6. Wlej 2 szklanki wody. Przykryj rondel i duś na małym ogniu 15 minut.
  7. Wsyp do rondla słodką i ostrą paprykę, oprósz solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  8. Danie duś kolejne 20 minut,  co jakiś czas mieszając. .

    Łopatka wieprzowa z cukinią

  9. Wlej śmietanę, duś jeszcze 10 minut.
  10. Ewentualnie jeszcze dopraw solą i ostrą papryką.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)