Składniki:
- 1,2 kg kapusty kiszonej
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- szklanka kwaśnej śmietany
- 2,5 łyżki mąki
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Jeśli szukasz pożywnego i zdrowego dania, które na pewno zasmakuje wygłodniałemu facetowi, to trafiłaś idealnie. Łopatka i kapusta kiszona to duet doskonały. Miłego gotowania!
- Łopatkę wieprzową opłucz, osusz papierowym ręcznikiem
- Pokrój ostrym nożem w małe plasterki, oprószyć mąką.
- W płaskim rondlu rozgrzej olej, zrumień mięso.
-
Cebulę obierz, pokrój w półplasterki cebulę, dodaj do mięsa. .
- Następnie dołóż lekko pokrojoną kiszoną kapustę.
- Wlej 2 szklanki wody. Przykryj rondel i duś na małym ogniu 15 minut.
- Wsyp do rondla słodką i ostrą paprykę, oprósz solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
-
Danie duś kolejne 20 minut, co jakiś czas mieszając. .
- Wlej śmietanę, duś jeszcze 10 minut.
- Ewentualnie jeszcze dopraw solą i ostrą papryką.