Keto bigos, czyli nieznacznie zmodyfikowana wersja tradycyjnego bigosu, jest jak najbardziej dozwolony na diecie ketogenicznej. Można go przygotować przez większość roku z kapusty kiszonej, a późną wiosną z pysznej młodej kapusty. Bigos na diecie keto warto obficie okraszać mięsem, kiełbasą czy boczkiem, a także przyprawami zwykle używanymi do bigosu tradycyjnego.
Spis treści:
Czy bigos jest keto?
Bigos na diecie keto jest dozwolony, ale warto go nieco modyfikować. Czasami zwykły bigos doprawia się cukrem, suszonymi owocami lub dodaję się ekstra marchewkę. Z tych dodatków lepiej zrezygnować, aby potrawa zawierała wyłącznie węglowodany z kapusty i cebuli – a w tych warzywach jest ich niewiele:
- kapusta kiszona – 4,3 g węglowodanów w 100 g,
- kapusta młoda – 7,4 g węglowodanów w 100 g,
- cebula – 9 g węglowodanów w 100 g.
Zawartości węglowodanów w bigosie nie zmieniają przyprawy, natomiast dodatek mięsa i kiełbasy czy boczku jest bardzo pożądany w keto bigosie. Zwiększa w nim zawartość tłuszczu i białka, obniżając ilość węglowodanów w porcji potrawy.
Oczywiście keto bigosu nie należy jeść ze zwykłym pieczywem. Można natomiast sięgnąć po kromkę keto chleba posmarowanego masłem.
Jak zrobić keto bigos – przepisy
Poniżej sprawdzone przepisy na keto bigos – pierwszy w kiszonej kapusty, drugi – z kapusty młodej. Każdy z nich można dodatkowo doprawić jałowcem lub cząbrem. Niektórzy dodają do bigosu z kwaszonej kapusty suszone śliwki, jednak w keto bigosie nie będzie to pożądany dodatek, gdyż suszone owoce zawierają mnóstwo węglowodanów.
Uwaga! Jeśli keto bigos z kiszonej kapusty jest zbyt kwaśny, można dodać podczas gotowania pół łyżeczki sody oczyszczonej, która częściowo zneutralizuje nadmiar kwasu. To alternatywa dla dosładzania bigosu cukrem, miodem czy suszonymi owocami.
Keto bigos z kiszonej kapusty
To najlepsza opcja na keto bigos, gdyż kiszona kapusta zawiera mniej węglowodanów niż kapusta świeża – w naszym przepisie są tylko 3 g węglowodanów w 100 g keto bigosu. Taka potrawa ma też niższy indeks glikemiczny niż potrawa ze świeżej czy młodej kapusty.
Składniki:
- 250 g kiszonej kapusty,
- 100 g karkówki,
- 100 g suchej kiełbasy,
- 20 g boczku wędzonego,
- 25 g cebuli,
- ząbek czosnku,
- 10 g grzybów suszonych,
- 50 g passaty pomidorowej,
- liść laurowy,
- 7-8 ziarenek pieprzu,
- 2-3 ziarna ziela angielskiego,
- łyżka majeranku,
- łyżka oliwy,
- sól (opcjonalnie), pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Namocz grzyby w niewielkiej ilości ciepłej wody przez minimum 2 godziny.
- Kapustę odcedź, odciśnij, posiekaj i włóż do garnka. Wrzuć liść przyprawy (poza majerankiem), zalej wodą i gotuj pod przykryciem przez 30 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- W międzyczasie pokrój drobno mięso oraz boczek i podsmaż je na oliwie. Dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę i smaż jeszcze kilka minut. Dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, i podsmaż jeszcze 2-3 minuty.
- Dodaj do kapusty zawartość patelni, grzyby wraz z częścią wody oraz passatę i majeranek. Wymieszaj keto bigos i gotuj jeszcze 20-30 minut, w międzyczasie doprawiając solą i pieprzem.
fot. Keto bigos z kiszonej kapusty/ Adobe Stock, Magdalena Bujak
Keto bigos z młodej kapusty
Miłośnicy bigosu z młodej kapusty, którzy są na diecie keto, nie muszą z niego rezygnować. Wersję keto tej potrawy należy jednak nieco zmodyfikować – zrezygnować z marchewki oraz mąki. Tak przygotowany keto bigos z młodej kapusty będzie zawierał ok. 6 g węglowodanów w 100 g.
Składniki:
- ½ główki młodej kapusty albo 1 niewielka,
- 250 g wiejskiej kiełbasy,
- 1 cebula,
- 1,5 szklanki bulionu wołowego,
- listek laurowy,
- łyżeczka majeranku,
- łyżeczka kminku (opcjonalnie),
- pół pęczka świeżego koperku,
- 3 łyżki oleju lub smalcu,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kapustę poszatkuj, a cebulę drobno pokrój i zeszklij na patelni. Dodaj pokrojoną na kosteczkę kiełbasę i podsmażaj jeszcze 3-4 minuty.
- Przełóż zawartość patelni do garnka, wrzuć poszatkowana kapustę, zalej bulionem. Dodaj przyprawy (poza majerankiem), wymieszaj i przykryj. Gotuj przez 15-20 minut, co jakiś czas mieszając, aby kapusta nie przywarła do dna garnka. Pod koniec gotowania dodaj majeranek i koncentrat pomidorowy.
- Posiekaj koperek, dodaj do bigosu, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i podawaj.
fot. Keto bigos z młodej kapusty/ Adobe Stock, robert6666
Czytaj także:
Sprawdzone przepisy na keto naleśniki
5 przepisów na pyszną zapiekankę keto
Jesienne keto przepisy na niskowęglowodanowe obiady i sałatki