kiszone grzyby fot. Adobe Stock

Kiszone grzyby - jak krok po kroku ukisić grzyby?

Grzyby kiszone zachowują wszystkie wartości świeżych grzybów. Na kiszenie grzybów najlepiej nadają się rydze, opieńki, kurki, borowiki i maślaki. Grzyby możesz kisić w kamionce, ale słoik będzie lepszym wyborem.
/ 25.09.2020 09:36
kiszone grzyby fot. Adobe Stock

Kiszenie grzybów jest bardzo popularne w kuchni rosyjskiej, jednak także w Polsce kiszonki w ostatnim czasie stały się modne. W odróżnieniu od grzybów marynowanych, do kiszenia nie używa się octu, wystarczy minimalna ilość soli i cukru oraz wybrane przyprawy i dodatki

Kiszone grzyby mogą być smaczną zakąską, składnikiem sałatki czy bazą do dań. Nie wylewaj też soku z kiszonych grzybów. To dobry dodatek do sosu, zupy czy bigosu.

Spis treści:

  1. Jakie grzyby nadają się do kiszenia
  2. Kiszone grzyby krok po kroku

Jakie grzyby do kiszenia?

Do kiszenia nadają się:

  • rydze,
  • kurki,
  • gąski,
  • opieńki,
  • borowiki,
  • maślaki,
  • kozaki.

Najczęściej można spotkać właśnie kiszone opieńki, ale warto eksperymentować z pozostałymi gatunkami. Wybieraj osobniki młode, świeżo zebrane, całe, jędrne, bez skaleczeń, nierobaczywe.

Grzyby można kisić w kamionkowych naczyniach lub w drewnianych beczułkach (to tradycyjny sposób kiszenia grzybów), ale dobrze sprawdzą się też weki. Zawsze układaj grzyby kapeluszami do góry.

Kiszenie grzybów
fot. Adobe Stock

Kiszone grzyby krok po kroku

Składniki:

  • 2 kg świeżych leśnych grzybów,
  • 1 duża cebula,
  • sól kamienna niejodowana,
  • kilka liści laurowych,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • ziele angielskie,
  • olej,
  • woda.

Sposób przygotowania:

  1. Wyczyść grzyby na sucho, a następnie opłucz wodą. Nie mocz grzybów długo, staraj się robić to jak najszybciej. Obgotuj grzyby 5 minut (z wyjątkiem rydzów) w lekko osolonej wodzie.
  2. Obgotowane grzyby przelej zimną przegotowaną wodą. Odsącz i osusz lekko.
  3. Oddziel kapelusze od trzonków (kisi się je oddzielnie).
  4. Cebulę obierz i pokrój w półplastry.
  5. Na dno wyparzonego naczynia (np. dużego słoika) ułóż warstwę cebuli, następnie wyłóż grzyby i posyp je niewielką ilością soli.
  6. Ułóż kolejną warstwę cebuli, grzybów i przypraw. Na wierzchu ułóż warstwę cebuli. Dociąż czystym kamieniem i przykryj słój.
  7. W rondelku zagotuj szklankę wody z 2 łyżeczkami cukru. Ostudź.
  8. Zalewamy grzyby. Grzyby puszczą sok i opadną – wtedy dołóż nową porcję grzybów (nie zapominając o soleniu).

Aby kiszone grzyby się udały, muszą być stale przykryte sokiem, a słój stać w temperaturze 18-20 stopni. Po pierwszej gwałtownej fermentacji zalej powierzchnię warstwą oleju i przenieś słój do chłodnej piwnicy.

Artykuł powstał na podstawie tekstu Doroty Berezowskiej. Pierwotnie został opublikowany 19.09.2009.

Zobacz więcej porad dotyczących grzybów:
Jak zakonserwować grzyby w słoikach na zimę?Jak obierać grzyby?Jak gotować grzyby?Jak mrozić grzyby?