Kiszona brukselka działa jak naturalny probiotyk. Przygotuj ją w kilku prostych krokach

Kiszoną brukselkę najlepiej przygotować w sezonie jesienno-zimowym, bo wtedy to warzywo jest najtańsze. Brukselka bardzo dobrze nadaje się do kiszenia - w gruncie rzeczy ten proces przypomina przecież do złudzenia kiszenie kapusty. Do kiszenia najlepiej użyć wody przegotowanej lub mineralnej.
Weronika Kwaśniak / 21.10.2022 05:37
DRUKUJ PRZEPIS
Kiszona brukselka działa jak naturalny probiotyk. Przygotuj ją w kilku prostych krokach fot. Adobe Stock, lena_zajchikova
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 10 ząbków czosnku,
  • 500 g brukselek,
  • 6 liści laurowych,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • łyżka soli,
  • 1 l wody.
Przygotowanie:

Według naszych proporcji, przygotujesz jeden litrowy słoik kiszonej brukselki. Jeśli masz w domu nadmiar tego warzywa, zerknij też na nasze przepisy na sałatki z brukselki.

  1. Umyj brukselkę.
  2. Do kiszenia najlepiej nadają się zwarte główki - to oznacza, że każdą brukselkę należy pozbawić wierzchnich, luźnych liści. Jeśli chcesz, możesz pokroić główki brukselki na mniejsze kawałki, ale możesz też brukselkę kisić w całości.
  3. Wodę zagotuj, dodaj sól, zamieszaj i odstaw do ostudzenia.
  4. Ząbki czosnku obierz.
  5. Do umytego i wyparzonego słoja włóż ziele angielskie, liście laurowe i czosnek. 
  6. Następnie ciasno powkładaj brukselki i zalej słoną wodą.
  7. Słoik z kiszonymi brukselkami zakręć i odstaw do góry dnem. Przez kilka dni codziennie odkręcaj słoik, aby wypuścić powietrze, które gromadzi się przy najintensywniejszej fermentacji.
  8. Po 5 dniach zakręć słoik mocno i przenieś kiszone brukselki w chłodne miejsce. Ostateczny proces potrwa jeszcze około 2-4 tygodnie.

Zobacz więcej przepisów na kiszonki:
Kiszony arbuz
Kiszone brokuły
Kiszone gruszki

DRUKUJ PRZEPIS