Jesienne kiszone gruszki z korzennymi przyprawami

Jeśli szukasz sposobu na wykorzystanie sezonowych owoców, wypróbuj ten przepis na kiszone gruszki. Brzmi abstrakcyjnie, ale to fantastyczny dodatek do deserów, ale także składnik kompotów i bogactwo witamin oraz minerałów. To także probiotyczna bomba odżywcza! Zobacz, jak przygotować kiszone gruszki.
/ 23.08.2022 05:46
DRUKUJ PRZEPIS
Jesienne kiszone gruszki z korzennymi przyprawami fot. Adobe Stock, Daniel Vincek
Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 kg twardych gruszek,
  • 2 litry wody,
  • ok. 40 g soli do przetworów,
  • 50 ml miodu,
  • laska cynamonu,
  • laska wanilii.
Przygotowanie:

Kiszone gruszki, podobnie jak kiszone rzodkiewki czy ogórki, to świetny sposób na zatrzymanie smaku tych owoców na dłużej oraz wzbogacenie ich o właściwości probiotyczne. Do ich przygotowania nie potrzebujesz cukru - same w sobie będą pyszne i idealnie słodkie.

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki powinny być twarde i nieuszkodzone. Te obite lepiej odłóż i przygotuj szybkie ciasto z gruszkami.
  2. Gruszki dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i pokrój na kawałki. Możesz je obrać, choć lepiej pozostawić je ze skórką.
  3. Ułóż owoce ciasno w wyparzonych, czystych i suchych słoikach.
  4. Do rondelka albo miski wlej ciepłą, przegotowaną wodę (może być wystudzony wrzątek). Rozpuść w niej sól i miód.
  5. Wymieszaj dokładnie i rozlej do słoików. Wypełnij je tak, aby pokryły wszystkie gruszki, ale nie sięgnęły wierzchu słoika.
  6. Zakręć mocno i postaw na tacce - ze słoika może wycieknąć odrobinę solanki.
  7. Postaw słoiki z kiszonymi gruszkami w ciepłym miejscu na ok. 7 dni, a następnie przenieś w chłodniejsze miejsce.
  8. Po kolejnych 7 dniach kiszone gruszki powinny być już gotowe.

Czytaj także:
Wino z gruszek
Suszenie gruszek
Odmiany gruszek
 

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA