Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 kg twardych gruszek,
- 2 litry wody,
- ok. 40 g soli do przetworów,
- 50 ml miodu,
- laska cynamonu,
- laska wanilii.
Przygotowanie:
Kiszone gruszki, podobnie jak kiszone rzodkiewki czy ogórki, to świetny sposób na zatrzymanie smaku tych owoców na dłużej oraz wzbogacenie ich o właściwości probiotyczne. Do ich przygotowania nie potrzebujesz cukru - same w sobie będą pyszne i idealnie słodkie.
Sposób przygotowania:
- Gruszki powinny być twarde i nieuszkodzone. Te obite lepiej odłóż i przygotuj szybkie ciasto z gruszkami.
- Gruszki dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i pokrój na kawałki. Możesz je obrać, choć lepiej pozostawić je ze skórką.
- Ułóż owoce ciasno w wyparzonych, czystych i suchych słoikach.
- Do rondelka albo miski wlej ciepłą, przegotowaną wodę (może być wystudzony wrzątek). Rozpuść w niej sól i miód.
- Wymieszaj dokładnie i rozlej do słoików. Wypełnij je tak, aby pokryły wszystkie gruszki, ale nie sięgnęły wierzchu słoika.
- Zakręć mocno i postaw na tacce - ze słoika może wycieknąć odrobinę solanki.
- Postaw słoiki z kiszonymi gruszkami w ciepłym miejscu na ok. 7 dni, a następnie przenieś w chłodniejsze miejsce.
- Po kolejnych 7 dniach kiszone gruszki powinny być już gotowe.
Czytaj także:
Wino z gruszek
Suszenie gruszek
Odmiany gruszek