Kiszona kapusta działa jak naturalny probiotyk, jest niskokaloryczna i zawiera dużo błonnika pokarmowego. To nie bez znaczenia dla zdrowia twojego brzucha po obfitej kolacji wigilijnej. Kiszona kapusta jest składnikiem wielu wigilijnych dań. Oto dania z kapusty kiszonej, które obowiązkowo powinny pojawić się na wigilijnym stole.
Do przygotowania tych potraw możesz wykorzystać samodzielnie ukiszoną kapustę lub ją kupić. Pamiętaj, że kiszona kapusta może być zbyt kwaśna jako baza do niektórych dań, ale wówczas wystarczy ją wcześniej przepłukać.
Zasmażana kiszona kapusta z grochem
Zasmażana kapusta z grochem jest bardzo miękka i aksamitna, choć należy do dań ciężkostrawnych. To jedno z regionalnych potraw wigilijnych, popularnych m.in. na Śląsku.
Groch zalej wodą i odstaw na całą noc, by napęczniał.
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty,
- 400 g łuskanego grochu,
- 1,5 szklanki wody,
- 2 duże cebule,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 5 łyżek masła,
- 2 łyżki mąki,
- sól, pieprz i majeranek do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kapustę kiszoną włóż do garnka, zalej wodą, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj do miękkości (ok. 2 - 3 godziny).
- Napęczniały groch ugotuj w drugim garnku. Powinien być miękki, ale nie rozgotowany i rozpadający się.
- Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na 2 łyżkach masła.
- Do kapusty dodaj ugotowany groch i podsmażoną cebulę. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez pół godziny na małym ogniu.
- Na patelni przygotuj zasmażkę: podsmaż mąkę z masłem, gdy się zezłoci dodaj zasmażkę do kapusty.
- Dopraw kapustę z grochem solą i pieprzem oraz odrobiną majeranku, wymieszaj. Podawaj na ciepło.
fot. Adobe Stock
Paszteciki z kiszoną kapustą i grzybami
Paszteciki z kiszoną kapustą możesz podać do czerwonego barszczu wigilijnego.
Grzyby na farsz do pasztecików namocz na noc w wodzie, by zmiękły.
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki,
- 200 ml mleka,
- 30 g drożdży,
- 1 jajko,
- 3 łyżki masła,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli.
Składniki na farsz:
- 500 g kapusty kiszonej,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła,
- kilka suszonych grzybów,
- 1 liść laurowy,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozkrusz i przełóż do większego słoika. Dodaj cukier i 2 łyżki mąki, zalej ciepłym mlekiem. Wymieszaj dokładnie, przykryj i odstaw na 10 minut.
- Do dużej miski przesiej mąkę z solą, dodaj zaczyn drożdżowy. Rozkłóć jajko, dodaj do mąki i drożdży, zamieszaj łyżką.
- Masło roztop, dodaj do ciasta i wyrób ręką na gładką masę, aż ciasto przestanie kleić się do dłoni. Przykryj miskę i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Grzyby ugotuj i odcedź (wody nie wyrzucaj), a następnie pokrój. Kiszoną kapustę posiekaj drobno.
- Do garnka przełóż kapustę, dodaj liść laurowy i zalej wodą po grzybach. Gotuj przez 45 minut, aż kapusta zmięknie, następnie odcedź.
- Cebulę obierz i pokrój bardzo drobno. Podsmaż na maśle. Dodaj grzyby i smaż jeszcze przez kilka minut, następnie zawartość patelni dodaj do kapusty. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką i podziel na 2 części. Każdą z nich rozwałkuj kolejno na grubość około 0,5 cm.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem, piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Wzdłuż placka ułóż farsz i zwiń. Pokrój na 3-centymetrowe paski. Analogicznie postąp z drugą częścią ciasta i nadzienia. Ułóż paszteciki na blasze i odstaw na 10 minut.
- Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez 25 minut. Przed pieczeniem wierzch pasztecików możesz posmarować rozkłóconym jajkiem, ale nie jest to konieczne.
fot. Adobe Stock
Pierogi z kapustą i grzybami
Grzyby namocz wcześniej przez kilka godzin lub mocz je przez całą noc.
Składniki na ciasto:
- 600 g mąki,
- 400 ml gorącej wody,
- 50 g masła,
- pół łyżeczki soli.
Składniki na farsz:
- 1 kg kiszonej kapusty,
- 100 g suszonych grzybów,
- 1 pietruszka (korzeń),
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- 3 łyżki masła,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Grzyby ugotuj w wodzie, w której się moczyły, razem z pietruszką i marchewką aż do miękkości. Dopraw solą i pieprzem, następnie odcedź.
- Kapustę przepłucz, ugotuj w wodzie aż zmięknie (przez około 40 minut). Dokładnie odciśnij.
- Mąkę z solą przesiej do miski.
- Gorącą wodę wymieszaj z masłem i wlej do mąki. Delikatnie zamieszaj składniki i przełóż na stolnicę.
- Zagnieć ciasto ręką, aż przestanie się kleić. Przełóż je do miski, przykryj wilgotną ścierką i odstaw.
- Kapustę, grzyby, marchew, cebulę i pietruszkę przepuść przez maszynkę o dużych oczkach.
- Cebulę obierz i pokrój drobno, podsmaż na maśle i dodaj do farszu, wymieszaj.
- Na stolnicy wałkuj ciasto na pierogi i wykrajaj koła. Na każde z nich nałóż farsz i zlep.
- Pierogi gotuj w osolonej wodzie przez około 3 minuty.
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na dania z kiszoną kapustą: