Dania z kapusty kiszonej - przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie

dania z kapusty kiszonej fot. Adobe Stock
Kiszona kapusta na wigilijnym stole to produkt obowiązkowy. Z dodatkiem kiszonej kapusty przygotujesz zarówno pierogi, jak i postny bigos czy paszteciki.
/ 11.12.2020 13:23
dania z kapusty kiszonej fot. Adobe Stock

Kiszona kapusta działa jak naturalny probiotyk, jest niskokaloryczna i zawiera dużo błonnika pokarmowego. To nie bez znaczenia dla zdrowia twojego brzucha po obfitej kolacji wigilijnej. Kiszona kapusta jest składnikiem wielu wigilijnych dań. Oto dania z kapusty kiszonej, które obowiązkowo powinny pojawić się na wigilijnym stole

Do przygotowania tych potraw możesz wykorzystać samodzielnie ukiszoną kapustę lub ją kupić. Pamiętaj, że kiszona kapusta może być zbyt kwaśna jako baza do niektórych dań, ale wówczas wystarczy ją wcześniej przepłukać.

Zasmażana kiszona kapusta z grochem

Zasmażana kapusta z grochem jest bardzo miękka i aksamitna, choć należy do dań ciężkostrawnych. To jedno z regionalnych potraw wigilijnych, popularnych m.in. na Śląsku.

Groch zalej wodą i odstaw na całą noc, by napęczniał.

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 400 g łuskanego grochu,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 2 duże cebule,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 łyżek masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól, pieprz i majeranek do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę kiszoną włóż do garnka, zalej wodą, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj do miękkości (ok. 2 - 3 godziny).
  2. Napęczniały groch ugotuj w drugim garnku. Powinien być miękki, ale nie rozgotowany i rozpadający się.
  3. Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na 2 łyżkach masła.
  4. Do kapusty dodaj ugotowany groch i podsmażoną cebulę. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez pół godziny na małym ogniu.
  5. Na patelni przygotuj zasmażkę: podsmaż mąkę z masłem, gdy się zezłoci dodaj zasmażkę do kapusty.
  6. Dopraw kapustę z grochem solą i pieprzem oraz odrobiną majeranku, wymieszaj. Podawaj na ciepło.

zasmażana kiszona kapusta z grochem
fot. Adobe Stock

Paszteciki z kiszoną kapustą i grzybami

Paszteciki z kiszoną kapustą możesz podać do czerwonego barszczu wigilijnego.

Grzyby na farsz do pasztecików namocz na noc w wodzie, by zmiękły.

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki,
  • 200 ml mleka,
  • 30 g drożdży,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli.

Składniki na farsz:

  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • kilka suszonych grzybów,
  • 1 liść laurowy,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozkrusz i przełóż do większego słoika. Dodaj cukier i 2 łyżki mąki, zalej ciepłym mlekiem. Wymieszaj dokładnie, przykryj i odstaw na 10 minut.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę z solą, dodaj zaczyn drożdżowy. Rozkłóć jajko, dodaj do mąki i drożdży, zamieszaj łyżką.
  3. Masło roztop, dodaj do ciasta i wyrób ręką na gładką masę, aż ciasto przestanie kleić się do dłoni. Przykryj miskę i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Grzyby ugotuj i odcedź (wody nie wyrzucaj), a następnie pokrój. Kiszoną kapustę posiekaj drobno.
  5. Do garnka przełóż kapustę, dodaj liść laurowy i zalej wodą po grzybach. Gotuj przez 45 minut, aż kapusta zmięknie, następnie odcedź.
  6. Cebulę obierz i pokrój bardzo drobno. Podsmaż na maśle. Dodaj grzyby i smaż jeszcze przez kilka minut, następnie zawartość patelni dodaj do kapusty. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  7. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką i podziel na 2 części. Każdą z nich rozwałkuj kolejno na grubość około 0,5 cm.
  8. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  9. Wzdłuż placka ułóż farsz i zwiń. Pokrój na 3-centymetrowe paski. Analogicznie postąp z drugą częścią ciasta i nadzienia. Ułóż paszteciki na blasze i odstaw na 10 minut.
  10. Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez 25 minut. Przed pieczeniem wierzch pasztecików możesz posmarować rozkłóconym jajkiem, ale nie jest to konieczne.

paszteciki z kiszoną kapustą
fot. Adobe Stock

Pierogi z kapustą i grzybami

Grzyby namocz wcześniej przez kilka godzin lub mocz je przez całą noc.

Składniki na ciasto:

  • 600 g mąki,
  • 400 ml gorącej wody,
  • 50 g masła,
  • pół łyżeczki soli.

Składniki na farsz:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 100 g suszonych grzybów,
  • 1 pietruszka (korzeń),
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki masła,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby ugotuj w wodzie, w której się moczyły, razem z pietruszką i marchewką aż do miękkości. Dopraw solą i pieprzem, następnie odcedź.
  2. Kapustę przepłucz, ugotuj w wodzie aż zmięknie (przez około 40 minut). Dokładnie odciśnij.
  3. Mąkę z solą przesiej do miski. 
  4. Gorącą wodę wymieszaj z masłem i wlej do mąki. Delikatnie zamieszaj składniki i przełóż na stolnicę.
  5. Zagnieć ciasto ręką, aż przestanie się kleić. Przełóż je do miski, przykryj wilgotną ścierką i odstaw.
  6. Kapustę, grzyby, marchew, cebulę i pietruszkę przepuść przez maszynkę o dużych oczkach.
  7. Cebulę obierz i pokrój drobno, podsmaż na maśle i dodaj do farszu, wymieszaj.
  8. Na stolnicy wałkuj ciasto na pierogi i wykrajaj koła. Na każde z nich nałóż farsz i zlep.
  9. Pierogi gotuj w osolonej wodzie przez około 3 minuty.

pierogi z kapustą i grzybami
fot. Adobe Stock

Więcej przepisów na dania z kiszoną kapustą:

Pyszna surówka z kapusty kiszonej prosto z zeszytu babuni. Przygotuj ten pyszny dodatek w kilka chwil
Pyszna surówka z kapusty kiszonej prosto z zeszytu babuni. Przygotuj ten pyszny dodatek w kilka chwil
Ta zdrowa surówka z kiszonej kapusty nie tylko jest pysznym dodatkiem do wielu potraw, ale także dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych. Nie może się obyć bez jabłek i marchewki. To właśnie one świetnie neutralizują kwaśny smak kapusty. Gotową surówkę możesz wykorzystać na wiele sposobów.
Tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty: receptura z przepisu babci, która zachwyci wszystkich
Tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty: receptura z przepisu babci, która zachwyci wszystkich
Ten tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty jest bardzo esencjonalny i sycący. Gotuje się go na wędzonym boczku i żeberkach wieprzowych. Wykorzystaj bogactwo przypraw, aby wydobyć z niego pełnię smaku - kminek, majeranek, ziele angielskie, pieprz i listki laurowe. Zupę serwuj z chlebem.
Kapusta z fasolą i grzybami na Wigilię - przepis tradycyjny
Kapusta z fasolą i grzybami na Wigilię - przepis tradycyjny
Kapustę z fasolą i grzybami najlepiej przyrządzić na 2-3 dni przed Wigilią. Przez ten czas kapusta przejdzie zapachem przypraw.
BIGOS - przepis na bigos, bigos staropolski, bigos z młodej kapusty
BIGOS - przepis na bigos, bigos staropolski, bigos z młodej kapusty
Bigos staropolski, bigos z młodej kapusty, bigos z kiszonej kapusty, bigos z cukinii, bigos ze słodkiej kapusty, bigos wigilijny... To danie jest pyszne w każdej wersji!
Wigilijna kapusta z grzybami
Wigilijna kapusta z grzybami
Kapusta z grzybami tradycyjnie na stole wigilijnym powinna być. Warto ją przygotować już wcześniej, bo parzcież wiadomo, że wszelkie kapusty, bigosy im starsze, tym lepsze.
Kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą
Kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą
Kotlety ziemniaczane smakują doskonale z sosem grzybowym

Redakcja poleca

REKLAMA