Zielona soczewica – zalety i wartości odżywcze

Dlaczego warto jeść zieloną soczewicę? Ile kalorii ma zielona soczewica? Zobacz, do czego ją wykorzystać!

zielona soczewica

fot. Fotolia

Dlaczego warto jeść zieloną soczewicę?

  • wspomaga walkę z kilogramami

Zielona soczewica ma niski indeks glikemiczny. Reguluje poziom glukozy i tłuszczów w organizmie. Jest zalecana także diabetykom.

  • jest bogatym źródłem białka

Zielona soczewica z powodzeniem zastąpi mięso – zawiera wiele cennego białka, którego może brakować osobom prowadzącym dietę wegetariańską.

Zielona soczewica ma więcej białka niż mleko i niektóre produkty mleczne!

  • ma uniwersalne zastosowanie

Zieloną soczewicę możemy wykorzystać nie tylko do zupy – doskonale smakują przyrządzone na jej bazie kotleciki, a nawet zapiekanki. Zdaniem niektórych pasztet z soczewicy nie ma sobie równych!

Zobacz także: Jak gotować brązową, czerwoną i zieloną soczewicę?

Zielona soczewica – wartości odżywcze

wartości podane na 100 g produktu

  • wartość energetyczna: 331 kcal
  • węglowodany: 50 g (w tym cukry: 4.4 g)
  • białko: 23 g
  • błonnik: 12 g
  • tłuszcz: 1,6 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0.3 g)

Wypróbuj przepis: Gołąbki z zieloną soczewicą w pomidorach