fot. Fotolia
Dlaczego warto jeść zieloną soczewicę?
- wspomaga walkę z kilogramami
Zielona soczewica ma niski indeks glikemiczny. Reguluje poziom glukozy i tłuszczów w organizmie. Jest zalecana także diabetykom.
- jest bogatym źródłem białka
Zielona soczewica z powodzeniem zastąpi mięso – zawiera wiele cennego białka, którego może brakować osobom prowadzącym dietę wegetariańską.
Zielona soczewica ma więcej białka niż mleko i niektóre produkty mleczne!
- ma uniwersalne zastosowanie
Zieloną soczewicę możemy wykorzystać nie tylko do zupy – doskonale smakują przyrządzone na jej bazie kotleciki, a nawet zapiekanki. Zdaniem niektórych pasztet z soczewicy nie ma sobie równych!
Zobacz także: Jak gotować brązową, czerwoną i zieloną soczewicę?
Zielona soczewica – wartości odżywcze
wartości podane na 100 g produktu
- wartość energetyczna: 331 kcal
- węglowodany: 50 g (w tym cukry: 4.4 g)
- białko: 23 g
- błonnik: 12 g
- tłuszcz: 1,6 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0.3 g)
Wypróbuj przepis: Gołąbki z zieloną soczewicą w pomidorach