Jak przygotować karpia fot. Adobe Stock

Jak przygotować karpia na Wigilię? Sprawdzone porady

Przygotowanie karpia na Wigilię zacznij od opłukania ryby w zimnej wodzie i podzielenia jej na odpowiednie porcje.
Małgorzata Machnicka / 18.11.2020 10:22
Jak przygotować karpia fot. Adobe Stock

Przygotowanie karpia na Wigilię nie jest skomplikowane. Wystarczy pokroić rybę na odpowiednie porcje, oprószyć mąką i usmażyć na oleju lub maśle.

Pierwsza rada a propos karpia - kupuj już sprawioną rybę. Sklepy rybne mają najczęściej odpowiedni i precyzyjny sprzęt, który zapewnia dobre przygotowanie karpia do dalszej obróbki.

Jak kupić dobrego karpia?

Porcjowanie i panierka do karpia

Po przyniesieniu karpia do domu, opłucz go w zimnej wodzie, wytrzyj i natrzyj solą. Jeśli karp będzie przechowywany przez noc - obłóż rybę cebulą, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki.

Karpia pokrój w dzwonka i oprósz mąką. Świetnie sprawdzi się np. mąka kukurydziana. Można ją dostać już praktycznie wszędzie, a ryba w niej panierowana po prostu lepiej smakuje. 

Możesz również zrobić klasyczną panierkę z jaj i bułki tartej (lub samej bułki). Pamiętaj jednak, że bułka wchłonie dużo tłuszczu, a karp – który i tak jest tłustą rybą – będzie jeszcze bardziej tłusty.

Smażenie karpia na Wigilię

Na patelnię teflonową (najlepiej grillową) wlej nieco oleju lub dodaj masło. Jeśli używasz masła, patelni nie można zbyt mocno rozgrzewać - smaż wówczas rybę na średnim ogniu. Zajmie to trochę więcej czasu, ale ryba będzie usmażona w środku, a z zewnątrz się nie przypali.

Aby ryba nie rozpadła się w trakcie smażenia, przed oprószeniem jej mąką, skrop karpia sokiem z cytryny. Rybę smaż przez 5-7 minut z każdej strony.

Innym, bardzo dobrym sposobem na karpia wigilijnego, jest smażenie go w głębokim tłuszczu. Do tego celu można użyć oleju rzepakowego lub słonecznikowego. Rozgrzej go dobrze (jest gotowy, gdy wrzucony do niego kawałek chleba robi się rumiany w 30 sekund) w garnku i partiami smaż karpia.

Pamiętaj, by przed włożeniem karpia do tłuszczu, otrzepać z niego mąkę, bo ta się będzie szybko przypalać. I uwaga – ryba musi być sucha, inaczej tłuszcz będzie bardzo mocno pryskał podczas smażenia.

Karpia smaż na złoto. Usmażonego, przełóż do ceramicznego naczynia i wstaw do ciepłego piekarnika (60 stopni). Uwaga – karpia nie należy przykrywać. Ryba będzie gotowa po około 15 minutach.

karp na wigilię przygotowanie
fot. Adobe Stock

Co podać do smażonego karpia?

Do smażonego karpia podaje się tarty chrzan, ziemniaki z wody (bez tłuszczu, bo rybie go nie brakuje) lub kwaśną kapustą z grzybami.

Przepisy na karpia:

Przedwojenny karp wigilijny – na szaro
Przedwojenny karp wigilijny – na szaro
Szary sos to sos z migdałami i rodzynkami. Zanurzony w nim karp to prawdziwa kulinarna przygoda. Przed wojną – wręcz wigilijny kanon.
Jak pokroić karpia i jak wypatroszyć karpia krok po kroku?
Jak pokroić karpia i jak wypatroszyć karpia krok po kroku?
Aby pokroić karpia w dzwonki, przygotuj duży i ostry nóż. Dzwonki powinny mieć szerokość około 2 cm. Przy patroszeniu karpia, uważaj na woreczek żółciowy - jeśli go przetniesz, mięso będzie gorzkie i niesmaczne.
Jak zrobić wigilijny kulebiak z rybą?
Jak zrobić wigilijny kulebiak z rybą?
Ten kulebiak z rybą to rodzaj wielkiego pieroga na cieście francuskim.
Jak przygotować szczupaka z chrzanem?
Jak przygotować szczupaka z chrzanem?
Na szczęście zdobycie dziś szczupaka nie jest niczym skomplikowanym. Mięso tej ryby jest zwarte, ale delikatne. I bardzo sycące. Szczupak to miła odmiana karpiowej tradycji. Zwłaszcza, że ryba ta właśnie z chrzanem przed wojną często gościła na polskich stołach wigilijnych.
Jak zrobić duszonego karpia po żydowsku?
Jak zrobić duszonego karpia po żydowsku?
Duszony karp po żydowsku kojarzy się z karpiem w galarecie. Ale istnieje też jego tradycyjna, duszona wersja.
Karp nie tylko w Wigilię. Zobacz nasze sprawdzone przepisy
Karp nie tylko w Wigilię. Zobacz nasze sprawdzone przepisy
Karp to dosyć zapomniana, ale bardzo smaczna ryba. Zwykle jada się ją tylko jeden raz w roku – w Wigilię, a szkoda! Warto wprowadzić ją do jadłospisu też w innych miesiącach.
Karp po żydowsku. Tradycyjny przepis
Karp po żydowsku. Tradycyjny przepis
Karp po żydowsku to jedno z najczęściej spotykanych na wigilijnych stołach dań. To ryba w galaretce z dodatkami – często rodzynkami, migdałami, a także jajkiem czy marchwią.
Karp smażony idealny na świąteczny stół. Zobacz przepis
Karp smażony idealny na świąteczny stół. Zobacz przepis
Karp smażony to świąteczna tradycja w wielu polskich domach. To również najprostszy i najszybszy (a do tego bardzo smaczny) sposób na podanie tej ryby podczas wigilijnej kolacji.
Jak zrobić wigilijnego karpia w galarecie lub po staropolsku? Sprawdzone przepisy!
Jak zrobić wigilijnego karpia w galarecie lub po staropolsku? Sprawdzone przepisy!
To twoja ulubiona ryba? Jeżeli nie masz pomysłu albo chcesz zachwycić domowników nowym pomysłem, sprawdź nasze przepisy! Nie tylko smażony lub w galarecie - zobacz!
Jak zrobić najlepszego karpia w zalewie octowej z warzywami do słoika? Sprawdź!
Jak zrobić najlepszego karpia w zalewie octowej z warzywami do słoika? Sprawdź!
Wykorzystaj już dziś doskonały przezpis na marynowanego karpia w occie, by cieszyć się najlepszym smakiem na Boże Narodzenie!
Jak zrobić pieczonego karpia na maśle, w cebuli lub w miodzie? 3 sprawdzone przepisy!
Jak zrobić pieczonego karpia na maśle, w cebuli lub w miodzie? 3 sprawdzone przepisy!
W tym roku planujesz pieczona rybę? Wybierz karpia z dodatkiem masła lub miodu i zaskocz wszystkich domowników! Nikt nie oprze się jego delikatnemu mięsu!
Jak zrobić karpia po staropolsku z piekarnika z szarym sosem? Sprawdzony przepis!
Jak zrobić karpia po staropolsku z piekarnika z szarym sosem? Sprawdzony przepis!
Zastanawiasz się, jak przyrządzić rybę w tym roku, aby smakowała wyjątkowo? Przyprawy korzenne, piernik i bakalie brzmią świetnie? Sprawdź nasz przepis na karpia po staropolsku!