Mięso mielone fot. Fotolia

Mięso mielone - jak kupować

Czy wiesz jak wybierać mięso mielone? Jak poznać, czy mięso jest świeże? Radzimy!
/ 05.07.2013 14:50
Mięso mielone fot. Fotolia

Jak kupować mięso mielone?


Wybierając w sklepie mięso mielone, zwróć uwagę na kilka szczegółów.

Mięso mielone na wagę nie powinno mieć widocznych fragmentów żółtego tłuszczu, być obeschnięte ani zbyt wilgotne. Takie cechy wskazują na to, że zostało przygotowane ze zleżałego mięsa albo już po zmieleniu dość długo czekało na klienta.

Decydując się na mięso na tackach owiniętych folią spożywczą, zwróć uwagę na datę przydatności do spożycia. Świeże mięso powinno być matowe i mieć żywą, bordową (wołowina) lub w różowawą barwę (pozostałe rodzaje mięs).

Jeśli kupujesz mięso mielone, wiedz że drobno mielona wieprzowina o białoróżowym kolorze barwę zawdzięcza dużej zawartości tłuszczu.

Zobacz nasze przepisy na dania z mięsem mielonym:


SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)