podgrzewanie w piekarniku fot. Adobe Stock

Wszystko o podgrzewaniu potraw. Jak podgrzać mięso w piekarniku, by nie było suche?

Jak podgrzać mięso w piekarniku, by nie było suche? Podgrzewanie potraw w piekarniku nie jest wcale proste - pieczone mięso najlepiej pokroić na plastry i owinąć folią aluminiową, a dopiero potem włożyć do piekarnika. Potrawy jednogarnkowe lepiej podgrzewać w garnku, często mieszając.
Weronika Kwaśniak / 03.06.2020 09:20
podgrzewanie w piekarniku fot. Adobe Stock

Kiedy planujesz w domu imprezę czy rodzinne spotkanie, pewnie jesteś zmuszona większość potraw przygotować z wyprzedzeniem. Nikt nie ma ochoty spędzać całego dnia w kuchni, zamiast przebywać w towarzystwie gości. To nie jest jednak problem - niektóre potrawy smakują nawet lepiej po odgrzaniu, a inne można w prosty sposób podgrzać tak, aby nie straciły walorów smakowych. Wiele potraw jednogarnkowych, np. leczo, chili con carne, doskonale znosi przechowywanie. A trzymanie bigosu w chłodzie nawet dodaje mu smaku. 1-2 dni wcześniej możesz też przygotować pieczeń.

Aby przekąski ustawiane na stole nie wyschły, przykryj je folią spożywczą - zdejmiesz ją tuż przed imprezą. Przykryj też ściereczką deskę serów.

Jak podgrzać mięso, by nie było suche?

  • Sekretem tego, jak odgrzać mięso w piekarniku, by nie stało się suche, jest owinięcie go w folię aluminiową.
  • Podgrzewanie mięsa na patelni lub w rondlu jest również bardzo dobrą metodą - nie używaj tłuszczu, by go nie smażyć, a jedynie wlej na dno patelni nieco wody.
  • Aby podgrzać mięso w piekarniku, możesz również umieścić je w naczyniu żaroodpornym z przykrywką i wlać do niego trochę wody.

Jak odgrzewać inne potrawy?

  • Potrawy jednogarnkowe odgrzej tradycyjnie, stawiając je na kuchence z małym płomieniem i często mieszając. Gdy są w żeliwnym rondlu lub żaroodpornym naczyniu, można wstawić je do gorącego piekarnika.
  • Jeśli potrzebujesz odgrzać niedużą ilość np. bigosu, warto zrobić to na patelni.
  • Pizzę czy tartę najlepiej jest podgrzewać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Podgrzana w mikrofalówce szybko traci chrupkość, staje się „gumowata”.

Zobacz też nasze najlepsze przepisy:

Zapiekanka z młodą kapustą i mięsem - prosty przepis
Zapiekanka z młodą kapustą i mięsem - prosty przepis
Przepis na zapiekankę z kapustą i mięsem jest idealny na wiosnę - najlepiej smakuje z młodą kapustą, więc polecamy przygotowanie jej w maju i czerwcu!
Przepis na pasztet z mięsa z rosołu - pomysł na niemarnowanie resztek
Przepis na pasztet z mięsa z rosołu - pomysł na niemarnowanie resztek
Pasztet z mięsa z rosołu jest pyszny i aromatyczny. Jego przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 20 minut.
Paszteciki z mięsem – idealne do barszczu lub jako przekąska
Paszteciki z mięsem – idealne do barszczu lub jako przekąska
Paszteciki z mięsem to szybki i prosty sposób na pyszną przekąskę. Doskonale będą też pasować do czerwonego barszczu lub tradycyjnego żurku.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pomidorami. Prosty i pyszny obiad
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pomidorami. Prosty i pyszny obiad
Cukinia faszerowana mięsem to doskonały sposób na szybki, prosty, ale przepyszny posiłek. Dodaj do niej pomidory oraz świeże zioła.
Gołąbki z kapusty włoskiej z ryżem i mięsem. Tradycyjny przepis
Gołąbki z kapusty włoskiej z ryżem i mięsem. Tradycyjny przepis
Gołąbki z kapusty włoskiej to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Podaj je z pomidorowym sosem oraz puree ziemniaczanym.
Kartacze z mięsem mielonym. Przepis na pyszne tradycyjne cepeliny
Kartacze z mięsem mielonym. Przepis na pyszne tradycyjne cepeliny
Kartacze, czyli cepeliny, to podłużne kluski ziemniaczane wypełnione farszem. Okraś je skwarkami oraz cebulką i podawaj z duszonymi buraczkami.
Pomysł na obiad bez mięsa? Wypróbuj pyszne warzywne leczo
Pomysł na obiad bez mięsa? Wypróbuj pyszne warzywne leczo
Obiad bez mięsa nie musi być nudny. Nasze warzywne leczo jest sycące i bardzo aromatyczne. Dodaj do niego cukinię, paprykę, pieczarki oraz świeże pomidory.
Kotlety jajeczne z pieczarkami - przepis na obiad bez mięsa
Kotlety jajeczne z pieczarkami - przepis na obiad bez mięsa
Klasyczne kotlety jajeczne warto wzbogacić dodatkiem pieczarek. Dzięki temu nabiorą one wyrazistości. Możesz dodać również ser żółty oraz szczypiorek.
Polędwiczka wieprzowa z chrupiącą skórką. Przepis na pieczone mięso
Polędwiczka wieprzowa z chrupiącą skórką. Przepis na pieczone mięso
Polędwiczka wieprzowa to doskonałe mięso do pieczenia. Świetnie smakuje podana na ciepło – na przykład z ziemniakami i surówką, ale można ją też jeść na zimno.
Karkówka po cygańsku. Przepis na idealnie kruche mięso w sosie
Karkówka po cygańsku. Przepis na idealnie kruche mięso w sosie
Karkówka po cygańsku sprawdzi się na każdy obiad. Jest idealnie krucha i rozpływa się w ustach dzięki długiemu pieczeniu w sosie.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i fetą. Prosty przepis
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i fetą. Prosty przepis
Nasza zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym w greckim stylu z pewnością przypadnie do gustu twojej rodzinie. Dodaj do niej pomidory oraz fetę.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Pyszny przepis na obiad
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Pyszny przepis na obiad
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Nasza zapiekanka ma dodatek rozmarynu i jest pieczona z beszamelem.
Sos z suszonych grzybów. Pyszny dodatek do mięs i nie tylko
Sos z suszonych grzybów. Pyszny dodatek do mięs i nie tylko
Ten aromatyczny sos z suszonych grzybów sprawdzi się nie tylko jako dodatek do mięsa, ale też kasz i makaronów.
Kurczak na piwie - przepis na mięso podlewane piwem
Kurczak na piwie - przepis na mięso podlewane piwem
Kurczak na piwie świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami, frytkami, ryżem albo po prostu z dodatkiem pieczywa. Ma chrupiącą skórkę i pikantny posmak.
Babeczki makaronowe z mięsem - przepis składniki i przygotowanie
Babeczki makaronowe z mięsem - przepis składniki i przygotowanie
Efektowna i smaczna przekąska - nietypowa interpretacja spaghetti bolognese! Zobacz przepis na babeczki makaronowe z mięsem mielonym!
Tort mięsny z papryką - przepis składniki i przygotowanie
Tort mięsny z papryką - przepis składniki i przygotowanie
Smaczne danie obiadowe: oto tort mięsny z papryką!
Pierogi z ciasta francuskiego z mięsnym farszem - przepis składniki i przygotowanie
Pierogi z ciasta francuskiego z mięsnym farszem - przepis składniki i przygotowanie
Tradycja z odrobiną innowacji: pierogi z ciasta francuskiego z mięsnym farszem!
Cassoulet mięsno-fasolowy - przepis składniki i przygotowanie
Cassoulet mięsno-fasolowy - przepis składniki i przygotowanie
Rozgrzewający i sycący obiad: zobacz przepis na cassoulet mięsno-fasolowy!
Gołąbki bez mięsa - przepis składniki i przygotowanie
Gołąbki bez mięsa - przepis składniki i przygotowanie
Przygotuj farsz z kaszy jaglanej i pieczarek!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/24.05.2016 10:58
Pizzę w piekarniku? - NIE!! Wysuszy się na wiór. Pizzę podgrzewamy na patelni - dosłownie przez chwilę, bez tłuszczu, tak żeby nie spalić spodu. Będzie smakowała jakby dopiero co przyjechała z pizzerii.
/10.09.2014 17:45
Jeśli chodzi o odgrzewanie kotletów, robię to w następujący sposób: Nalewam troszkę wody do garnka, do niego wkładam talerz spodem do góry, następnie układam kotlety, przykrywam pokrywką i odgrzewam na małym ogniu. Sprawdzony sposób. Polecam ;)