Kiedy planujesz w domu imprezę czy rodzinne spotkanie, pewnie jesteś zmuszona większość potraw przygotować z wyprzedzeniem. Nikt nie ma ochoty spędzać całego dnia w kuchni, zamiast przebywać w towarzystwie gości. To nie jest jednak problem - niektóre potrawy smakują nawet lepiej po odgrzaniu, a inne można w prosty sposób podgrzać tak, aby nie straciły walorów smakowych. Wiele potraw jednogarnkowych, np. leczo, chili con carne, doskonale znosi przechowywanie. A trzymanie bigosu w chłodzie nawet dodaje mu smaku. 1-2 dni wcześniej możesz też przygotować pieczeń.
Aby przekąski ustawiane na stole nie wyschły, przykryj je folią spożywczą - zdejmiesz ją tuż przed imprezą. Przykryj też ściereczką deskę serów.
Jak podgrzać mięso, by nie było suche?
- Sekretem tego, jak odgrzać mięso w piekarniku, by nie stało się suche, jest owinięcie go w folię aluminiową.
- Podgrzewanie mięsa na patelni lub w rondlu jest również bardzo dobrą metodą - nie używaj tłuszczu, by go nie smażyć, a jedynie wlej na dno patelni nieco wody.
- Aby podgrzać mięso w piekarniku, możesz również umieścić je w naczyniu żaroodpornym z przykrywką i wlać do niego trochę wody.
Jak odgrzewać inne potrawy?
- Potrawy jednogarnkowe odgrzej tradycyjnie, stawiając je na kuchence z małym płomieniem i często mieszając. Gdy są w żeliwnym rondlu lub żaroodpornym naczyniu, można wstawić je do gorącego piekarnika.
- Jeśli potrzebujesz odgrzać niedużą ilość np. bigosu, warto zrobić to na patelni.
- Pizzę czy tartę najlepiej jest podgrzewać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Podgrzana w mikrofalówce szybko traci chrupkość, staje się „gumowata”.
Zobacz też nasze najlepsze przepisy:

Przepis na pyszne, babcine gołąbki bez mięsa. Do farszu wykorzystaj kaszę i grzyby, a przekonasz się, że to genialne danie

Kotlety jajeczne z pieczarkami. Prosty przepis na smaczne danie

Zapiekanka z młodą kapustą i mięsem - prosty przepis

Przepis na pasztet z mięsa z rosołu - pomysł na niemarnowanie resztek

Paszteciki z mięsem – idealne do barszczu lub jako przekąska

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pomidorami. Prosty i pyszny obiad

Gołąbki z kapusty włoskiej z ryżem i mięsem. Tradycyjny przepis

Kartacze z mięsem mielonym. Przepis na pyszne tradycyjne cepeliny

Pomysł na obiad bez mięsa? Wypróbuj pyszne warzywne leczo

Polędwiczka wieprzowa z chrupiącą skórką. Przepis na pieczone mięso

Karkówka po cygańsku. Przepis na idealnie kruche mięso w sosie

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i fetą. Prosty przepis

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Pyszny przepis na obiad

Sos z suszonych grzybów. Pyszny dodatek do mięs i nie tylko

Kurczak na piwie - przepis na mięso podlewane piwem

Babeczki makaronowe z mięsem - przepis składniki i przygotowanie

Tort mięsny z papryką - przepis składniki i przygotowanie

Pierogi z ciasta francuskiego z mięsnym farszem - przepis składniki i przygotowanie

Cassoulet mięsno-fasolowy - przepis składniki i przygotowanie
