Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 20 dag boczku
- 20 dag kiełbaski
- 5 dag słoniny
- 4 kacze udka
- 4 ząbki czosnku
- cebula
- 50 dag fasoli
- bulion warzywny
- puszka krojonych pomidorów
- rozmaryn
- tymianek
- pieczywo: np. 4 kromki chleba
- pieprz
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na cassoulet mięsno-fasolowy - to pyszne danie prosto z południa Francji. Jest bardzo sycące, uchodzi również za dość ekskluzywne: do jego przygotowania potrzebujesz dużo mięsa.
- Kacze udka potnij na pół, dopraw.
- Obsmaż z kiełbaskami. Odstaw.
- Na tym samym tłuszczu obsmaż posiekaną cebulę i czosnek.
- Dodaj posiekany tymianek. Smaż parę minut na małym ogniu.
- Dodaj pomidory z puszki.
Pierś kaczki z kapustą - przepis
- Całość mieszaj, dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj bulion i fasolę. Ponownie zamieszaj i przykryć naczynie pokrywką lub folią aluminiową.
- Wstaw na godzinę do piekarnika.
- Po tym czasie połóż na wierzchu cassoulet kawałki pieczywa i wstaw do piekarnika na kolejne 30 minut.