Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 30 dag pieczonego lub gotowanego mięsa
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
- łyżka tartej bułki
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- opakowanie ciasta francuskiego
- czerwony pieprz
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- opcjonalnie: czarnuszka
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pierogi z ciasta francuskiego z mięsnym farszem! Ten przepis łączy w sobie tradycję z odrobiną innowacji!
- Mięso przepuść przez maszynkę do mielenia lub drobno posiekaj.
- Wymieszaj mięsną masę z jajkiem, śmietaną, tartą bułką i natką pietruszki.
- Dopraw solą, pieprzem i gałką.
- Ciasto francuskie delikatnie rozłóż.
- Szklanką powykrawaj krążki z ciasta francuskiego.
- Brzegi pierożka wysmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Na środku każdego pieroga połóż trochę mięsnego farszu, dokładnie zlepiaj brzegi.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Ułóż na blaszce pierogi, posmaruj z wierzchu rozkłóconym jajkiem.
- Możesz je posypać czerwonym pieprzem i czarnuszką.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz przez 20 minut, aż będą złociste.