POLECAMY

Pierogi z ciasta francuskiego z mięsnym farszem

Tradycja z odrobiną innowacji: pierogi z ciasta francuskiego z mięsnym farszem!
Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi z ciasta francuskiego z mięsnym farszem Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 30 dag pieczonego lub gotowanego mięsa
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżka tartej bułki
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • czerwony pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie: czarnuszka
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pierogi z ciasta francuskiego z mięsnym farszem! Ten przepis łączy w sobie tradycję z odrobiną innowacji!

  1. Mięso przepuść przez maszynkę do mielenia lub drobno posiekaj.
  2. Wymieszaj mięsną masę z jajkiem, śmietaną, tartą bułką i natką pietruszki.
  3. Dopraw solą, pieprzem i gałką.
  4. Ciasto francuskie delikatnie rozłóż.

Pierogi: 20 przepisów

  1. Szklanką powykrawaj krążki z ciasta francuskiego.
  2. Brzegi pierożka wysmaruj roztrzepanym jajkiem.
  3. Na środku każdego pieroga połóż trochę mięsnego farszu, dokładnie zlepiaj brzegi.
  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Jak zrobić ciasto na pierogi?

  1. Ułóż na blaszce pierogi, posmaruj z wierzchu rozkłóconym jajkiem.
  2. Możesz je posypać czerwonym pieprzem i czarnuszką.
  3. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz przez 20 minut, aż będą złociste.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)