Karkówka po cygańsku. Przepis na idealnie kruche mięso w sosie

Karkówka po cygańsku sprawdzi się na każdy obiad. Jest idealnie krucha i rozpływa się w ustach dzięki długiemu pieczeniu w sosie.
Urszula Wilczkowska / 17.12.2019 12:49
DRUKUJ PRZEPIS
Karkówka po cygańsku. Przepis na idealnie kruche mięso w sosie fot. Adobe Stock
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 kg karkówki wieprzowej,
  • 1 kg pieczarek,
  • 2 duże papryki czerwone,
  • 2 cebule,
  • przyprawa do mięsa,
  • 1 łyżka mąki,
  • 6 łyżek octu winnego,
  • 320 ml przecieru pomidorowego (passaty, nie koncentratu),
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę,
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Karkówka po cygańsku jest długo pieczona w pomidorowym sosie, dzięki czemu ma niepowtarzalny smak i aromat. Rozpływa się wręcz w ustach! Tradycyjnie piecze się ją z pieczarkami i czerwoną papryką.

Chociaż składników jest spoko, tak naprawdę to bardzo proste danie. Wystarczy przygotować marynatę i zagospodarować sobie 2 godziny, podczas których karkówka po cygańsku będzie dochodzić w piekarniku. Jak ją przyrządzić?

  1. Karkówkę pokrój na średniej grubości plastry i zamarynuj w dwóch łyżkach oleju oraz przyprawie do mięsa. Obtocz w mące i usmaż z obu stron na patelni.
  2. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego. Cebulę pokrój w pióra i ułóż na karkówce.
  3. Pieczarki i paprykę pokrój w plastry i połóż w naczyniu żaroodpornym.
  4. Do szklanki wody dodaj przecier pomidorowy, przyprawy, ocet winny, cukier i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalej karkówkę sosem.
  5. Karkówka po cygańsku piecz w temperaturze 160 stopni przez około 2 godziny.
  6. Podawaj z puree ziemniaczanym lub kaszą. Smacznego!

Więcej przepisów na pieczone mięsa:
Żeberka w miodzie i chili
Wieprzowa szynka pieczona
Pieczony pstrąg
Pieczone żeberka

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)