Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej,
- 1 kg pieczarek,
- 2 duże papryki czerwone,
- 2 cebule,
- przyprawa do mięsa,
- 1 łyżka mąki,
- 6 łyżek octu winnego,
- 320 ml przecieru pomidorowego (passaty, nie koncentratu),
- 3 łyżki cukru,
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę,
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Karkówka po cygańsku jest długo pieczona w pomidorowym sosie, dzięki czemu ma niepowtarzalny smak i aromat. Rozpływa się wręcz w ustach! Tradycyjnie piecze się ją z pieczarkami i czerwoną papryką.
Chociaż składników jest spoko, tak naprawdę to bardzo proste danie. Wystarczy przygotować marynatę i zagospodarować sobie 2 godziny, podczas których karkówka po cygańsku będzie dochodzić w piekarniku. Jak ją przyrządzić?
- Karkówkę pokrój na średniej grubości plastry i zamarynuj w dwóch łyżkach oleju oraz przyprawie do mięsa. Obtocz w mące i usmaż z obu stron na patelni.
- Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego. Cebulę pokrój w pióra i ułóż na karkówce.
- Pieczarki i paprykę pokrój w plastry i połóż w naczyniu żaroodpornym.
- Do szklanki wody dodaj przecier pomidorowy, przyprawy, ocet winny, cukier i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalej karkówkę sosem.
- Karkówka po cygańsku piecz w temperaturze 160 stopni przez około 2 godziny.
- Podawaj z puree ziemniaczanym lub kaszą. Smacznego!
Więcej przepisów na pieczone mięsa:
Żeberka w miodzie i chili
Wieprzowa szynka pieczona
Pieczony pstrąg
Pieczone żeberka