Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg ugotowanego mięsa z rosołu,
- 4 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1/2 selera,
- 1 cebula,
- 4 jajka,
- 4 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Pasztet z mięsa z rosołu to ekonomiczny sposób na wykorzystanie resztek z bulionu. W naszym przepisie głównym składnikiem jest mięso drobiowe, ale świetnie nadaje się również indyk lub wołowina (sprawdza się także mieszanka mięs).
Do pasztetu z mięsa z rosołu warto dorzucić również trochę warzyw, które razem z nim się gotowały - marchewkę, seler i pietruszkę.
- Mięso ze skórą oddziel od kości i zmiel razem z warzywami w maszynce do mięsa.
- Dodaj jajka, bułkę tartą, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową i wymieszaj.
- Jeśli masa jest zbyt ścisła, możesz rozcieńczyć ją kilkoma łyżkami rosołu.
- Formę natłuść olejem, wysyp bułką tartą i przełóż do niej pasztet.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 90 minut.
- Pasztet z mięsa z rosołu podawaj oprószony koperkiem.
Więcej przepisów na pyszne pasztety:
Przepis na pasztet z ciecierzycy
Pasztet warzywny z suszonymi pomidorami
Przepis na pasztet drobiowy
Jak zrobić tradycyjny domowy pasztet?
Przepis na pasztet z soczewicy