Przepis na pasztet z mięsa z rosołu - pomysł na niemarnowanie resztek

Pasztet z mięsa z rosołu jest pyszny i aromatyczny. Jego przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 20 minut.
Małgorzata Machnicka / 08.04.2020 07:13
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis na pasztet z mięsa z rosołu - pomysł na niemarnowanie resztek fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg ugotowanego mięsa z rosołu,
  • 4 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 selera,
  • 1 cebula,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku. 
Przygotowanie:

Pasztet z mięsa z rosołu to ekonomiczny sposób na wykorzystanie resztek z bulionu. W naszym przepisie głównym składnikiem jest mięso drobiowe, ale świetnie nadaje się również indyk lub wołowina (sprawdza się także mieszanka mięs).

Do pasztetu z mięsa z rosołu warto dorzucić również trochę warzyw, które razem z nim się gotowały - marchewkę, seler i pietruszkę.  

  1. Mięso ze skórą oddziel od kości i zmiel razem z warzywami w maszynce do mięsa.
  2. Dodaj jajka, bułkę tartą, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową i wymieszaj.  
  3. Jeśli masa jest zbyt ścisła, możesz rozcieńczyć ją kilkoma łyżkami rosołu.
  4. Formę natłuść olejem, wysyp bułką tartą i przełóż do niej pasztet.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 90 minut.
  6. Pasztet z mięsa z rosołu podawaj oprószony koperkiem.

Więcej przepisów na pyszne pasztety:
Przepis na pasztet z ciecierzycy
Pasztet warzywny z suszonymi pomidorami
Przepis na pasztet drobiowy
Jak zrobić tradycyjny domowy pasztet?
Przepis na pasztet z soczewicy

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)