Kurczak na piwie jest chrupiący i aromatyczny. Zobacz przepis

Kurczak na piwie świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami, frytkami, ryżem albo po prostu z dodatkiem pieczywa. Ma chrupiącą skórkę i pikantny posmak.
Weronika Kwaśniak / 21.10.2019 11:26
DRUKUJ PRZEPIS
Kurczak na piwie jest chrupiący i aromatyczny. Zobacz przepis fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 8 podudzi z kurczaka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ostra papryka,
  • łagodna papryka,
  • sezam,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu,
  • sól,
  • pieprz,
  • szklanka jasnego piwa.
Przygotowanie:

Zobacz przepis na aromatycznego kurczaka na piwie!

  1. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę albo zetrzyj na tarce.
  2. Rozdrobniony czosnek wymieszaj z oliwą, ketchupem, paprykami, pieprzem i solą.
  3. Marynatą natrzyj umyte podudzia z kurczaka i odstaw do lodówki na całą noc, a przynajmniej na kilka godzin.
  4. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
  5. Zamarynowanego kurczaka umieść w naczyniu żaroodpornym. Posyp go sezamem. Piecz przez 30 minut.
  6. Po upływie 30 minut podlej mięso odrobiną piwa. Kontynuuj pieczenie jeszcze przez kolejnych 30 minut, co jakiś czas podlewając kurczaka alkoholem i wytopionym tłuszczem. Dzięki temu kurczak na piwie będzie złocisty i chrupiący.

Zobacz również:
6 pysznych pomysłów na udka z kurczaka
Kurczak faszerowany pieczarkami

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/31.10.2019 15:04
Dzięki!