Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 8 podudzi z kurczaka,
- 2 ząbki czosnku,
- ostra papryka,
- łagodna papryka,
- sezam,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 2 łyżki pikantnego ketchupu,
- sól,
- pieprz,
- szklanka jasnego piwa.
Przygotowanie:
Zobacz przepis na aromatycznego kurczaka na piwie!
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę albo zetrzyj na tarce.
- Rozdrobniony czosnek wymieszaj z oliwą, ketchupem, paprykami, pieprzem i solą.
- Marynatą natrzyj umyte podudzia z kurczaka i odstaw do lodówki na całą noc, a przynajmniej na kilka godzin.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
- Zamarynowanego kurczaka umieść w naczyniu żaroodpornym. Posyp go sezamem. Piecz przez 30 minut.
- Po upływie 30 minut podlej mięso odrobiną piwa. Kontynuuj pieczenie jeszcze przez kolejnych 30 minut, co jakiś czas podlewając kurczaka alkoholem i wytopionym tłuszczem. Dzięki temu kurczak na piwie będzie złocisty i chrupiący.
Zobacz również:
6 pysznych pomysłów na udka z kurczaka
Kurczak faszerowany pieczarkami