Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wołowego,
- łyżka oleju,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 400 g ugotowanego makaronu, np. penne lub świderków,
- 2 puszki pomidorów pelati,
- ulubione zioła, np. tymianek, rozmaryn,
- 1 opakowanie sera feta,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to doskonały pomysł na obiad – szczególnie, gdy nie chce się iść na zakupy ani zamawiać nic na wynos. Nasza zapiekanka jest mocno pomidorowa, a do tego zapieczona pod serem feta. Nie zapomnij również dodać aromatycznych ziół, które jeszcze mocniej podkreślą jej pyszny smak.
- Makaron ugotuj al dente. Odstaw na później pod przykrywką.
- Cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej na dużej patelni łyżkę oleju i smaż cebulę na złoty kolor.
- Gdy cebula zacznie się szklić, dodaj drobno pokrojony czosnek. Uwaga: bardzo uważaj, by nie przypalić czosnku – będzie miał wtedy gorzki smak, który przejdzie na całe danie.
- Dodaj mielone mięso i smaż, aż będzie całkowicie brązowe.
- Dodaj pomidory i świeże zioła.
- Dopraw solą i pieprzem według uznanie.
- Sos wymieszaj z makaronem.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
- Brytfankę lub naczynie żaroodporne natłuść. Przełóż na środka makaron z sosem i mięsem.
- Na górze zapiekanki dodaj rozkruszoną palcami fetę.
- Piecz przez około 30 minut, aż feta zacznie robić się złota.
- Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pomidorami smakuje najlepiej na świeżo, ale jeśli zostanie ci jej trochę, możesz odpiec ją w piekarniku. Smacznego!
Uwaga: makaron dojdzie w piekarniku, dlatego nie gotuj go całkowicie do miękkości. Wtedy podczas pieczenia może się rozgotować.
Inne przepisy na zapiekane i pieczone dania:
Żeberka pieczone z miodzie i chili
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Babka ziemniaczana
Zapiekanka z brokułami i kalafiorem