Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków,
- 0,5 kg mięsa mielonego, np. wołowego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki,
- 3 gałązki rozmarynu,
- sól i pieprz do smaku.
Sos beszamelowy:
- 2 duże łyżki masła,
- 2 duże łyżki mąki,
- 1,5 szklanki mleka,
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to bardzo szybkie danie, które z przyjemnością zje cała twoja rodzina. Do mięsa możesz dodać ulubione warzywa, np. fasolkę szparagową, paprykę czy kukurydzę – dodaj je razem z pomidorami i duś do miękkości. Jak zrobić ten pyszny obiad?
- Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Odcedź i odstaw do wystygnięcia.
- W tym czasie przygotuj mięsny farsz zapiekanki. Rozgrzej dwie łyżki oleju na patelni. Podsmaż na złoty kolor drobno posiekaną cebulę.
- Dodaj mielone mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż na brązowy kolor, co jakiś czas mieszając.
- Dodaj pomidory z puszki (razem z całym sokiem) i igiełki rozmarynu. Wymieszaj. Możesz teraz dodać też wybrane warzywa.
- Duś na małym przez około 10 minut. Co jakiś czas mieszaj i uważaj, by mięso się nie przypaliło.
- Blaszkę lub inną formę do pieczenia wysmaruj olejem. Ziemniaki pokrój w cienkie plastry. Układaj kolejno warstwami plastry ziemniaków i mięsny farsz.
- Przygotuj beszamel. Na patelni rozpuść masło, dodaj taką samą ilość mąki i dokładnie wymieszaj. Gdy zasmażka zacznie się pienić, stopniowo wlewaj mleko i cały czas mieszaj trzepaczkę lub rózgą, by nie powstały grudki. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- Gdy beszamel będzie odpowiednio gęsty, polej nim zapiekankę. Górę możesz posypać także startym serem.
- Zapiekanka z mięsem mielonym powinna spędzić w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!
Więcej przepisów na dania z piekarnika:
Zapiekanka z brokułami
Soczyste skrzydełka z piekarnika
Aromatyczne żeberka w miodzie i chili
Pieczona szynka wieprzowa