Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Pyszny przepis na obiad

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Nasza zapiekanka ma dodatek rozmarynu i jest pieczona z beszamelem.
Urszula Wilczkowska / 13.12.2019 17:18
DRUKUJ PRZEPIS
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Pyszny przepis na obiad fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 0,5 kg mięsa mielonego, np. wołowego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki,
  • 3 gałązki rozmarynu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sos beszamelowy:

  • 2 duże łyżki masła,
  • 2 duże łyżki mąki,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to bardzo szybkie danie, które z przyjemnością zje cała twoja rodzina. Do mięsa możesz dodać ulubione warzywa, np. fasolkę szparagową, paprykę czy kukurydzę – dodaj je razem z pomidorami i duś do miękkości. Jak zrobić ten pyszny obiad?

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Odcedź i odstaw do wystygnięcia.
  2. W tym czasie przygotuj mięsny farsz zapiekanki. Rozgrzej dwie łyżki oleju na patelni. Podsmaż na złoty kolor drobno posiekaną cebulę.
  3. Dodaj mielone mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż na brązowy kolor, co jakiś czas mieszając.
  4. Dodaj pomidory z puszki (razem z całym sokiem) i igiełki rozmarynu. Wymieszaj. Możesz teraz dodać też wybrane warzywa.
  5. Duś na małym przez około 10 minut. Co jakiś czas mieszaj i uważaj, by mięso się nie przypaliło.
  6. Blaszkę lub inną formę do pieczenia wysmaruj olejem. Ziemniaki pokrój w cienkie plastry. Układaj kolejno warstwami plastry ziemniaków i mięsny farsz.
  7. Przygotuj beszamel. Na patelni rozpuść masło, dodaj taką samą ilość mąki i dokładnie wymieszaj. Gdy zasmażka zacznie się pienić, stopniowo wlewaj mleko i cały czas mieszaj trzepaczkę lub rózgą, by nie powstały grudki. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  8. Gdy beszamel będzie odpowiednio gęsty, polej nim zapiekankę. Górę możesz posypać także startym serem.
  9. Zapiekanka z mięsem mielonym powinna spędzić w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!

Więcej przepisów na dania z piekarnika:
Zapiekanka z brokułami
Soczyste skrzydełka z piekarnika
Aromatyczne żeberka w miodzie i chili
Pieczona szynka wieprzowa

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA