Nasze dyżurne potrawy jednogarnkowe to bigos i flaki, ale to nie jedyne dania, które pozwolą Ci zaoszczędzić czas i pieniądze. Warto poznać je bliżej, gdyż ich przygotowanie bywa czasem łatwiejsze niż gotowanie polskich, tradycyjnych potraw.
Dania jednogarnkowe są świetnym rozwiązaniem dla zabieganych pań domu, sprawdzą się także jako poczęstunek dla karnawałowych gości. Gulasz czy fasolkę po bretońsku można kilkakrotnie odgrzewać, a nawet zamrozić.
Pyszne dania jednogarnkowe z ziemniakami lub makaronem to przede wszystkim domowe zapiekanki. Możesz dodać do nich dowolne mięso i warzywa, które masz akurat pod ręką.
Ziemniaki na ostro
Składniki:
- 50 dag ziemniaków,
- 2 cebule,
- 1 papryka,
- po puszce czerwonej fasoli i pomidorów,
- chili,
- ząbek czosnku,
- sól,
- papryka słodka,
- kolendra,
- kminek,
- tymianek,
- olej.
Sposób przygotowania:
- Cebulę zeszklij na oleju i przesmaż z pokrojonymi w kostkę ziemniakami.
- Podlej warzywa wodą, dodaj pokrojoną paprykę i chili. Duś przez około 15 min.
- Dodaj pomidory z puszki i czosnek, przypraw, a następnie duś, aż ziemniaki będą miękkie.
- Dodaj fasolę i dalej duś wszystko razem.
- Kiedy danie będzie gotowe, przełóż je na talerzyk. Możesz ozdobić je np. natką pietruszki. Smacznego!
Fasolka po bretońsku
Składniki:
- 50 dag suchej fasoli,
- po 20 dag wędzonego boczku i kiełbasy,
- koncentrat pomidorowy,
- bulion,
- sól,
- cukier,
- pieprz,
- majeranek,
- papryka,
- ząbek czosnku,
- po łyżce smalcu i mąki.
Sposób przygotowania:
- Fasolę namocz poprzedniego wieczora w zimnej wodzie.
- Namoczoną fasolę odcedź i zalej bulionem. Dodaj wybrane przyprawy, duś całość przez ok. 30 min.
- Dodaj podsmażony boczek i kiełbasę, gotuj, aż fasola będzie miękka.
- Dodaj koncentrat i czosnek, zagotuj i dopraw. Zagęść zasmażką ze smalcu lub mąki.
- To danie jednogarnkowe będzie smakować doskonale z ziemniakami lub świeżym pieczywem. Smacznego!
Leczo z papryką
Składniki:
- 4 cebule,
- 3 łyżki oleju,
- 80 dag kolorowej papryki,
- papryka w proszku,
- 4 pomidory,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- sól,
- cukier.
Sposób przygotowania:
- Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju.
- Dodaj kawałki papryki i paprykę w proszku, przesmaż razem.
- Dodaj obrane ze skórki i pokrojone pomidory, koncentrat i przyprawy.
- Dusić ok. 15 min, przyprawić. Warzywne leczo można też poddusić ze zrumienionymi kawałkami kiełbasy.
Jagnięcina w pomidorach
Składniki:
- 1 kg jagnięciny,
- 2 cebule,
- 3 pokrojone pomidory,
- cytryna,
- jajko,
- łyżka mąki,
- sól,
- pieprz,
- liść laurowy,
- oregano,
- oliwa.
Sposób przygotowania:
- Cebulę i kawałki mięsa zrumień na oliwie.
- Dodaj przyprawy, sok z 1/2 cytryny i trochę wody, a następnie duś przez 40 minut.
- Dołóż pomidory, duś przez kolejnych 30 minut.
- Dodaj jajko, resztę soku, mąkę i oregano, zagotuj. Danie jednogarnkowe podawaj z pieczywem. Smacznego!
Wołowina z warzywami
Składniki:
- 1,5 kg wołowiny,
- 4 cebule,
- 1/2 kg ziemniaków,
- por,
- szklanka jasnego piwa,
- natka,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Warzywa i mięso pokroić w plasterki.
- Wołowinę lekko rozbij dłonią lub tłuczkiem.
- W garnku układaj na przemian warstwy warzyw i mięsa. Oprósz przyprawami, zalej piwem i szklanką wody, a następnie duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 1 godzinę. To danie jednogarnkowe smakuje jeszcze lepiej po odgrzaniu, warto więc przygotować porcję na kilka dni.
Gulasz
Składniki:
- 50 dag wieprzowiny,
- 3 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- smalec,
- 2 łyżki octu,
- sól,
- pieprz,
- kminek,
- papryka,
- 1 kg ziemniaków,
- bulion,
- przecier pomidorowy.
Sposób przygotowania:
- Kawałki mięsa, czosnek i cebulę obsmaż, dodać ocet, przyprawy i pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Podlej bulionem i duś przez około 30 minut.
- Dodaj przecier i mąkę, zagotuj, przypraw według uznania. Smacznego!
Jak podawać dania jednogarnkowe?
- Potrawę jednogarnkową zwykle serwuje się w tym samym naczyniu, w którym się ją gotowało. Dlatego jeśli często przyrządzasz tego typu dania, zaopatrz się w estetyczny garnek czy kociołek.
- Nie odgrzewaj całej potrawy, jeśli potrzebujesz tylko dwóch porcji. Odpowiednią część przełóż do mniejszego garnka i ustaw go na kuchence. W ten sposób pozostała potrawa będzie bardziej wartościowa i unikniesz jej przypalenia.
- Wiele dań jednogarnkowych zyskuje na smaku, jeśli doda się do nich trochę wędzonki. Może to być pokrojona kiełbasa, boczek lub bekon. Wcześniej warto je zrumienić na patelni.
- Zioła i przyprawy to obowiązkowy dodatek to tego rodzaju dań. Nie tylko dodają im smaku, ale też ułatwiają trawienie.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 08.02.2007 r.
Te proste potrawy też mogą ci się spodobać: