dania jednogarnkowe z ziemniakami fot. Adobe Stock

Dania jednogarnkowe z ziemniakami i nie tylko. Sprawdzone przepisy na proste dania

Gdy nie masz czasu na gotowanie, sprawdzą się dania jednogarnkowe. Z ziemniakami i mięsem lub fasolą będą pożywnym obiadem dla całej rodziny.
/ 24.03.2020 09:35
dania jednogarnkowe z ziemniakami fot. Adobe Stock

Nasze dyżurne potrawy jednogarnkowe to bigos i flaki, ale to nie jedyne dania, które pozwolą Ci zaoszczędzić czas i pieniądze. Warto poznać je bliżej, gdyż ich przygotowanie bywa czasem łatwiejsze niż gotowanie polskich, tradycyjnych potraw.

Dania jednogarnkowe są świetnym rozwiązaniem dla zabieganych pań domu, sprawdzą się także jako poczęstunek dla karnawałowych gości. Gulasz czy fasolkę po bretońsku można kilkakrotnie odgrzewać, a nawet zamrozić.

Pyszne dania jednogarnkowe z ziemniakami lub makaronem to przede wszystkim domowe zapiekanki. Możesz dodać do nich dowolne mięso i warzywa, które masz akurat pod ręką.

Ziemniaki na ostro

Składniki:

  • 50 dag ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 1 papryka,
  • po puszce czerwonej fasoli i pomidorów,
  • chili,
  • ząbek czosnku,
  • sól,
  • papryka słodka,
  • kolendra,
  • kminek,
  • tymianek,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę zeszklij na oleju i przesmaż z pokrojonymi w kostkę ziemniakami.
  2. Podlej warzywa wodą, dodaj pokrojoną paprykę i chili. Duś przez około 15 min.
  3. Dodaj pomidory z puszki i czosnek, przypraw, a następnie duś, aż ziemniaki będą miękkie.
  4. Dodaj fasolę i dalej duś wszystko razem.
  5. Kiedy danie będzie gotowe, przełóż je na talerzyk. Możesz ozdobić je np. natką pietruszki. Smacznego!

Fasolka po bretońsku

Składniki:

  • 50 dag suchej fasoli,
  • po 20 dag wędzonego boczku i kiełbasy,
  • koncentrat pomidorowy,
  • bulion,
  • sól,
  • cukier,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • papryka,
  • ząbek czosnku,
  • po łyżce smalcu i mąki.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę namocz poprzedniego wieczora w zimnej wodzie.
  2. Namoczoną fasolę odcedź i zalej bulionem. Dodaj wybrane przyprawy, duś całość przez ok. 30 min.
  3. Dodaj podsmażony boczek i kiełbasę, gotuj, aż fasola będzie miękka.
  4. Dodaj koncentrat i czosnek, zagotuj i dopraw. Zagęść zasmażką ze smalcu lub mąki.
  5. To danie jednogarnkowe będzie smakować doskonale z ziemniakami lub świeżym pieczywem. Smacznego!

Leczo z papryką

Składniki:

  • 4 cebule,
  • 3 łyżki oleju,
  • 80 dag kolorowej papryki,
  • papryka w proszku,
  • 4 pomidory,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • sól,
  • cukier.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju.
  2. Dodaj kawałki papryki i paprykę w proszku, przesmaż razem.
  3. Dodaj obrane ze skórki i pokrojone pomidory, koncentrat i przyprawy.
  4. Dusić ok. 15 min, przyprawić. Warzywne leczo można też poddusić ze zrumienionymi kawałkami kiełbasy.

Jagnięcina w pomidorach

Składniki:

  • 1 kg jagnięciny,
  • 2 cebule,
  • 3 pokrojone pomidory,
  • cytryna,
  • jajko,
  • łyżka mąki,
  • sól,
  • pieprz,
  • liść laurowy,
  • oregano,
  • oliwa.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i kawałki mięsa zrumień na oliwie.
  2. Dodaj przyprawy, sok z 1/2 cytryny i trochę wody, a następnie duś przez 40 minut. 
  3. Dołóż pomidory, duś przez kolejnych 30 minut.
  4. Dodaj jajko, resztę soku, mąkę i oregano, zagotuj. Danie jednogarnkowe podawaj z pieczywem. Smacznego!

Wołowina z warzywami

Składniki:

  • 1,5 kg wołowiny,
  • 4 cebule,
  • 1/2 kg ziemniaków,
  • por,
  • szklanka jasnego piwa,
  • natka,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa i mięso pokroić w plasterki. 
  2. Wołowinę lekko rozbij dłonią lub tłuczkiem.
  3. W garnku układaj na przemian warstwy warzyw i mięsa. Oprósz przyprawami, zalej piwem i szklanką wody, a następnie duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 1 godzinę. To danie jednogarnkowe smakuje jeszcze lepiej po odgrzaniu, warto więc przygotować porcję na kilka dni.

Gulasz

Składniki:

  • 50 dag wieprzowiny,
  • 3 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • smalec,
  • 2 łyżki octu,
  • sól,
  • pieprz,
  • kminek,
  • papryka,
  • 1 kg ziemniaków,
  • bulion,
  • przecier pomidorowy.

Sposób przygotowania:

  1. Kawałki mięsa, czosnek i cebulę obsmaż, dodać ocet, przyprawy i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  2. Podlej bulionem i duś przez około 30 minut.
  3. Dodaj przecier i mąkę, zagotuj, przypraw według uznania. Smacznego!

Jak podawać dania jednoga​rnkowe?

  • Potrawę jednogarnkową zwykle serwuje się w tym samym naczyniu, w którym się ją gotowało. Dlatego jeśli często przyrządzasz tego typu dania, zaopatrz się w estetyczny garnek czy kociołek.
  • Nie odgrzewaj całej potrawy, jeśli potrzebujesz tylko dwóch porcji. Odpowiednią część przełóż do mniejszego garnka i ustaw go na kuchence. W ten sposób pozostała potrawa będzie bardziej wartościowa i unikniesz jej przypalenia.
  • Wiele dań jednogarnkowych zyskuje na smaku, jeśli doda się do nich trochę wędzonki. Może to być pokrojona kiełbasa, boczek lub bekon. Wcześniej warto je zrumienić na patelni.
  • Zioła i przyprawy to obowiązkowy dodatek to tego rodzaju dań. Nie tylko dodają im smaku, ale też ułatwiają trawienie.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 08.02.2007 r.

Te proste potrawy też mogą ci się spodobać:

Pyszna sałatka z brokułem i jajkiem. Prosty przepis na zdrową przekąskę
Pyszna sałatka z brokułem i jajkiem. Prosty przepis na zdrową przekąskę
Sałatka z brokułem i jajkiem to pyszny sposób na bardzo zdrowy lunch do pracy lub szkoły. Ma mnóstwo białka i zdrowych tłuszczy! Dodaj na niej kukurydzę oraz ulubiony ser.
Makaron po chińsku z krewetkami i brokułami: prosty przepis
Makaron po chińsku z krewetkami i brokułami: prosty przepis
Makaron po chińsku z krewetkami i brokułami warto uzupełnić również dodatkiem papryki. Nie żałuj przypraw - to one wydobędą głębię azjatyckiego smaku!
Bigos z młodej kapusty z kiełbasą i boczkiem. Pyszny i prosty przepis
Bigos z młodej kapusty z kiełbasą i boczkiem. Pyszny i prosty przepis
Bigos z młodej kapusty to prawdziwie wiosenne danie. Dodaj do niego kiełbasę oraz dużą ilość posiekanego koperku.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pomidorami. Prosty i pyszny obiad
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pomidorami. Prosty i pyszny obiad
Cukinia faszerowana mięsem to doskonały sposób na szybki, prosty, ale przepyszny posiłek. Dodaj do niej pomidory oraz świeże zioła.
Kotlety mielone z pieczarkami. Sposób na pyszny obiad w 15 minut
Kotlety mielone z pieczarkami. Sposób na pyszny obiad w 15 minut
Kotlety mielone z pieczarkami to prosty sposób, by nieco urozmaicić tradycyjny obiad. Podaj je z surówką z kapusty oraz pieczonymi ziemniakami.
Makaron ze szpinakiem i fetą. Prosty przepis na wegetariański obiad
Makaron ze szpinakiem i fetą. Prosty przepis na wegetariański obiad
Makaron ze szpinakiem i fetą to banalny sposób na pyszny obiad, który możesz zabrać ze sobą do pracy. Dodaj do niego brokuły pomidorki koktajlowe i czosnek.
Gulasz z karkówki z warzywami. Prosty przepis na smaczny i pożywny obiad
Gulasz z karkówki z warzywami. Prosty przepis na smaczny i pożywny obiad
Gulasz z karkówki to idealny sposób na pyszny obiad, przy którym nie musisz się napracować. Dodaj do niego marchew, seler naciowy i dużo natki pietruszki.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)