Polędwiczka wieprzowa z chrupiącą skórką. Przepis na pieczone mięso

Polędwiczka wieprzowa to doskonałe mięso do pieczenia. Świetnie smakuje podana na ciepło – na przykład z ziemniakami i surówką, ale można ją też jeść na zimno.
Urszula Wilczkowska / 27.12.2019 12:09
DRUKUJ PRZEPIS
Polędwiczka wieprzowa z chrupiącą skórką. Przepis na pieczone mięso fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • dwie polędwiczki wieprzowe,
  • 2 duże cebule,
  • 2 łyżki oleju,
  • 3 gałązki świeżego tymianku,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Polędwiczka wieprzowa to bardzo delikatne mięso, które zasmakuje nawet najmłodszym. Piecze się je dosyć krótko – już 35 minut wystarczy, by przygotować idealną polędwicę. Zawsze pamiętaj, by po upieczeniu dać jej 5 minut, by odpoczęła. Wtedy będzie znacznie łatwiej się kroić.

Mięso podawaj w towarzystwie świeżych surówek, na przykład surówki z pora lub selera naciowego. Możesz też przygotować do niej aromatyczny sos grzybowy.

Jak upiec polędwiczkę wieprzową?

  1. Mięso oczyść nożem i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Cebulę pokrój w pióra. Podsmaż na łyżce oleju na złoty kolor.
  3. Listki tymianku oddziel od łodyżki i dodaj do oleju.
  4. Natrzyj polędwiczki olejem tymiankowym. Dopraw świeżo mielonym pieprzem oraz gruboziarnistą solą.
  5. Polędwiczki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Dodaj podsmażoną cebulę.
  6. Polędwiczka wieprzowa powinna piec się przez około 35 minut w temperaturze 190 stopni. Sprawdzaj jednak co jakiś czas, czy już się rumieni. Możesz też użyć specjalnego termometru, by sprawdzić, czy jest już gotowa – wtedy będziesz mieć pewność, że nie będzie surowa ani przeciągnięta.
  7. Mięso podawaj z ziemniakami lub kaszą – jeśli masz trochę więcej czasu, możesz przygotować babkę ziemniaczaną. Smacznego!

Więcej przepisów na pieczone mięsa:
Tradycyjna pieczona szynka
Żeberka w miodzie i chili
Karkówka po cygańsku
Schab ze śliwką
Pieczone skrzydełka z kurczaka

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)