Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- dwie polędwiczki wieprzowe,
- 2 duże cebule,
- 2 łyżki oleju,
- 3 gałązki świeżego tymianku,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Polędwiczka wieprzowa to bardzo delikatne mięso, które zasmakuje nawet najmłodszym. Piecze się je dosyć krótko – już 35 minut wystarczy, by przygotować idealną polędwicę. Zawsze pamiętaj, by po upieczeniu dać jej 5 minut, by odpoczęła. Wtedy będzie znacznie łatwiej się kroić.
Mięso podawaj w towarzystwie świeżych surówek, na przykład surówki z pora lub selera naciowego. Możesz też przygotować do niej aromatyczny sos grzybowy.
Jak upiec polędwiczkę wieprzową?
- Mięso oczyść nożem i osusz ręcznikiem papierowym.
- Cebulę pokrój w pióra. Podsmaż na łyżce oleju na złoty kolor.
- Listki tymianku oddziel od łodyżki i dodaj do oleju.
- Natrzyj polędwiczki olejem tymiankowym. Dopraw świeżo mielonym pieprzem oraz gruboziarnistą solą.
- Polędwiczki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Dodaj podsmażoną cebulę.
- Polędwiczka wieprzowa powinna piec się przez około 35 minut w temperaturze 190 stopni. Sprawdzaj jednak co jakiś czas, czy już się rumieni. Możesz też użyć specjalnego termometru, by sprawdzić, czy jest już gotowa – wtedy będziesz mieć pewność, że nie będzie surowa ani przeciągnięta.
- Mięso podawaj z ziemniakami lub kaszą – jeśli masz trochę więcej czasu, możesz przygotować babkę ziemniaczaną. Smacznego!
Więcej przepisów na pieczone mięsa:
Tradycyjna pieczona szynka
Żeberka w miodzie i chili
Karkówka po cygańsku
Schab ze śliwką
Pieczone skrzydełka z kurczaka