Składniki:
- 1,5 kg (1 główka) kapusty włoskiej,
- 700 g mielonego mięsa,
- 200 g ugotowanego ryżu,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżeczka majeranku,
- 2 łyżki oleju,
- 1 litr dowolnego bulionu.
Sos:
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka masła,
- 1 szklanka przecieru pomidorowego,
- 1 szklanka wywaru (możesz użyć tego z gołąbków),
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Gołąbki z kapusty włoskiej doskonale sprawdzą się poza sezonem na młodą kapustę. Przygotowanie ich wygląda dokładnie tak samo. Sprawdź też przepis na gołąbki z czerwonej kapusty.
Pamiętaj, by przed gotowaniem sparzyć dokładnie kapustę. W tym celu wytnij głąb kapusty i włóż ją do garnka z wrzącą wodą z dodatkiem łyżki soli i łyżki cukru. Gotuj tak kapustę przez kilka minut. Liście możesz potem zahartować zimną wodą. Dzięki temu będą miały ładniejszy kolor. Jak dalej przygotowywać gołąbki z kapusty włoskiej?
- Ze sparzonych liści wytnij główny głąb.
- Na oleju podsmaż cebulkę. Gdy będzie rumiana, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek. Wymieszaj i krótko podgrzewaj.
- Wymieszaj mięso z ryżem i zawartością patelni. Dopraw solą i pieprzem.
- Na każdy liść nałóż farsz. Złóż boki do środka i zwiń ciasno gołąbki.
- Na dnie garnka ułóż kilka sparzonych liści. Przełóż na nie gołąbki z kapusty włoskiej i całość zalej bulionem. Gotuj przez około 45-50 minut. Możesz także przygotować gołąbki pieczone.
- Na patelni zrób zasmażkę z masła i mąki.
- Odlej szklankę bulionu, wymieszaj z przecierem pomidorowym. Dodaj zasmażkę i wymieszaj rózgą, by pozbyć się grudek. Dopraw solą i pieprzem i wlej do garnka. Smacznego!
Więcej przepisów na dania kuchni polskiej:
Tradycyjne kartacze
Kopytka z sosem pieczarkowym
Flaki wołowe
Kapuśniak z młodej kapusty