Gołąbki z kapusty włoskiej z ryżem i mięsem. Tradycyjny przepis

Gołąbki z kapusty włoskiej to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Podaj je z pomidorowym sosem oraz puree ziemniaczanym.
Urszula Wilczkowska / 17.01.2020 15:35
DRUKUJ PRZEPIS
Gołąbki z kapusty włoskiej z ryżem i mięsem. Tradycyjny przepis fot. Adobe Stock
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1,5 kg (1 główka) kapusty włoskiej,
  • 700 g mielonego mięsa,
  • 200 g ugotowanego ryżu,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżeczka majeranku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 litr dowolnego bulionu.

Sos:

  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego,
  • 1 szklanka wywaru (możesz użyć tego z gołąbków),
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Gołąbki z kapusty włoskiej doskonale sprawdzą się poza sezonem na młodą kapustę. Przygotowanie ich wygląda dokładnie tak samo. Sprawdź też przepis na gołąbki z czerwonej kapusty.

Pamiętaj, by przed gotowaniem sparzyć dokładnie kapustę. W tym celu wytnij głąb kapusty i włóż ją do garnka z wrzącą wodą z dodatkiem łyżki soli i łyżki cukru. Gotuj tak kapustę przez kilka minut. Liście możesz potem zahartować zimną wodą. Dzięki temu będą miały ładniejszy kolor. Jak dalej przygotowywać gołąbki z kapusty włoskiej?

  1. Ze sparzonych liści wytnij główny głąb.
  2. Na oleju podsmaż cebulkę. Gdy będzie rumiana, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek. Wymieszaj i krótko podgrzewaj.
  3. Wymieszaj mięso z ryżem i zawartością patelni. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Na każdy liść nałóż farsz. Złóż boki do środka i zwiń ciasno gołąbki.
  5. Na dnie garnka ułóż kilka sparzonych liści. Przełóż na nie gołąbki z kapusty włoskiej i całość zalej bulionem. Gotuj przez około 45-50 minut. Możesz także przygotować gołąbki pieczone.
  6. Na patelni zrób zasmażkę z masła i mąki.
  7. Odlej szklankę bulionu, wymieszaj z przecierem pomidorowym. Dodaj zasmażkę i wymieszaj rózgą, by pozbyć się grudek. Dopraw solą i pieprzem i wlej do garnka. Smacznego!

Więcej przepisów na dania kuchni polskiej:
Tradycyjne kartacze
Kopytka z sosem pieczarkowym
Flaki wołowe
Kapuśniak z młodej kapusty

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)