Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- kapusta włoska, nieduża,
- 1/2 kg pieczarek,
- 2-3 cebule,
- szklanka suchej kaszy jaglanej,
- olej lub oliwa,
- sól i pieprz, ulubione przyprawy do smaku.
Przygotowanie:
Pyszne gołąbki bez mięsa przygotujesz w kilka chwil. Możesz podać je z sosem pomidorowym, grzybowym albo z kremem z białych warzyw. Tak przygotowane gołąbki możesz podać na obiad czy obiadokolację albo zabrać ze sobą do pracy i zjeść w porze lunchu.
Spis treści:
- Kaszę wypłucz, zalej 2 i 1/2 szklanki wody, posól i gotuj 15-20 minut na małym ogniu, aż wchłonie cały płyn.
- Pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a cebule pokrój w małą kosteczkę i usmaż na małej ilości oleju.
- Wymieszaj w misce ugotowaną kaszę jaglaną, pieczarki, cebulkę i dopraw do smaku.
- Z kapusty odrywaj liście i umyj.
- W garnku zagotuj wodę i wkładaj liście na kilka minut, by zmiękły.
- Gdy wystygną, zetnij zgrubiałe części.
- Zawiń farsz w liście, formując gołąbki i układaj je ciasno w garnku (na dnie ułóż kilka obgotowanych liści, by gołąbki się nie przypaliły), zalej osoloną wodą, tak by wszystkie były przykryte i gotuj na małym ogniu około 20 minut.
- Podawaj z wybranym sosem.
- Wskazówka: tak przygotowane gołąbki bez mięsa możesz także upiec w brytfance. Ułóż je na liściach i wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok. godzinę.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 07.04.2016.
Czytaj także:
Gołąbki z kapusty pekińskiej
Gołąbki z grzybów i jaj
Domowe gołąbki z mięsem i ryżem