
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- kapusta włoska, nieduża
- 1/2 kg pieczarek
- 2-3 cebule
- szklanka suchej kaszy jaglanej
- olej lub oliwa
- przyprawy do smaku
Przygotowanie:
Zobacz przepis na gołąbki bez mięsa!
- Kaszę wypłucz, zalej 2 i 1/2 szklanki wody, posól i gotuj 15-20 minut na małym ogniu, aż wchłonie cały płyn.
- Pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a cebule pokrój w małą kosteczkę i usmaż na małej ilości oleju.
- Wymieszaj w misce ugotowaną kaszę jaglaną, pieczarki, cebulkę i dopraw do smaku.
- Z kapusty odrywaj liście i umyj.
- W garnku zagotuj wodę i wkładaj liście na kilka minut, by zmiękły.
- Gdy wystygną, zetnij zgrubiałe części.
- Zawiń farsz w liście, formując gołąbki i układaj je ciasno w garnku (na dnie układamy kilka obgotowanych liści, by gołąbki nam się nie przypaliły), zalej osoloną wodą, tak by wszystkie były przykryte i gotuj na małym ogniu około 20 minut.
- Podawaj z sosem pomidorowym.
Zobacz więcej pomysłów na bezmięsne dania:
Kotlety z kaszy i pieczarek - przepis
Jak zrobić kotlety z jajek?
Babeczki z kaszą gryczaną - przepis
Ravioli ze szpinakiem - przepis
Omlet ze szpinaku - przepis
Jak zrobić naleśniki szpinakowe?