Czy wiesz jak zrobić ćwikłę?

Czy wiesz jak zrobić ćwikłę?

Ćwikła, czyli buraczki z chrzanem, są wyśmienitym dodatkiem do wielkanocnych jajek, wędlin i mięs. Podaję przepis na pyszną staropolską ćwikłę.
/ 23.04.2011 15:57
Czy wiesz jak zrobić ćwikłę?

Składniki: 750 g czerwonych buraków, 100 g utartego chrzanu, 50 ml octu winnego, sól, cukier, szczypta kminku

Buraczki wyszoruj, osusz i upiecz w piekarniku przez godzinę w temperaturze 180 st. C (możesz je  ugotować).

Wyjmij buraczki z piekarnika, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Wymieszaj z chrzanem.

Ocet zagotuj z solą cukrem i zmielonym kminkiem (mogą być ziarna kopru).

Przecedź przez sitko i dodaj do buraczków.

Wymieszaj i przełóż do miseczki.