barszcz czerwony

Czerwony barszcz i tricki

W każdym domu barszcz czerwony smakuje nieco inaczej. Przedstawiamy kilka tricków, jakie stosują gospodynie w polskich domach.
/ 04.07.2010 14:47
barszcz czerwony

Sztuczka 1

Aby barszcz miał właściwą kwaskowatość, do bulionu należy dodać obrane cząstki z 1 lub 2 jabłek.

Sztuczka 2

Aby buraczki nie zmieniły swojego koloru w czasie gotowania, do zupy dodajemy ok. 1/3 szklanki octu winnego lub jabłkowego

Sztuczka 3

Aby barszcz był jak najbardziej aromatyczny, tuż przed podaniem wyciskamy do niego dwa ząbki czosnku.

Polecamy: Na pomoc zupie bez smaku

Sztuczka 4

Jeśli chcemy zrobić śmietanowy kleks na tle czerwonego barszczu, ogrzejmy wpierw nieco śmietanę – zmniejszymy w ten sposób prawdopodobieństwo, że się zetnie.

Sztuczka 5

Barszcz można gotować na bulionie, na wywarze grzybowym lub na wędzonce. Ale można go też przygotować bez dodatku tłuszczu – w tym ostatnim przypadku barszcz jest de facto doprawionym wywarem na buraczkach. Pyszna propozycja dla osób, które lubią niskotłuszczową dietę.

Zobacz także: Sposób na zupę-krem

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/21.12.2018 17:40
Podczas gotowania nie dodajemy octu. Jeśli to zrobimy buraczki nigdy nie będą miękkie. Proponuję się pouczyć a nie bzdury wypisywać.
/02.08.2010 22:22
Aby barszcz nie stracił koloru wystarczy 1 buraczek utarty zostawić surowy i po ugotowaniu barszczu przelać go przez sitko z umieszczonym na nim surowym buraczkiem ( tzn czysty barszcz - bo ukraiński lub z wkładką to szklankę płynu przelać przez sitko ).Barszcz nabierze pięknego rubinowego koloru. A i nie dawała bym octu do barszczu- ani zwykłego ani jabłkowego - lepiej dać odrobinę soku z cytryny. Ocet nadaje specyficzny zapach zupie .Można też zakwasić barszcz sokiem żurawinowym lub wiśniowym , lub klarowanym sokiem jabłkowym - dadzą lekki posmak kwasowości bez tego zapachu i smaku octu.