Zupa z botwinki - wiosna na stole

Botwina to bardzo zdrowe i smaczne warzywo. Można z niej przygotować wiele apetycznych i ciekawych dań takich jak różnego rodzaju sałatki, omlety. To także świetny dodatek do makaronu. Najbardziej znaną i lubianą formą przetwarzania tego warzywa jest jednak zupa.
Zupa z botwinki - wiosna na stole

Z powodu zbliżającego się wielkimi krokami sezonu na botwinkę, podamy dwa sposoby jak przyrządzić z niej zupę, aby była smaczna i zdrowa.

Wersja I

Składniki:

  • 1/2 kg botwinki wraz z buraczkami
  • 1 duża marchewka starta na grubej tarce
  • 1 pietruszka również starta na grubej tarce
  • 2 litry bulionu (mięsnego lub warzywnego z 1 łyżką masła)
  • 250 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki zmieszana z odrobiną wody

Sposób przygotowania:

Na początku podgotować przez chwilę w bulionie marchewkę i pietruszkę. Następnie dodać drobno pokrojoną botwinkę i razem gotować na wolnym ogniu przez kilka minut, aż staną się miękkie. Dodać śmietanę wymieszaną z rozpuszczoną w wodzie mąką. Zagotować ciągle mieszając. Na koniec dodać sok z cytryny. Podawać z dowolnymi dodatkami

Polecamy także: Zupa w kolorze trawy

Wersja II

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki ( około 0,5 kg )
  • 6-7 szklanek bulionu
  • 3 buraki czerwone
  • 2 marchewki
  • 3-4 ziemniaki
  • koper, natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • kwaśna śmietana

Sposób przygotowania:

Botwinkę umyć i razem z buraczkami dosyć drobno posiekać. Zagotować bulion. Włożyć botwinkę z buraczkami oraz ziemniaki i gotować aż będą miękkie - ok. 15 minut. Doprawić solą i pieprzem i natką pietruszki. Zupę podawać ze śmietaną i posypaną koperkiem.

Pomysłów na wyczarowanie pysznego dania z botwinki jest oczywiście o wiele wiele więcej.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/7 lat temu
Jak dla mnie każda wersja jest godna uwagi :)
/7 lat temu
Wolę tę wersję z ziemniakami, jest delikatniejsza w smaku...