Z powodu zbliżającego się wielkimi krokami sezonu na botwinkę, podamy dwa sposoby jak przyrządzić z niej zupę, aby była smaczna i zdrowa.
Wersja I
Składniki:
- 1/2 kg botwinki wraz z buraczkami
- 1 duża marchewka starta na grubej tarce
- 1 pietruszka również starta na grubej tarce
- 2 litry bulionu (mięsnego lub warzywnego z 1 łyżką masła)
- 250 ml śmietany 18%
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki zmieszana z odrobiną wody
Sposób przygotowania:
Na początku podgotować przez chwilę w bulionie marchewkę i pietruszkę. Następnie dodać drobno pokrojoną botwinkę i razem gotować na wolnym ogniu przez kilka minut, aż staną się miękkie. Dodać śmietanę wymieszaną z rozpuszczoną w wodzie mąką. Zagotować ciągle mieszając. Na koniec dodać sok z cytryny. Podawać z dowolnymi dodatkami
Polecamy także: Zupa w kolorze trawy
Wersja II
Składniki:
- 2 pęczki botwinki ( około 0,5 kg )
- 6-7 szklanek bulionu
- 3 buraki czerwone
- 2 marchewki
- 3-4 ziemniaki
- koper, natka pietruszki
- sól, pieprz
- kwaśna śmietana
Sposób przygotowania:
Botwinkę umyć i razem z buraczkami dosyć drobno posiekać. Zagotować bulion. Włożyć botwinkę z buraczkami oraz ziemniaki i gotować aż będą miękkie - ok. 15 minut. Doprawić solą i pieprzem i natką pietruszki. Zupę podawać ze śmietaną i posypaną koperkiem.
Pomysłów na wyczarowanie pysznego dania z botwinki jest oczywiście o wiele wiele więcej.