Dania wigilijne Magdy Gessler - zbiór przepisów na świąteczne potrawy

Dania wigilijne Magdy Gessler fot. ONS.pl
Dania wigilijne Magdy Gessler czerpią z polskiej tradycji, ale występują w nieco bardziej nowoczesnej wersji. Wśród nich znajdziesz przepisy na dania z ryb, pierogi, pieczone mięsa, zupy i ciasta świąteczne.
Weronika Kwaśniak / 27.10.2020 17:09
Dania wigilijne Magdy Gessler fot. ONS.pl

Dania wigilijne Magdy Gessler zrobią wrażenie na twoich gościach! Restauratorka przygotowała mnóstwo ciekawych, świątecznych przepisów - w naszym zbiorze znajdziesz nowe, odmienione warianty tradycyjnych dań, którymi możesz urozmaicić wigilijną kolację. Nawiązują one do klasycznych receptur, ale łączą w sobie tradycję z nowoczesnością - Magda Gessler urozmaiciła przepisy nietypowymi dodatkami.

Wśród potraw Magdy Gessler na święta znajdziesz zarówno przepisy na wigilijne zupy, przystawki i dania główne jak i te, które możesz zaserwować w drugi i trzeci dzień świąt podczas rodzinnych śniadań, obiadów i kolacji.

Może w Wigilię podasz zupełnie nową wersję karpia na słodko i aromatyczną zupę rybną? A w Boże Narodzenie na stole pojawi się kaczka w sosie miodowo-pomarańczowym? 

Przepis na kotlety z karpia według przepisu Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kg karpia,
  • sok z 1 cytryny
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 l oleju rzepakowego,
  • 20 dag bryndzy podhalańskiej,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • mąka do oprószenia ryby,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka masła, 
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wyfiletuj karpia. Potrzebny będzie długi, cienki i bardzo ostry nóż. Odetnij głowę.
  2. Zaczynając od strony brzucha, zdejmij mięso z ości, dochodząc do kręgosłupa.
  3. Odetnij kręgosłup, tak aby filet trzymał się na skórze grzbietu. Staraj się jej nie uszkodzić.
  4. Skrop karpia cytryną, posyp solą, natrzyj zmiażdżonym czosnkiem i skrop olejem. 
  5. Odłóż na parę godzin.
  6. Bryndzę zmieszaj z posiekaną pietruszką i włóż do wnętrza ryby.
  7. Teraz przetnij karpia w poprzek na 3–4 kawałki (zależy od wielkości ryby).
  8. Musisz bardzo starannie panierować rybę. Najpierw obtocz ją w mące, potem w rozmąconym jajku, a na końcu w bułce tartej. Dokładnie dociskaj panierkę.
  9. Następnie smaż w głębokim tłuszczu. Kładź na każdym kawałku ryby cząstkę masła.

Przepis na przystawkę ze śledziem według przepisu Magdy Gessler

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 300 g piklinga,
  • 100 ml majonezu,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka mielonego czerwonego pieprzu,
  • cukier,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz, przekrój na pół i wyjmij żółtka.
  2. Piklinga oczyść ze skóry i ości.
  3. Zmiel razem z żółtkami.
  4. Do masy dodaj majonez, koncentrat pomidorowy i ucieraj, aż masa stanie się pulchna.
  5. Dopraw solą, cukrem i pieprzem do smaku.
  6. Farsz nakładaj do połówek białek.
  7. Gotowe jajka ułóż na półmisku na liściach sałaty.
  8. Posyp czerwonym pieprzem.

Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Smaczna Polska". Publikacja za zgodą wydawcy

Świąteczne przepisy Magdy Gessler:

Gęsina Magdy Gessler to staropolski hit. Przygotuj ją w solance lub natrzyj przyprawami tuż przed pieczeniem
Gęsina Magdy Gessler to staropolski hit. Przygotuj ją w solance lub natrzyj przyprawami tuż przed pieczeniem
Gęsina Magdy Gessler powraca na polskie stoły co roku w sezonie jesienno-zimowym, kiedy szukamy bardziej sycących, tłuściutkich i aromatycznych dań. Gęś pieczona smakuje najlepiej, gdy potrzymasz ją w piekarniku przez minimum 3 godziny. Pamiętaj, aby w trakcie pieczenia polewać ją sosem. Sprawdź ten pyszny przepis.
Staropolski pasztet z dziczyzny. Zobacz wyjątkowy przepis Magdy Gessler
Staropolski pasztet z dziczyzny. Zobacz wyjątkowy przepis Magdy Gessler
Staropolski pasztet z dziczyzny może pojawić się na wielkanocnym stole. Oprócz dziczyzny, Magda Gessler rekomenduje dodanie do pasztetu również łopatki cielęcej, karkówki wieprzowej, wołowiny bez kości, wieprzowego podgardla, a także wątroby wieprzowej. Takie połączenie mięs gwarantuje wyjątkowo pyszny smak.
Doskonały sernik krakowski. Przepis Magdy Gessler
Doskonały sernik krakowski. Przepis Magdy Gessler
Sernik krakowski z przepisu Magdy Gessler od lat zachwyca swoim smakiem. Piecze się go z dodatkiem skórki pomarańczowej oraz rodzynek.
Kartoflanka Magdy Gessler - przepis na tradycyjną zupę
Kartoflanka Magdy Gessler - przepis na tradycyjną zupę
Kartoflanka Magdy Gessler zachwyca aromatem wieprzowych żeberek i boczku. Jej przygotowanie zajmie ci chwilę, ale pozwól by wywar gotował się dłużej niż 60 minut.
Flaki - przepis Magdy Gessler
Flaki - przepis Magdy Gessler
By zrobić pyszne i tradycyjne flaki według przepisu Magdy Gessler, najpierw ugotuj flaki wołowe z giczką, stopniowo dodawaj jarzyny i przyprawy. Giczkę obierz z mięsa, gdy będzie całkiem miękka.
Zupa grzybowa - przepis Magdy Gessler
Zupa grzybowa - przepis Magdy Gessler
Zupa grzybowa Magdy Gessler bazuje na wywarze wołowym i aromatycznych, suszonych grzybach. Restauratorka poleca serwować ją z dodatkiem sera korycińskiego.
Przepis na kaszę z grzybami - kaszotto z grzybami
Przepis na kaszę z grzybami - kaszotto z grzybami
Pewnie wiele razy jadłaś risotto - może na Gwiazdkę spróbujesz przygotować kaszotto z grzybami?
Przepis na pierogi wigilijne - zielone pierogi z pstrągiem
Przepis na pierogi wigilijne - zielone pierogi z pstrągiem
Świąteczne pierogi w nietypowej odsłonie!
Przepis na gołąbki Magdy Gessler
Przepis na gołąbki Magdy Gessler
Takich gołąbków jeszcze nie jadłaś! Wypróbuj nowy przepis słynnej kreatorki smaków.
Schabowy - przepis Magdy Gessler
Schabowy - przepis Magdy Gessler
Magda Gessler ujawnia sekret podwójnego schabowego!
Rosół - przepis Magdy Gessler
Rosół - przepis Magdy Gessler
Warto wzbogacić go subtelną nutą żurawiny!
Pieczeń wieprzowa w ziołach - przepis Magdy Gessler
Pieczeń wieprzowa w ziołach - przepis Magdy Gessler
Aromatyczne mięso wieprzowe i subtelny smak ziół.
Cielęcina w sosie - przepis Magdy Gessler
Cielęcina w sosie - przepis Magdy Gessler
Subtelne i aromatyczne mięso - idealne na odświętny obiad!
Magda Gessler poleca - kurczak
Magda Gessler poleca - kurczak
Tradycyjny, staropolski przepis na kurczaka, w interpretacji Magdy Gessler!
Magda Gessler poleca - bigos świąteczny
Magda Gessler poleca - bigos świąteczny
Świąteczny bigos nie musi być nudny! Co powiesz na wersję z... ogórkami?
Kaczka w sosie - przepis Magdy Gessler
Kaczka w sosie - przepis Magdy Gessler
Aromatyczna kaczka w sosie miodowo-pomarańczowym - idealna na świąteczny obiad! Sprawdź!
Magda Gessler poleca - ryba w cieście
Magda Gessler poleca - ryba w cieście
Ciekawa inspiracja na świąteczne danie - ryba zapiekana w pysznym cieście!
Magda Gessler poleca - świąteczna ryba
Magda Gessler poleca - świąteczna ryba
Świąteczne potrawy świetnie smakują również w nietypowej odsłonie - sprawdź propozycję Magdy Gessler.
Magda Gessler poleca - ryba na słodko
Magda Gessler poleca - ryba na słodko
Tradycyjny przepis na rybę - idealna na świąteczny stół! Karp z bakaliami na słodko.
Magda Gessler poleca - sałatka z brokułami
Magda Gessler poleca - sałatka z brokułami
Łatwo, szybko i smacznie - pyszna sałatka!
Przepisy Magdy Gessler - szwedzki tort kanapkowy z łososiem
Przepisy Magdy Gessler - szwedzki tort kanapkowy z łososiem
Poza klopsikami, śledziami na słodko i żurawiną, Szwedzi podarowali światu pyszny tort kanapkowy. Wypróbuj przepis Magdy Gessler!

Redakcja poleca

REKLAMA