Dania wigilijne Magdy Gessler zrobią wrażenie na twoich gościach! Restauratorka przygotowała mnóstwo ciekawych, świątecznych przepisów - w naszym zbiorze znajdziesz nowe, odmienione warianty tradycyjnych dań, którymi możesz urozmaicić wigilijną kolację. Nawiązują one do klasycznych receptur, ale łączą w sobie tradycję z nowoczesnością - Magda Gessler urozmaiciła przepisy nietypowymi dodatkami.
Wśród potraw Magdy Gessler na święta znajdziesz zarówno przepisy na wigilijne zupy, przystawki i dania główne jak i te, które możesz zaserwować w drugi i trzeci dzień świąt podczas rodzinnych śniadań, obiadów i kolacji.
Może w Wigilię podasz zupełnie nową wersję karpia na słodko i aromatyczną zupę rybną? A w Boże Narodzenie na stole pojawi się kaczka w sosie miodowo-pomarańczowym?
Przepis na kotlety z karpia według przepisu Magdy Gessler
Składniki:
- 1 kg karpia,
- sok z 1 cytryny
- 3 ząbki czosnku,
- 1 l oleju rzepakowego,
- 20 dag bryndzy podhalańskiej,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- mąka do oprószenia ryby,
- 2 jajka,
- 1 łyżka masła,
- 1/2 szklanki bułki tartej,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Wyfiletuj karpia. Potrzebny będzie długi, cienki i bardzo ostry nóż. Odetnij głowę.
- Zaczynając od strony brzucha, zdejmij mięso z ości, dochodząc do kręgosłupa.
- Odetnij kręgosłup, tak aby filet trzymał się na skórze grzbietu. Staraj się jej nie uszkodzić.
- Skrop karpia cytryną, posyp solą, natrzyj zmiażdżonym czosnkiem i skrop olejem.
- Odłóż na parę godzin.
- Bryndzę zmieszaj z posiekaną pietruszką i włóż do wnętrza ryby.
- Teraz przetnij karpia w poprzek na 3–4 kawałki (zależy od wielkości ryby).
- Musisz bardzo starannie panierować rybę. Najpierw obtocz ją w mące, potem w rozmąconym jajku, a na końcu w bułce tartej. Dokładnie dociskaj panierkę.
- Następnie smaż w głębokim tłuszczu. Kładź na każdym kawałku ryby cząstkę masła.
Przepis na przystawkę ze śledziem według przepisu Magdy Gessler
Składniki:
- 6 jajek,
- 300 g piklinga,
- 100 ml majonezu,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka mielonego czerwonego pieprzu,
- cukier,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz, przekrój na pół i wyjmij żółtka.
- Piklinga oczyść ze skóry i ości.
- Zmiel razem z żółtkami.
- Do masy dodaj majonez, koncentrat pomidorowy i ucieraj, aż masa stanie się pulchna.
- Dopraw solą, cukrem i pieprzem do smaku.
- Farsz nakładaj do połówek białek.
- Gotowe jajka ułóż na półmisku na liściach sałaty.
- Posyp czerwonym pieprzem.
Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Smaczna Polska". Publikacja za zgodą wydawcy
Świąteczne przepisy Magdy Gessler: