Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka wody – najlepiej gazowanej,
- dwie łyżki oleju,
- 1 łyżeczka soli.
Na farsz:
- 0,5 kg kapusty kiszonej,
- 20 g grzybów suszonych,
- 1 cebula,
- sól i pieprz do smaku.
Panierka:
- 2 jajka,
- bułka tarta,
- sól i pieprz do smaku,
- olej.
Przygotowanie:
Mogłoby się wydawać, że barszcz czerwony i uszka to duet, który nie ma sobie równych. Czasem warto jednak odstąpić od tradycji i spróbować czegoś nowego. Krokiety z kapustą i grzybami spełnią się w tej roli równie dobrze!
Chociaż mogą być pracochłonne (w końcu trzeba zrobić farsz, nasmażyć naleśników i jeszcze potem jeszcze raz smażyć opanierowane krokiety), z pewnością są warte zachodu. Będą doskonale smakować z barszczem czerwonym podanym np. w bulionówce.
Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami?
- Składniki na ciasto naleśnikowe połącz za pomocą miksera i odstaw na kilka minut.
- Smaż cienkie i duże naleśniki - w takie najłatwiej będzie zawijać farsz.
- Dzień wcześniej namocz grzyby w szklance gorącej wody.
- Kapustę ugotuj razem z grzybami (najlepiej w wodzie, w której się moczyły) i odstaw do ostygnięcia. Następnie posiekaj.
- Na patelni podsmaż poszatkowaną drobno cebulę. Dodaj do kapusty i grzybów i dokładnie wymieszaj.
- Farsz nakładaj za pomocą łyżki do naleśników. Rozprowadź, zostawiając wolne miejsce na brzegach naleśników.
- Naleśniki złóż w kształt koperty i zwiń je wzdłuż.
- Każdego krokieta zanurzaj w rozbełtanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu, a następnie w bułce tartej.
- Smaż na oleju na złoty kolor.
- Krokiety z kapustą i grzybami podawaj jako dodatek do barszczu czerwonego lub jako samodzielną przekąskę. Smacznego!
Więcej pomysłów na dania wigilijne:
Wigilijna zupa grzybowa
Kulebiak z kapustą i grzybami