Krokiety z kapustą i grzybami – pyszny dodatek do barszczu

Krokiety z kapustą i grzybami doskonale zastąpią uszka nie tylko podczas wigilijnej kolacji. Ich pyszny smak z pewnością zasmakuje każdemu.
Urszula Wilczkowska / 26.11.2019 14:44
DRUKUJ PRZEPIS
Krokiety z kapustą i grzybami – pyszny dodatek do barszczu fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 90 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody – najlepiej gazowanej,
  • dwie łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka soli.

Na farsz:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej,
  • 20 g grzybów suszonych,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz do smaku.

Panierka:

  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej.
Przygotowanie:

Mogłoby się wydawać, że barszcz czerwony i uszka to duet, który nie ma sobie równych. Czasem warto jednak odstąpić od tradycji i spróbować czegoś nowego. Krokiety z kapustą i grzybami spełnią się w tej roli równie dobrze!

Chociaż mogą być pracochłonne (w końcu trzeba zrobić farsz, nasmażyć naleśników i jeszcze potem jeszcze raz smażyć opanierowane krokiety), z pewnością są warte zachodu. Będą doskonale smakować z barszczem czerwonym podanym np. w bulionówce.

Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami?

  1. Składniki na ciasto naleśnikowe połącz za pomocą miksera i odstaw na kilka minut.
  2. Smaż cienkie i duże naleśniki - w takie najłatwiej będzie zawijać farsz.
  3. Dzień wcześniej namocz grzyby w szklance gorącej wody.
  4. Kapustę ugotuj razem z grzybami (najlepiej w wodzie, w której się moczyły) i odstaw do ostygnięcia. Następnie posiekaj.
  5. Na patelni podsmaż poszatkowaną drobno cebulę. Dodaj do kapusty i grzybów i dokładnie wymieszaj.
  6. Farsz nakładaj za pomocą łyżki do naleśników. Rozprowadź, zostawiając wolne miejsce na brzegach naleśników.
  7. Naleśniki złóż w kształt koperty i zwiń je wzdłuż.
  8. Każdego krokieta zanurzaj w rozbełtanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu, a następnie w bułce tartej.
  9. Smaż na oleju na złoty kolor.
  10. Krokiety z kapustą i grzybami podawaj jako dodatek do barszczu czerwonego lub jako samodzielną przekąskę. Smacznego!

Więcej pomysłów na dania wigilijne:
Wigilijna zupa grzybowa
Kulebiak z kapustą i grzybami

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)