Pasztet - 20 najlepszych przepisów

Pasztet fot. Adobe Stock
Najpopularniejszą wersją przygotowywania pasztetu jest ten pieczony w formie i podawany w jednym kawałku. Najczęściej doprawiony jest gałką muszkatołową, cząbrem, tymiankiem i pieprzem.
Małgorzata Machnicka / 22.11.2019 20:59
Pasztet fot. Adobe Stock

Pasztet to tradycyjna potrawa przyrządzana najczęściej z różnych rodzajów mięs - drobiu, wieprzowiny i podrobów. Do połączenia składników używa się jajek, bułki tartej, kaszy jaglanej lub płatków owsianych. Mięsne pasztety najczęściej doprawia się gałką muszkatołową, cząbrem, tymiankiem, pieprzem i imbirem.

Znana jest również ich warzywna wersja - wegetariańskie pasztety przygotowuje się z warzyw strączkowych, korzeniowych z dodatkiem wyrazistych przypraw. 

Pasztety przyrządzano już w starożytnym Rzymie, ale historyczną krainą pasztetu jest bez wątpienia Francja - to stamtąd pochodzą pierwsze przepisy, które znamy w dzisiejszej kuchni. Opierały się głównie na wołowinie i dziczyźnie i najrozmaitszych dodatkach - m.in. grzybach i suszonych owocach.

Pierwotnie pieczone były niemal zawsze w cieście - kruchym, drożdżowym albo francuskim i podawane były na ciepło. W Polsce pasztety ukochał sobie Jan III Sobieski, który był miłośnikiem francuskiej kuchni.

Obecnie najpopularniejszą formą przygotowywania pasztetu jest ten pieczony w formie i podawany w jednym kawałku. Jada go zarówno na ciepło jak i na zimno w towarzystwie kiszonych ogórków, grzybów z octu albo słodkich dodatków - dżemów i konfitur.

Staropolski pasztet z dziczyzny. Zobacz wyjątkowy przepis Magdy Gessler
Staropolski pasztet z dziczyzny. Zobacz wyjątkowy przepis Magdy Gessler
Staropolski pasztet z dziczyzny może pojawić się na wielkanocnym stole. Oprócz dziczyzny, Magda Gessler rekomenduje dodanie do pasztetu również łopatki cielęcej, karkówki wieprzowej, wołowiny bez kości, wieprzowego podgardla, a także wątroby wieprzowej. Takie połączenie mięs gwarantuje wyjątkowo pyszny smak.
Pasztet z jajek - przepis na pyszny pasztet jajeczny na Wielkanoc
Pasztet z jajek - przepis na pyszny pasztet jajeczny na Wielkanoc
Pasztet z jajek to niezastąpione danie na wielkanocny stół. W naszym przepisie doprawiamy go podsmażonym na maśle porem, natką pietruszki i rozmarynem.
Pasztet warzywny z suszonymi pomidorami i kaszą jaglaną. Pyszny i prosty przepis
Pasztet warzywny z suszonymi pomidorami i kaszą jaglaną. Pyszny i prosty przepis
Pasztet warzywny to doskonała alternatywa dla tego tradycyjnego, mięsnego. Doprawiony gałka muszkatołową, kurkumą i cząbrem zachwyci wszystkich domowników.
Pasztet drobiowy - łatwy i pyszny przepis
Pasztet drobiowy - łatwy i pyszny przepis
Pasztet drobiowy przygotowuje się z udek kurczaka i wątróbek. Jest delikatny, kremowy i z powodzeniem sprawdzi się na świątecznym stole.
Pasztet z fasoli z majerankiem i gałką muszkatołową. Zobacz przepis
Pasztet z fasoli z majerankiem i gałką muszkatołową. Zobacz przepis
Pasztet z fasoli doprawiony majerankiem i gałką muszkatołową to doskonała propozycja na świąteczny stół. Jego przygotowanie zajmie ci nie więcej niż 70 minut.
Pasztet domowy - tradycyjny przepis jak u mamy
Pasztet domowy - tradycyjny przepis jak u mamy
Pasztet domowy przygotowywany jest na bazie różnych rodzajów mięs, korzeniowych warzyw i aromatycznych przypraw.
Pasztet z selera z kaszą jaglaną i marchewką. Zobacz przepis
Pasztet z selera z kaszą jaglaną i marchewką. Zobacz przepis
Pasztet z selera doprawiony gałką muszkatołową, czosnkiem i sosem sojowym zachwyci nie tylko wegetarian. Jego przygotowanie jest niezwykle proste!
Pasztet z soczewicy - lekki i zdrowy przepis zachwyci nie tylko wegetarian
Pasztet z soczewicy - lekki i zdrowy przepis zachwyci nie tylko wegetarian
Pasztet z soczewicy z powodzeniem może zastąpić ten tradycyjny, mięsny. Jego przygotowanie zajmie ci nie więcej niż 60 minut.
Pasztet z grzybów - przepis składniki i przygotowanie
Pasztet z grzybów - przepis składniki i przygotowanie
Pasztet z grzybów to idealny pomysł na świąteczne danie dla tych, którzy nie jedzą mięsa!
Pasztet z orzechami - przepis składniki i przygotowanie
Pasztet z orzechami - przepis składniki i przygotowanie
Delikatne mięso i chrupiące orzechy!
Pasztet z pieprzem - przepis składniki i przygotowanie
Pasztet z pieprzem - przepis składniki i przygotowanie
Bez niego nie wyobrażamy sobie Wielkanocy!
Pasztet drobiowy w kruchym cieście - przepis
Pasztet drobiowy w kruchym cieście - przepis
Pierś z kurczaka, którą włośysz do środka pasztetu, możesz obłożyć dodatkowo szpinakiem. Wypróbuj nasz przepis na pasztet z niespodzianką!
Pasztet drobiowy z pieczarkami - przepis
Pasztet drobiowy z pieczarkami - przepis
Pasztet można piec w kąpieli wodnej (formę umieść w brytfannie napełnionej wodą do połowy wysokości foremki z pasztetem).

Redakcja poleca

REKLAMA