Młode ziemniaki
Młode ziemniaki, których skórka jest bardzo cienka, wystarczy tylko dokładnie wyczyścić myjką lub twardą szczotką, aby usunąć piach. I można je gotować!
Dobrze też smakują, gdy zeskrobiemy z nich skórkę – przy czym nie trzeba robić tego zbyt dokładnie, tyle tylko, żeby nieco je „przejaśnić”.
Stare ziemniaki
Skóra w tzw. starych ziemniakach jest niejadalna, ale wcale nie znaczy to, że za każdym razem trzeba je obierać. Ziemniaki można gotować w mundurkach, czyli ze skórą. Po ugotowaniu i przestygnięciu, bardzo szybko się je obiera – nie nożem, a małą łyżeczką.
Świetnie nadają się w takiej postaci na sałatki lub zapiekanki.
Można także zawinąć większe okazy w folię aluminiową i włożyć do rozgrzanego na 190 stopni Celsjusza piekarnika, a po upieczeniu naciąć warzywo na krzyż, zaś do środka włożyć odrobinę dobrze posolonego masełka czosnkowego. Następnie pozostaje nam podać go do obiadu i wyjeść pyszny ziemniaczano-czosnkowy miąższ.
Jeśli musimy już obrać nasze ziemniaki, ale nie chce się nam zbyt długo czekać, aż się ugotują, najlepiej pokroić ja na drobne kawałki i wrzucić do osolonego wrzątku. Dzięki temu czas gotowania się skróci, a tak przygotowane warzywo świetnie nadaje się na purée.
Polecamy: Jak gotować warzywa na purée?