jak gotować grzyby fot. Adobe Stock

Jak długo gotować grzyby? Gotowanie grzybów krok po kroku

Jak długo gotować grzyby? Zwykle wystarczy mniej niż 30 minut, ale należy je wcześniej oczyścić, osuszyć i pozbyć się szkodników. Gotowanie grzybów zależy od ich rozmiarów, zawsze wrzucaj je do zimnej wody.
/ 26.08.2020 04:35
jak gotować grzyby fot. Adobe Stock

Gotowanie grzybów nie powinno trwać zbyt długo, inaczej stracą smak i konsystencję. To, jak długo gotować grzyby, zależy zarówno od rozmiaru, jak i od gatunku grzyba.

Spis treści:

  1. Jak długo gotować grzyby?
  2. Co zrobić, by grzyby nie były gorzkie

Jak długo gotować grzyby?

Grzyby suszone trzeba przed gotowaniem namoczyć, grzyby świeże i mrożone nie wymagają moczenia.

Jak długo gotować grzyby suszone?

Aby ugotować suszone grzyby, trzeba je najpierw umyć, a następnie namoczyć na noc. Gotuj je w tej samej wodzie, przelewając ją jednak do nowego naczynia – garnka lub rondla – na dnie pierwszego naczynia najczęściej znajduje się bowiem piasek. Tak przygotowane grzyby gotuj w osolonej wodzie przez około 30 minut.

Jak długo gotować grzyby świeże i mrożone?

Grzyby świeże lub mrożone, nie wymagają wcześniejszego namaczania. Czyste, zalej taką ilością wody, jaka jest potrzebna, żeby je przykryć. Czas gotowania grzybów zależy od ich rozmiarów, tego, czy je kroimy i gatunku:

  • młode, niewielkie maślaki i podgrzybki: 15 minut,
  • boczniaki, koźlaki: 25 minut,
  • rydze, prawdziwki, kurki: 35 minut.

Świeże grzyby leśne zawsze wkładaj do zimnej wody, a czas gotowania grzybów licz od zawrzenia wody.

Aromatyczna woda spod grzybów, powinna być przecedzona przez bardzo drobne sito, ponieważ mogą się w niej znaleźć nieproszeni goście z lasu – dotyczy to zwłaszcza grzybów, które sami zbieraliśmy.

Po ugotowaniu grzybów takich jak maślaki, borowiki czy podgrzybki, zwłaszcza tych mrożonych – dla pewności warto przeciąć je jeszcze na mniejsze kawałki, aby sprawdzić czy wewnątrz nie ma pozostałości po szkodnikach.

Co zrobić, aby grzyby po ugotowaniu nie były gorzkie?

W przypadku świeżych grzybów przygotowanie jest proste:

  • przetrzyj z zanieczyszczeń za pomocą miotełki lub szczoteczki do warzyw,
  • jeżeli zabrudzenia są zbyt głębokie - przemyj lekkim strumieniem pod bieżącą wodą i szybko osusz za pomocą ręczników papierowych.

W przypadku grzybów mrożonych:

  • przed zamrożeniem niektóre gatunki grzybów należy dokładnie obgotować, aby wyzbyć się goryczy. Należą do nich m. in. kurki i rydze,
  • nie należy moczyć grzybów przed mrożeniem.

Gotowanie grzybów nie jest jedynym sposobem na to, by przedłużyć ich trwałość i wykorzystać w kuchni. Można je mrozić, suszyć. Z darów losu możesz przygotować aromatyczny sos grzybowy lub polędwiczki w sosie grzybowym.

Treść artykułu na podstawie tekstu Sylwii Kazimierczuk w oparciu o artykuł Doroty Dardzińskiej. Tekst pierwotnie opublikowany 02.07.2010.

Zobacz też:
Jak dusić grzyby? Jak mrozić zebrane grzyby?