Czego nie chowamy do lodówki?

Czego nie chowamy do lodówki?

Kiedy w lodówce zaczyna brakować miejsca warto zastanowić się, czy rzeczywiści wszystkie produkty muszą być chłodzone. Dowiedz się czego nie chowamy do lodówki?
/ 19.08.2010 12:01
Czego nie chowamy do lodówki?

Nie ma potrzeby chowania do lodówki niektórych słodyczy – np. wafli (robią się wilgotne), szarlotek, czekolady. Nie musimy w niej trzymać również wszystkich warzyw – kapustę, marchew, pietruszkę, selera, melona czy pomidory, a także owoce cytrusowe można jak najbardziej trzymać na półce w kuchni.

Nie wkładamy do lodówki zamkniętych konserw i zamkniętych słoików z wszelkimi piklami, a nawet majonezem. Wystarczy się zastanowić – na półkach sklepowych stoją poza lodówką, to dlaczego w naszym domu nagle miałyby się zacząć psuć?

Nie wkładajmy też do lodówki płatków owsianych czy otrąb – mogą naciągnąć wilgoć. Jeśli boimy się moli w naszych szafkach, zwalczmy je, zamiast zapychać sobie miejsce w chłodziarce.

Zobacz także: Jak umyć lodówkę?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/22.12.2012 15:18
ja mam obiekcje do majonezu muszą być w chłodnym czyli lodówka w kuchni jest jednak ciepło:) sama nie wiem pozdrowionka
/25.08.2010 11:22
Choć to może dziwnie zabrzmi, to moja teściowa, która jest technologiem żywienia, trzyma jajka w... szufladzie, bo w lodówce zazwyczaj brakuje jej miejsca. Jajka się jej nie psują, ale trzeba powiedzieć, że co 1,5-2 tygodnie zmienia wkład, bo wszystkie zużywa. Mnóstwo gotuje.
/24.08.2010 15:58
A mnie nurtuje jedna kwestia... Zazwyczaj kieruję się zasadą, że do lodówki chowa się te produkty, które i w sklepie stoją w lodówce. Ale jak to jest z jajkami? W sklepie stoją na półce, a na opakowaniu napisane jest żeby trzymać je w lodówce i tak wszyscy robią... Czy ktoś mi to wyjaśni?
POKAŻ KOMENTARZE (2)