Proste ciasta z jagodami: te przepisy przygotujesz w kilka chwil

Proste ciasta z jagodami fot. Adobe Stock, VICUSCHKA
Znasz te przepisy na proste ciasta z jagodami? Ich przygotowanie nie zabierze ci wielu godzin, dzięki czemu będziesz mogła spędzić wspaniały czas z bliskimi przy kawie i pysznym, orzeźwiającym cieście z jagodami. Zobacz nasze przepisy i wybierz ten, na który masz dzisiaj ochotę. Smacznego!
/ 13.06.2022 12:01
Proste ciasta z jagodami fot. Adobe Stock, VICUSCHKA

Te proste ciasta z jagodami nie zabiorą ci całego dnia na krzątanie się po kuchni. Przeciwnie – przygotujesz je w kilka chwil, a ich smak zachwyci wszystkich. Sezon na jagody trwa przez prawie 2 miesiące, więc na pewno zdążysz wypróbować wszystkie nasze propozycje.

Spis treści:

  1. Klasyczne ciasto z jagodami
  2. Sernik na zimno z jagodami
  3. Tarta jagodowa bez kruszonki
  4. Ciasto jogurtowe z jagodami

Klasyczne ciasto z jagodami

Tradycyjne biszkoptowe ciasto możesz połączyć z dowolnymi owocami, także jagodami. Dzięki nim będzie miało słodko-kwaśny smak i będzie orzeźwiające. Ta propozycja idealnie komponuje się z lodami, kawą mrożoną czy cytrynową lemoniadą.

Składniki:

  • 4 jajka M,
  • 3.5 szklanki mąki (szklanka o pojemności 250 ml),
  • szklanka drobnego cukru,
  • 1.5 szklanki mleka,
  • ok. pół szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła,
  • szklanka świeżych jagód,
  • łyżeczka cukru wanilinowego,
  • cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do miski, a następnie dodaj cukier i cukier wanilinowy. Całość dobrze wymieszaj.
  2. W osobnej misce połącz tłuszcz (olej lub masło), jajkami i mlekiem. Od razu wrzuć suche składniki i całość lekko zamieszaj. Całość musi się tylko połączyć, masa nie musi być idealnie gładka.
  3. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Formę do pieczenia wyłóż papierem, a następnie wylej gotowe ciasto.
  4. Jagody lekko oprósz mąką ziemniaczaną, aby podczas puszczania soków do doprowadziły do powstania zakalca. Następnie wysyp je na wierzch ciasta, nie wciskaj zbyt głęboko.
  5. Włóż do piekarnika i piecz proste ciasto z jagodami ok. 40 minut, do suchego patyczka.
  6. Całość udekoruj cukrem pudrem lub świeżymi listkami mięty.

Proste ciasta z jagodami biszkoptoweFot. Proste ciasta z jagodami/Adobe Stock, larik_malasha

Proste ciasta z jagodami: sernik na zimno

Sernik na zimno to ciasto, które przygotujesz w zaledwie kilka chwil. Nie wymaga pieczenia, a jego smak pomaga przetrwać największe upały.

Składniki:

  • 700 g gotowego twarogu na sernik,
  • 400 ml śmietanki 30 lu 36%,
  • 1.5 szklanki jagód,
  • pół szklanki ciepłej wody,
  • 5 łyżeczek żelatyny,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 200 g herbatników,
  • 50 g roztopionego, wystudzonego masła,
  • krem orzechowy lub dżem jagodowy.

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki pokrusz lub zmiksuj w rozdrabniaczu. Wymieszaj je z roztopionym masłem oraz 2 łyżeczkami kremu orzechowego lub dżemu. Dokładnie połącz składniki, aby powstała gęsta masa.
  2. Wyłóż herbatniki na spód formy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze dociśnij, aby masa była równa. Włóż do lodówki, aby całość się wystudziła.
  3. W tym czasie przygotuj masę serową. Najpierw zagotuj pół szklanki jagód, tak aby się lekko rozpadły. Nie doprowadzaj do wrzenia. Następnie przenieś je na sitko i przeciśnij do miseczki sam gładki sok i miąższ.
  4. W rondelku zagotuj wodę, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Następnie rozpuść żelatynę. Nie może być żadnych grudek.
  5. Masę twarogową zmiksuj dokładnie z cukrem pudrem. Kremówkę zmiksuj na gęsty krem i dodaj do twarogu, a następnie wlej żelatynę. Delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
  6. Masę podziel na dwie części. Jedną z nich włóż do formy, wygładź i wstaw do lodówki, aby lekko stężała.
  7. Drugą masę połącz z miąższem jagodowym oraz garścią całych jagód. Wyłóż na stężałą masę twarogową, wstaw do lodówki na 15 minut, a po tym czasie udekoruj wierzch pozostałymi jagodami.

Proste ciasta z jagodami sernik na zimnofot. Sernik na zimno z jagodami/Adobe Stock, arazu

Proste ciasta z jagodami: tarta bez kruszonki

Tarty robi się szybko i wykorzystuje w nich duże ilości owoców. Dzięki temu są orzeźwiające, pełne witamin oraz poprawiają humor. Jeśli szukasz przepisów na proste ciasta z jagodami, to jest jeden z nich.

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 g zimnego masła,
  • 80 g cukru pudru,
  • łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli.

Składniki na masę:

  • 4 łyżki masła,
  • 400 g jagód,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki mąki pszennej.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę, a następnie dodaj zimne masło pokrojone w drobną kostkę, cukier puder oraz sól. Całość najpierw siekaj, a później dodaj jajka i zagnieć ciasto. Powinno być całkiem gładkie.
  2. Owiń gotowe ciasto folią, a następnie włóż do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie rozwałkuj, umieść w formie i nakłuj widelcem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 15 minut. Następnie odstaw do wystudzenia.
  3. W tym czasie przygotuj masę jagodową. W misce wymieszaj mąkę, masło oraz cukier. Jagody umyj, dokładnie osusz i obtocz mąką ziemniaczaną.
  4. Masę z masła i mąki wyłóż na podpieczoną tartę, posmaruj dokładnie, a na wierzch wysyp jagody. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz ok. 30-40 minut na złoty kolor.

Proste ciasta z jagodami tartafot. Proste ciasta z jagodami: tarta bez kruszonki/Adobe Stock, ALF photo

Ciasto jogurtowe z jagodami

Ciasto jogurtowe jest lekkie, idealnie wilgotne i pasuje do popołudniowej kawy z przyjaciółmi. Jest też świetnym deserem, a jego przygotowanie nie zabierze ci dużo czasu - to jeden z najpopularniejszych przepisów na proste ciasto z jagodami.

Składniki:

  • ok. 450 g mąki pszennej + odrobina do oprószenia jagód,
  • szklanka drobnego cukru,
  • 4 jajka,
  • 300 g gęstego jogurtu greckiego,
  • 300 g jagód,
  • 2 łyżki proszku do pieczenia,
  • opakowanie cukru wanilinowego.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki powinny być ogrzane do temperatury pokojowej.
  2. Jajka zmiksuj lekko z cukrem i cukrem wanilinowym, dodaj jogurt i ponownie zmiksuj na niewielkich obrotach. Masa powinna być gładka.
  3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiej do miski z masą. Zmiksuj całość na gładki krem.
  4. Jagody umyj, osusz i obtocz w mące – dzięki temu nie będą puszczały nadmiernie soków i nie doprowadzą do powstania zakalca.
  5. Przygotuj blaszkę lub 1-2 keksówki. Wyłóż je papierem do pieczenia. Układaj ciasto i jagody warstwowo – najpierw odrobinę ciasta, potem jagody, potem znów ciasto, a na koniec całość posyp jagodami.
  6. Wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz ok. godziny (do suchego patyczka).

Proste ciasta z jagodami jogurtowefot. Proste ciasta z jagodami: jogurtowiec/Adobe Stock, FomaA

Czytaj także:
Sos jagodowy
Jagoda a borówka

Czy wiesz, że wykorzystując kod rabatowy Lidl, świeże i tanie owoce i warzywa zamówisz do domu w atrakcyjnej cenie? Sprawdź!

Tagi: jagody, ciasto

Redakcja poleca

REKLAMA