Sernik z jagodami fot. Adobe Stock

Przygotuj ciasto z jagodami, które rozpływa się w ustach!

Zapasy leśnej jagody podaj w najlepszym możliwym wydaniu. Przygotuj je na słodko w kilku prostych wersjach.
Sylwia Kazimierczuk / 21.06.2019 12:12
Sernik z jagodami fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Przepis podstawowy
  2. Ciasto z jagodami na oleju
  3. Sernik owocowy
  4. Ucierane na maśle
  5. Jak przygotować jagody?

Ciasto kruche z jagodami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki jagód
  • 3 jajka
  • 2 opakowania budyniu
  • Kostka masła

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia i cukrem. Wkrój kostki masła i ugnieć za pomocą miksera lub ręcznie.
  2. Uformuj kule i przedziel na pół. Włóż do lodówki zawinięte w folię aluminiową.
  3. Przygotuj piankę budyniową ubijając białka na sztywno z odrobiną cukru. Stopniowo dodawaj żółtka i proszek budyniowy.
  4. Jagody dokładnie umyj i przecedź. Ciasto rozwałkuj i umieść w formie do pieczenia. Nałóż jagody i piankę.
  5. Przykryj kolejną warstwą ciasta lub zetrzyj na tarce. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50 minut do zbrązowienia.
  6. Po wyciągnięciu odczekaj do całkowitego wystudzenia.

Na oleju

Składniki:

  • Szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • Szklanka jagód
  • ¾ szklanki cukru

Przygotowanie

  1. Białka ubij na sztywno z cukrem i stopniowo dodaj żółtka.
  2. Następnie wsyp przesianą wcześniej mąkę i proszek do pieczenia.
  3. Przelej całość do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posyp jagodami.
  4. Piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 45 minut do suchego patyczka.
  5. Po wyjęciu i ostudzeniu oprósz cukrem pudrem lub lukrem cytrynowym.

Sernik owocowy

Składniki:

  • 500 g sera twarogowego
  • Pół szklanki śmietanki kremówki
  • 2 szklanki jagód
  • ¾ szklanki cukru
  • Opakowanie ciastek owsianych lub herbatników
  • Pół kostki masła

Przygotowanie

  1. Zmiksuj ser twarogowy z cukrem i śmietanką kremówką.
  2. Na tym etapie możesz połączyć go z sokiem z cytryny, który doskonale komplementuje owoce jagodowe.
  3. Pokrusz ciastka za pomocą tłuczka i połącz z roztopionym masłem.
  4. Wsyp do formy tortowej i dokładnie przyciśnij do brzegów. Wyłóż masę serową połączoną z jagodami.
  5. Włóż do lodówki na 2 godziny lub całą noc do stężenia.
  6. Podawaj ze świeżymi owocami lub sosem jagodowym.

Ucierane z jagodami
fot. Adobe Stock

Ucierane na maśle

Składniki:

  • Kostka masła
  • 1,5 szklanki mąki
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Pół szklanki cukru
  • Wanilia
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 jajka
  • Szklanka jagód

Przygotowanie

  1. Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj żółtka.
  2. Masło ubij osobno z cukrem na puszystą masę i dodaj przesianą mąkę. Połącz wszystkie składniki.
  3. Dopraw wanilią i sokiem z cytryny. Włóż umyte jagody.
  4. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.
  5. Piecz przez 45 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Sprawdzaj za pomocą patyczka.
  6. Po wystudzeniu podawaj z sosem owocowym lub oprósz cukrem pudrem.

Jak przygotować jagody?

Kupuj lub zbieraj je zawsze ze sprawdzonego źródła. Istnieje ryzyko pomylenia ich z wilczą jagodą, która jest silnie trująca – wywołuje wymioty, biegunkę oraz zawroty głowy. Nazwa nie jest przypadkowa – możliwe są napady agresji i szału.

Świeże jagody opłucz dokładnie pod bieżącą wodą kilkakrotnie. Oskub i oczyść z resztek zielonych listków i odłóż na bok. Pozbądź się zdrewniałych niewielkich ogonków wystających z powierzchni owoców. Są jadalne, ale pozostawiają nieprzyjemny, gorzkawy posmak w ustach po zjedzeniu.

Możesz wykorzystać także mrożone. Pamiętaj o odpowiednim zamrożeniu – w przeciwnym wypadku wysuszą się i będą nieapetyczne. Najlepiej je zmiksować i podawać w sernikach na zimno lub galaretkowcach jako jedna z mas na żelatynie.

Zobacz też:
Najlepsze ciasta z truskawkami na lato. Przekonaj się sama! Kruchy placek z czereśniami to hit wśród ciast z owocami.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)