Ciasto jagodowe często gości latem na stołach, choć wypierają go jagodzianki. Polecamy tradycyjne przepisy na ciasta jagodowe, które zawsze się udają i nie są pracochłonne.
Spis treści:
Ciasto z jagodami na oleju
Składniki:
- 1/4 szklanki oleju,
- 2 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 jajka,
- szklanka jagód
- 1/3 szklanki cukru.
Sposób przygotowania:
- Białka ubij na sztywno z cukrem i stopniowo dodaj żółtka.
- Następnie wsyp przesianą wcześniej mąkę i proszek do pieczenia.
- Przelej całość do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posyp jagodami.
- Ciasto jagodowe na oleju piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 45 minut do suchego patyczka.
- Po wyjęciu i ostudzeniu oprósz cukrem pudrem lub lukrem cytrynowym.
fot. Adobe Stock
Ciasto ucierane z jagodami
Składniki:
- 250 g masła,
- 1,5 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki cukru,
- 3 łyżeczki soku z cytryny,
- 3 jajka,
- szklanka jagód.
Sposób przygotowania:
- Masło ubij na puszystą masę i dodawaj stopniowo cukier.
- Do masła i cukru dodawaj po jajku, cały czas ucierając.
- Do masy wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując.
- Formę do pieczenia na ciasto ucierane z jagodami wyłóż papierem do pieczenia i wlej połowę masy, następnie posyp jagodami i wylej drugą połowę masy.
- Piecz przez 45 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza. Sprawdzaj za pomocą patyczka.
- Po wystudzeniu podawaj ciasto z jagodami z sosem owocowym lub oprósz cukrem pudrem.
fot. Adobe Stock
Biszkopt z jagodami
Składniki:
- 4 duże jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklaki mąki,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- szklanka jagód.
Sposób przygotowania:
- Białka oddziel od żółtek. Ubij je na sztywną pianę z dodatkiem cukru, który dodawaj stopniowo. Następnie do białek i cukru dodaj żółtka. Piekarnik nastaw na 160 stopni Celsjusza.
- Ciasto biszkoptowe z jagodami nie wymaga proszku do pieczenia, ale sumiennie przesianej mąki. Do masy jajecznej dodaj mąkę i delikatnie mieszaj łyżką. Wsyp jagody.
- Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki możesz cienko posmarować masłem.
- Biszkoptowe z jagodami wstaw do rozgrzanego piekarnika. Po wyjęciu upuść tortownicę z wysokości ok. 20 cm, następnie wystudź, oddziel od brzegu.
fot. Adobe Stock
Artykuł pierwotnie opublikowany 21.06.2019.
Inne przepisy warte uwagi:
Najlepsze ciasta z truskawkami na lato. Przekonaj się sama! Kruchy placek z czereśniami to hit wśród ciast z owocami.