Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 50 dag mąki
- 2 jajka
- łyżeczka cukru
- szklanka mleka
- 5 dag masła
- 5 dag drożdży
- 25 dag jagód
- masło i bułka tarta do polania
- szczypta soli
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pampuchy z jagodami!
- Mleko podgrzej, rozpuść drożdże, wsyp cukier i szczyptę soli.
- Odstaw, aby rozczyn zaczął pracować.
- Mąkę przesiej.
- Wbij jajka i dodaj roztopione masło.
- Wlej rozczyn i wyrób ciasto.
- Odstaw do wyrośnięcia.
- Jagody umyj i osącz.
- Ciasto podziel na porcje wielkości pączka.
- Do środka włóż po łyżeczce jagód i formuj kulki.
- Do dużego płaskiego garnka wlej trochę wody i zagotuj.
- Do garnka włóż wkładkę do gotowania na parze i ułóż na niej pampuchy. Jeśli nie masz odpowiedniej wkładki, napełnij garnek do połowy wodą i przykryj gazą.
- Gdy woda zacznie wrzeć, przykryj garnek z pampuchami miską o średnicy garnka.
- Gotuj przez mniej więcej 7 minut.
- Podawaj z przesmażoną na maśle bułką lub kwaśną śmietaną.
Zobacz więcej przepisów z jagodami:
Dania z jagodami - 30 przepisów
Przetwory z jagód - 11 przepisów
Serowe placki z borówkami - przepis
Ciasto francuskie z budyniem i jagodami - przepis