deser z jagodami fot. Adobe Stock, New Africa

Pomysły na pyszny deser z jagodami

Pyszny deser z jagodami to nie tylko jogurt wymieszany z nimi, ale także wiele przekąsek, które mogą być idealnym pomysłem na śniadanie, podwieczorek, ale również obiad. Z jagód możesz przygotować pierogi na słodko, naleśniki albo postawić na klasyczne jagodzianki. Zobacz nasze pomysły na desery z jagodami.
/ 16.06.2022 05:03
deser z jagodami fot. Adobe Stock, New Africa

Deser z jagodami najczęściej podaje się w wysokiej lub pękatej szklance albo salaterce. Jagody lubią towarzystwo lodów, bitej śmietany, a także herbatników i orzechów. To także idealny owoc do przygotowania orzeźwiającego koktajlu.

Spis treści:

  1. Smoothie jagodowe
  2. Pierogi z jagodami
  3. Naleśniki z jagodami
  4. Jagodzianki

Deser z jagodami: owocowe smoothie

Koktajle owocowe to orzeźwiająca proopozycja na każdy upalny dzień. Możesz dowolnie łączyć ze sobą owoce z wodą lub mlekiem, a także dodawać kostki lodu i świeże listki mięty. Nie ma lepszego pomysłu na spędzanie słonecznego popołudnia w ogrodzie.

Składniki:

  • 300 g jagód,
  • szklanka mleka roślinnego lub zwykłego,
  • 2 większe lub 3 mniejsze kostki lodu,
  • mały banan,
  • łyżka płatków owsianych błyskawicznych.

Sposób przygotowania:

  1. Jagody umyj, banana obierz i wszystko wrzuć do misy blendera razem z kostkami lodu (możesz pominąć lód, jeśli boisz się, że twój blender może być za słaby – wówczas dodaj bardzo mocno schłodzone mleko).
  2. Dodaj płatki owsiane, a następnie zalej wszystko mlekiem. Całość zmiksuj na gładką masę. Jeśli koktajl będzie za gęsty, dodaj jeszcze trochę mleka.

deser z jagodami smoothie"
fot. Deser z jagodami: smootnie/Adobe Stock, Anastasia Izofatova

Deser z jagodami: pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami wielu osobom kojarzą się z wakacjami u babci. Pyszne, orzeźwiające i kwaśno-słodkie – to właśnie piękny smak dzieciństwa! Możesz go powtórzyć także w swojej kuchni.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej,
  • jajko,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 250 ml wody,
  • szczypta soli,
  • 500 g jagód,
  • 3 łyżki cukru,
  • śmietana 12%.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę z solą przesiej na stolnicę lub do dużej miski. Jagody umyj i odłóż do wyschnięcia.
  2. W mące wydrąż niewielkie wgłębienie i wbij do środka jajko. Następnie dodaj olej i zacznij mieszać suche składniki z mokrymi. Najpierw możesz delikatnie mieszać jajko i olej z mąką, wydrążając coraz większy otwór w mące. Następnie stopniowo wlewaj letnią wodę i dalej mieszaj.
  3. Kiedy mąka połączy się z płynem, zagnieć ciasto rękami. Powinno być gładkie i sprężyste. Gotowe ciasto zawiń w folię i odłóż na minimum 30 minut w ciepłe miejsce, aby odpoczęło.
  4. W tym czasie przygotuj farsz. Umyte jagody zasyp cukrem i bardzo delikatnie wymieszaj, tak jednak aby wszystkie owoce były pokryte cukrem.
  5. Ciasto wyjmij z foli i wyłóż na oprószoną mąką stolnicę. Samo ciasto także delikatnie oprósz, dlatego że może się ono mocno lepić. Podziel na mniejsze części i po kolei rozwałkuj każdą z nich. Wykrawaj kółka.
  6. Na środek każdego kółka nakładaj po łyżeczce farszu i dokładnie zlep pierogi.
  7. Kiedy przygotujesz już wszystkie pierogi, gotuj je w osolonej lekko wodzie kilka minut od wypłynięcia.
  8. Podawaj ze śmietaną i cukrem.

deser z jagodami pierogi
fot. Deser z jagodami: pierogi/ Adobe Stock, dusiowa

Deser z jagodami: naleśniki

Naleśniki można podawać na niezliczoną ilość sposobów – na słodko, słono, z owocami albo kremem czekoladowym. Doskonałym towarzystwem będą też dla nich sezonowe owoce. Tak przygotowany deser z jagodami możesz podać na śniadanie lub jako poczęstunek po obiedzie.

Składniki:

  • szklanka maki pszennej,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki gazowanej wody,
  • szczypta soli,
  • łyżka cukru,
  • łyżka cukru wanilinowego,
  • 3 łyżki oleju,
  • opakowanie skyru lub jogurtu greckiego,
  • 300 g jagód.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj jajka oraz mleko. Wymieszaj przy pomocy trzepaczki.
  2. Dodaj cukier i cukier wanilinowy oraz olej, a na koniec wlej wodę gazowaną i dobrze wymieszaj.
  3. Gotowe ciasto smaż na patelni z cienkim dnem. Możesz ją nasmarować cienką warstwą oleju lub masła. Smaż po kilka minut z każdej strony.
  4. Jagody umyj i osusz. Ok. 70 g przełóż do garnka i zagotuj na niewielkim ogniu, aby owoce lekko się rozpadły. Mieszaj, aby powstał gęsty sos. Pozostałe maliny wymieszaj ze skyrem, a część wykorzystaj jako dekorację.
  5. Gotowe naleśniki smaruj skyrem, zawijaj w rulon lub “na cztery”, a następnie polej całość sosem jagodowym i udekoruj jagodami.

deser z jagodami naleśniki
fot. Deser z jagodami: naleśniki z serem/Adobe Stock, JoannaTkaczuk

Deser z jagodami: jagodzianki

Kto chociaż raz nie kupił lub nie dostał od mamy jagodzianki do szkoły, niech pierwszy rzuci kulką ciasta drożdżowego! To pyszna, sezonowa przekąska, która idealnie sprawdza się zarówno jako śniadanie, jak i popołudniowy deser z jagodami.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml ciepłego mleka + łyżka do posmarowania ciasta,
  • 50 g cukru,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • ok. 75 g miękkiego masła,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka (1 do posmarowania ciasta),
  • 500 g jagód,
  • 2 łyżki cukru pudru + odrobina do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Jagody dobrze umyj i osusz. Ciepłe, ale nie gorące mleko wymieszaj z łyżeczką cukru i wkrusz do środka drożdże. Zasyp całość 3-4 łyżkami mąki i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
  2. W tym czasie resztę mąki przesiej do miski, dodaj pozostały cukier, sól i całość dobrze wymieszaj. Następnie dodaj jajko oraz miękkie masło. Wlej zaczyn z drożdży, wymieszaj całość szpatułką, a następnie zagnieć ciasto.
  3. Przykryj gotowe ciasto czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło (na ok. godzinę).
  4. Po tym czasie wyłóż ciasto na blat lub stolnicę oprószoną mąka i uformuj z ciasta gruby wałek, a następnie podziel go na równe części.
  5. Każdy kawałek uformuj w kulkę i delikatnie rozpłaszcz (jak ciasto na pierogi). Następnie na środek ułóż łyżkę jagód i zlep brzegi. Gotowe jagodzianki odstaw na 10-15 minut, aby jeszcze trochę podrosły.
  6. W miseczce wymieszaj jajko z mlekiem, a następnie posmaruj bułeczki i włóż je do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 20 minut.
  7. Gotowe jagodzianki posyp cukrem pudrem.

deser z jagodami jagodzianka
fot. Deser z jagodami: jagodzianki/Adobe Stock, Monika

Czytaj także:
Proste ciasta z jagodami
Czy jagody pomagają na zaparcia
Przetwory z jagody kamczackiej

Tagi: jagody