Sernik z jagodami to kwintesencja lata i wakacji. Ma w sobie nutę wanilii, a na wierzchu dużą ilość kuszącego, jagodowego sosu. Do jego przygotowania potrzebujesz śmietankowego serka, cukru, jajek, śmietany 18%, jagód, laski wanilii, mąki, mleka, mąki ziemniaczanej, cukru wanilinowego, soku z cytryny, a także wody.
Oto składniki na sernik z jagodami według Kasi Bukowskiej:
- 900 g serka śmietankowego,
- 5 jajek,
- 450 g śmietany 18%,
- 250 g jagód,
- 1 laska wanilii,
- 1 i 1/2 szklanki cukru,
- 1/4 szklanki mąki,
- 1/4 szklanki mleka,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- łyżka cukru wanilinowego,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżka wody.
Jak zrobić sernik z jagodami? Z laski wanilii wydłub ziarenka. Do serka i wanilii dodaj cukier, a potem ucieraj na wolnych obrotach miksera, aż serek zrobi się puszysty. Pojedynczo wbijaj jajka, krótko miksując. Do masy dodaj mąkę, wszystko zmiksuj, a potem dolej mleko i śmietanę, następnie wymieszaj ostatni raz. Masę na sernik odstaw.
Zobacz więcej przepisów na serniki
Jagody wsyp na dno garnka, podgotuj je przez chwilę, aby puściły sok. Zasyp je cukrem, wymieszaj i nadal gotuj. Gdy jagody się gotują, do mąki ziemniaczanej dodaj wodę i sok z cytryny. Wymieszaj, a potem zagęść mieszaniną owoce. Dokładnie zmieszaj. Gotowy sos powinien mieć konsystencję gęstego kisielu.
Tortownicę owiń folią aluminiową, a potem spożywczą i wstaw do większej blaszki. Po włożeniu sernika, do blachy nalej wody - to sposób na pieczenie sernika z jagodami w kąpieli wodnej. Na masę serową wyłóż małe porcje sosu jagodowego. Resztę zostaw do polania upieczonego ciasta. Blachy wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C na około 60 minut. Potem wyłącz piecyk, ale nie wyciągaj z niego ciasta - sernik powinien jeszcze przez godzinę powinien stać w zamkniętym piekarniku. Dopiero potem można go wystudzić na blacie i schować na noc do lodówki.
Zobacz więcej video kulinarnych