Fit ciasto z borówkami to doskonały sposób na przemycenie tych owoców do codziennej diety. Właściwości borówek czynią je jednymi ze zdrowszych owoców. Fit ciasta borówkowe powstają dzięki wykorzystaniu niskokalorycznych naturalnych słodzików: ksylitolu i erytrolu. Kaloryczne dodatki jak masło lub śmietana są wykorzystane w ograniczonej ilości, lub zastąpione. Poznaj niezwykłe przepisy na fit ciasta borówkowe, które rozkochują w sobie każdego.
Spis treści:
- Fit ciasto jogurtowe z borówkami
- Wegański surowy sernik z nerkowców i borówek
- Fit sernik z borówkami
- Fit babeczki z borówkami i matchą
- Fit ciasto z borówkami i budyniem
Fit ciasto jogurtowe z borówkami
Oto wilgotne fit ciasto z borówkami na jogurcie. Jest lekkie i miękkie, zrobisz je ze składników, które masz już w domu.
Składniki:
- 150 g mąki jaglanej,
- 200 g mąki orkiszowej,
- 3 jajka,
- 200 g ksylitolu,
- 5 łyżek oleju rzepakowego,
- 2 szklanki borówek,
- łyżka proszku do pieczenia,
- 350 g jogurtu naturalnego.
Sposób przygotowania:
- Oddziel białka od żółtek. Ubij pianę z białek.
- Powoli dosypuj ksylitol do białek, cały czas miksując.
- Gdy dodasz cały ksylitol, wlej żółtka i miksuj dalej. Dodaj olej i kontynuuj mocne ubijanie.
- Do masy dodaj jogurt naturalny i wymieszaj łopatką do połączenia składników.
- W osobnej misce wymieszaj dwa rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Dodaj do mokrych składników i dokładnie wymieszaj do zniknięcia grudek.
- Przełóż masę ciasta jogurtowego do blaszki silikonowej.
- Posyp borówkami, lekko wciskając je w ciasto.
- Piecz w temp. 180 stopni przez ok. 45 minut.
fot. Fit ciasto jogurtowe z borówkami/ Adobe Stock, FomA
Fit ciasto z borówkami na zimno - wegański surowy sernik z nerkowców i borówek
Ten wegański sernik z nerkowców z borówkami nie wymaga pieczenia. Choć ciasto dalej można nazwać fit deserem, ma znacznie więcej kalorii niż jest ich w innych podanych przepisach. Miej tego świadomość, zajadając się tym surowym wegańskim sernikiem.
Składniki:
- 175 g daktyli,
- 120 g daktyli,
- 250 g nerkowców (namoczonych dzień wcześniej w zimnej wodzie)
- cytryna,
- 80 ml oleju kokosowego,
- 200 ml mleka kokosowego z puszki,
- 80 g ksylitolu,
- 200 g borówek.
Sposób przygotowania:
- Namocz daktyle w gorącej wodzie przez ok. 3 minuty. Dokładnie odsącz wodę.
- Przełóż daktyle do blendera. Miksuj do osiągnięcia pasty. Wyciągnij je z blendera.
- Zblenduj orzechy tak, by największe kawałki miały ok. 5 mm.
- Wymieszaj daktyle z orzechami do powstania lepkiej pasty (spodu sernika). W razie potrzeby dodaj wodę z moczenia daktyli lub więcej orzechów do wyregulowania konsystencji.
- Wylep małą okrągłą formę powstałym spodem. Odłóż go do lodówki.
- Do kielichowego blendera wsyp namoczone, odsączone nerkowce.
- Dodaj sok z cytryny, olej kokosowy, ksylitol i mleczko kokosowe (wybierz takie o zwartej, kremowej strukturze).
- Blenduj do osiągnięcia bardzo gładkiej tekstury.
- Podziel masę z nerkowców na dwie części. Do jednej z nich dodaj 100 g borówek i zblenduj.
- Na spód przelej białą masę. Odstaw na ok. 15 minut do zamrażarki.
- Po tym czasie wylej borówkową część sernika. Odstaw do lodówki lub do zamrażarki do zastygnięcia.
- Udekoruj ciasto pozostałymi borówkami.
fot. Wegański surowy sernik z nerkowców: fit ciasto z borówkami/ Adobe Stock, nata_vkusidey
Fit sernik z borówkami
Oto jeden z lepszych przepisów na klasyczny, pieczony fit sernik z borówkami. Borówki możesz zastąpić dowolnymi sezonowymi owocami i stworzyć np. fit ciasto z truskawkami.
Składniki:
- kilogram sera twarogowego z wiaderka z dobrym składem,
- 220 ml mleka 2%,
- 5 jajek,
- szczypta soli,
- 100 g ksylitolu,
- 300 g borówek,
- 80 g budyniu bez cukru (lub tyle mąki ziemniaczanej + aromat waniliowy).
Sposób przygotowania:
- Oddziel białka jaj od żółtek.
- Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- W misce umieść: twaróg, mleko, ksylitol.
- Dokładnie zmiksuj składniki.
- Dodaj żółtka i mieszaj chwilę do połączenia.
- Połącz pianę białkową z masą serową i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż masę serową na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Posyp borówkami, wciskając je lekko wgłąb ciasta.
- Piecz fit ciasto z borówkami przez ok. 45 minut w temp. 180 stopni.
fot. Fit sernik z borówkami/ Adobe Stock, vanilla_soup
Fit babeczki z borówkami i matchą
Klasyczne muffinki z borówkami zyskują ciekawy smak i kolor po dodaniu matchy, czyli sproszkowanej zielonej herbaty. Dodaje ona także dodatkowych składników prozdrowotnych.
Składniki:
- 220 g dowolnej mąki,
- 250 ml mleka,
- jajko,
- 100 ml oleju rzepakowego,
- 100 g ksylitolu,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 300 g borówek,
- garść dowolnych orzechów,
- 2 łyżki zielonej herbaty w proszku: herbaty matcha.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mąkę, mleko, jajko, ksylitol i olej rzepakowy.
- Dodaj proszek do pieczenia i matchę. Dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitego koloru.
- Wsyp borówki i orzechy.
- Przygotuj silikonowe formy do pieczenia babeczek.
- Wyłóż ciasto do foremek.
- Piecz ok. 20 minut w temp. 200 stopni.
- Udekoruj sypką matchą i borówkami.
fot. Fit babeczki z borówkami i matchą/ Adobe Stock, samael334
Fit ciasto z borówkami i budyniem
Ciasto budyniowo-sernikowe na ciasteczkowym spodzie wygląda bardzo intrygująco i skusi każdego. Doskonale wydobywa smak świeżych borówek.
Składniki:
- 150 g ciasteczek owsianych,
- 30 g masła orzechowego,
- łyżka miodu,
- białko jaja,
- 170 g jogurtu typu Skyr,
- 170 g naturalnego serka śmietankowego light (np. Bieluch lub Philadelphia),
- 30 g białka w proszku o smaku waniliowym/ śmietankowym/ cytrynowym,
- opakowanie budyniu waniliowego (+ potrzebne mleko),
- skórka z cytryny,
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej,
- jajko,
- 200 g borówek amerykańskich.
Sposób przygotowania:
- W blenderze pokrusz ciasteczka, dodaj masło orzechowe, miód i dokładnie zmiksuj. Dodaj białko jaja i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż na małą prostokątną blaszkę i piecz przez ok. 10 minut w temp. 180 stopni.
- Przygotuj budyń według przepisu na opakowaniu, dodając o połowę mniej mleka. Ostudź budyń.
- W misce ubij serek śmietankowy, dodaj Skyr i budyń. Dodaj białko w proszku, skórkę otartą z cytryny i skrobię.
- Dodaj jajko i dokładnie ubij.
- Do masy serowo-budyniowej dodaj połowę borówek.
- Przełóż masę na upieczony wcześniej spód.
- Piecz ok. 35 minut w 160 stopniach (najlepiej w kąpieli wodnej).
- Po ostudzeniu przełóż fit ciasto z borówkami do lodówki. Udekoruj świeżymi borówkami.
fot. Fit ciasto z borówkami i budyniem/ Adobe Stock, annapustynnikova
Czytaj także:
Dietetyczne pączki na 3 sposoby. Najlepsze przepisy i porady jak robić fit pączki
Fit ciasto - 5 najlepszych przepisów na dietetyczne ciasta
Fit pączki twarogowe na tłusty czwartek i nie tylko. Poznaj przepis na dietetyczne pączki serowe
Fit ciasto z rabarbarem - 5 niezawodnych przepisów na pyszne, dietetyczne ciasta rabarbarowe