Spis treści:
Szybki placek z borówkami
To szybkie ciasto z borówkami przygotujesz dosłownie w 10 minut - dolicz jeszcze około 45 minut pieczenia i ciesz się jego pysznym smakiem. Uwaga - wszystkie składniki do przygotowania placka, powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
- 3 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki oleju,
- 330 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie może być maślanka),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 300 g borówek,
- cukier puder do posypania placka.
Sposób przygotowania:
- Jajka utrzyj z cukrem.
- Gdy masa będzie jasna i puszysta, wmiksuj powoli olej.
- Dodaj jogurt, mąkę i proszek do pieczenia. Krótko zmiksuj.
- Borówki umyj i pozbaw ewentualnych szypułek. Osusz.
- Ciasto przelej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie powciskaj w nie borówki.
- Piecz przez 45 minut w 180 stopniach C. Gotowe ciasto z borówkami posyp cukrem pudrem.
fot. Szybki placek z borówkami/Adobe Stock, nadianb
Szybkie ciasto orkiszowe z borówkami
Składniki:
- 250 g mąki orkiszowej,
- 150 g jogurtu naturalnego,
- 3 jajka,
- 100 ml oleju,
- 2/3 szklanki cukru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 300 g borówek,
- odrobina soli,
- opcjonalnie - cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
- Do miski wbij jajka, dodaj odrobinę soli i cukier. Ubij na pianę.
- Dodaj olej i jogurt, zmiksuj - masa powinna być puszysta.
- Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
- Borówki umyj i pozbaw szypułek.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto, powciskaj w nie delikatnie borówki. Piecz przez 40 minut w 180 stopniach C.
fot. Szybki placek orkiszowy z borówkami/Adobe Stock, manyakotic
Szybki sernik z borówkami
Jeśli chcesz, do szybkiego sernika z owocami dołącz dodatkowo kruchy spód - dzięki temu sernik nabierze ciekawej konsystencji.
Składniki:
- 250 g herbatników,
- 150 g masła,
- 5 jajek,
- 1 kg twarogu,
- 250 g cukru pudru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 500 g borówek.
Sposób przygotowania:
- Herbatniki drobniutko pokrusz i wymieszaj ze 100 g roztopionego masła. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
- Masą na kruchy spód wylep spód blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia.
- W dużej misce utrzyj 50 g masła z cukrem pudrem. Dodaj twaróg, zmiksuj.
- Dodawaj pojedynczo jajka, a także mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj, aż składniki się połączą.
- Masę serową wylej na spód z herbatników. Wyłóż umyte borówki, lekko wciśnij w masę.
- Piecz przez 90 minut w 160 stopniach C. Gdy sernik z borówkami będzie upieczony, nie wyjmuj go od razu z piekarnika, a studź przy lekko uchylonych drzwiczkach.
fot. Sernik z borówkami/Adobe Stock, HLPhoto
Zobacz więcej przepisów z borówkami w roli głównej: