Ciasto z borówkami - sprawdzone przepisy na ciasto z budyniem, kruszonką i bez pieczenia

Ciasto z borówkami fot. Adobe Stock
Ciasto z borówkami to idealne zwieńczenie letniego obiadu. Możesz je przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych owoców.
Małgorzata Machnicka / 09.07.2020 12:13
Ciasto z borówkami fot. Adobe Stock

Ciasto z borówkami może występować w wersji klasycznej - przygotujesz je z mąki, oleju, mleka i proszku do pieczenia albo w wersji kruchej, jako letnia tarta. Borówki świetnie nadają się również do wszystkich deserów na zimno - owoce mogą być wymieszane od razu z masą serową albo tylko poukładane na wierzchu.

Spis treści:

  1. Ciasto z borówkami z budyniem i kruszonką
  2. Ciasto z borówkami bez pieczenia
  3. Ciasto z borówkami mrożonymi

Przepis na ciasto z borówkami z budyniem i kruszonką

Do przygotowania ciasta z borówkami przygotuj foremkę o wymiarach 21 cm na 25 cm albo okrągłą o średnicy 23 cm. Pamiętaj, aby do ciasta dodawać zimne masło, wyjęte prosto z lodówki.

Składniki:

  • 2500 g borówek,  
  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 50 g cukru,
  • 150 g masła,
  • 1 jajko,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 400 ml mleka.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
  2. Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier.  
  3. Do mąki dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, całe jajko i zagnieć ciasto. 
  4. Ciasto podziel na 2 nierówne części (większą i mniejszą). Uformuj z nich kule i schowaj do lodówki. 
  5. Do szklanki wsyp budyń, zalej mlekiem i wymieszaj. Resztę mleka zagotuj.
  6. Do gotującego się mleka wlej masę budyniową i mieszaj aż zgęstnieje. Garnek zestaw z ognia. 
  7. Większą część ciasta wyjmij z lodówki, rozwałkuj i przełóż do foremki.
  8. Ciasto podziurkuj z góry widelcem i wstaw do piekarnika na 15 minut.
  9. Borówki umyj.
  10. Ciasto wyjmij z piekarnika, wyłóż na nie budyń i posyp borówkami. Drugą część ciasta wyjmij z lodówki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach od razu na borówkami.
  11. Piecz około 30 minut. 
  12. Ciasto z borówkami z kruszonką podawaj posypane cukrem pudrem.

przepis na ciasto z borówkami z budyniem
fot. Adobe Stock

Przepis na ciasto z borówkami bez pieczenia (sernik)

Najprostszym i najszybszym ciastem bez pieczenia z borówkami, jest sernik z dobrej jakości sera z wiaderka.

Składniki:

  • 800 g twarogu z wiaderka,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 100 g cukru pudru
  • 500 g borówek,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 100 g masła,
  • 200 g herbatników.

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki przełóż do foliowego woreczka i rozbij tłuczkiem na drobny pył. Przesyp je do miski i dodaj miękkie masło. Zagnieć ciasto i wyłóż nim spód tortownicy. Całość wstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Borówki umyj i rozgnieć widelcem.
  3. Twaróg przepuść przez maszynkę do mielenia (najlepiej dwukrotnie). Możesz też kupić gotowy zmielony twaróg w wiaderku.
  4. Śmietanę ubij i połącz z twarogiem. Dodaj rozgniecione borówki i cukier.
  5. Żelatynę rozpuść w 70 ml gorącej wody i odstaw do przestudzenia.
  6. Dodaj do masy serowo-borówkowej i dokładnie wymieszaj. Przełóż do tortownicy i wstaw do lodówki na 3 godziny.
  7. Ciasto z borówkami bez pieczenia to idealny deser na gorące, letnie dni.

przepis na ciasto z borówkami
fot. Adobe Stock

Przepis na ciasto z borówkami mrożonymi

Do tego przepisu mleko powinno być ciepłe. Pamiętaj również, aby na godzinę przed przygotowywaniem ciasta, wyjąć jajka z lodówki.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 300 g borówek,
  • 5 jajek,
  • 50 g cukru,
  • 50 ml oleju,
  • 100 ml mleka.

Sposób przygotowania:

  1. Borówki wyjmij z zamrażarki na parę godzin przez przygotowywaniem ciasta. 
  2. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
  3. Mąkę przesiej do miski i dodaj proszek do pieczenia.
  4. Białka i żółtka dodaj do miski i ubij z cukrem. Ciągle miksując dodaj olej, a następnie mleko.  
  5. Czas na mąkę - dodawaj ją po jednej łyżce. Całość dokładnie wymieszaj.
  6. Rozmrożone borówki powinny puścić sok - odlej go i nie dodawaj do ciasta. 
  7. Formę wysmaruj olejem i przełóż ciasto. Na wierzch poukładaj borówki. 
  8. Ciasto piecz około 40 minut.
  9. Ciasto z borówkami mrożonymi możesz przygotowywać przez cały rok.

przepis na ciasto z borówkami mrożonymi
fot. Adobe Stock

Więcej przepisów na ciasta:

Lekkie jogurtowe ciasto cytrynowe - zrobisz je bez jajek
Lekkie jogurtowe ciasto cytrynowe - zrobisz je bez jajek
Lekkie jogurtowe ciasto cytrynowe - zrobisz je bez jajek. Do czasu przygotowania dolicz czas pieczenia
Błyskawiczne czekoladowe ciasto z ciastek - przepis bez pieczenia
Błyskawiczne czekoladowe ciasto z ciastek - przepis bez pieczenia
Nie jest to zdrowy deser, ale dzięki czekoladowemu ciastu z ciastek przekonasz się do wypieków, a twoje dzieci będą wniebowzięte. Potrzebujesz masło, kakao, cukier, herbatniki. Obejdziesz się bez jajek i mąki.
Porzeczkowiec to idealne ciasto nie tylko na wiosnę. Przełóż je kremem i kwaśnym dżemem
Porzeczkowiec to idealne ciasto nie tylko na wiosnę. Przełóż je kremem i kwaśnym dżemem
Porzeczkowiec to nic innego jak wilgotny kakaowy biszkopt przełożony waniliowym kremem oraz kwaśnym dżemem porzeczkowym. Sprawdzi się na każdym rodzinnym spotkaniu.
Fit ciasto czekoladowe? To możliwe. Zobacz nasz sprawdzony przepis
Fit ciasto czekoladowe? To możliwe. Zobacz nasz sprawdzony przepis
Fit ciasto czekoladowe będzie idealne dla osób dbających o linię, a także tych na diecie wegańskiej. Ma intensywny smak, jest wilgotne i idealne na do kawy.
Ciasto bananowe z orzechami włoskimi. Pyszny i zdrowy deser
Ciasto bananowe z orzechami włoskimi. Pyszny i zdrowy deser
Ciasto bananowe to prosty sposób na szybki, smaczny i bardzo zdrowy deser. Dodaj do niego ulubione orzechy oraz bakalie.
Kopiec kreta to ciasto nie tylko na wiosnę. Zobacz prosty przepis
Kopiec kreta to ciasto nie tylko na wiosnę. Zobacz prosty przepis
Kopiec kreta ma kremowy środek i pyszny kakaowy spód. Przygotowanie tego ciasta zajmuje zaledwie 25 minut, a gwarantujemy, że zasmakuje każdemu.
Ciasto wiewiórka. Przepis na pyszny, bogaty w orzechy deser
Ciasto wiewiórka. Przepis na pyszny, bogaty w orzechy deser
Ciasto wiewiórka to ciasto pieczone z dodatkiem jabłek i orzechów. Na górę połóż śmietanę ubitą z cukrem – możesz je również posypać wiórkami kokosowymi.
Ciasto z kaszy jaglanej, czyli doskonały jagielnik. Zobacz przepis
Ciasto z kaszy jaglanej, czyli doskonały jagielnik. Zobacz przepis
Ciasto z kaszy jaglanej jest naprawdę smaczne, a do tego mogą je jeść także weganie i alergicy. Polej je karmelem, możesz także dodać namoczone rodzynki.

Redakcja poleca

REKLAMA