Reklama

Ciasto z borówkami może występować w wersji klasycznej - przygotujesz je z mąki, oleju, mleka i proszku do pieczenia albo w wersji kruchej, jako letnia tarta. Borówki świetnie nadają się również do wszystkich deserów na zimno - owoce mogą być wymieszane od razu z masą serową albo tylko poukładane na wierzchu.

Reklama

Spis treści:

  1. Ciasto z borówkami z budyniem i kruszonką
  2. Ciasto z borówkami bez pieczenia
  3. Ciasto z borówkami mrożonymi

Przepis na ciasto z borówkami z budyniem i kruszonką

Do przygotowania ciasta z borówkami przygotuj foremkę o wymiarach 21 cm na 25 cm albo okrągłą o średnicy 23 cm. Pamiętaj, aby do ciasta dodawać zimne masło, wyjęte prosto z lodówki.

Składniki:

  • 2500 g borówek,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 50 g cukru,
  • 150 g masła,
  • 1 jajko,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 400 ml mleka.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
  2. Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier.
  3. Do mąki dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, całe jajko i zagnieć ciasto.
  4. Ciasto podziel na 2 nierówne części (większą i mniejszą). Uformuj z nich kule i schowaj do lodówki.
  5. Do szklanki wsyp budyń, zalej mlekiem i wymieszaj. Resztę mleka zagotuj.
  6. Do gotującego się mleka wlej masę budyniową i mieszaj aż zgęstnieje. Garnek zestaw z ognia.
  7. Większą część ciasta wyjmij z lodówki, rozwałkuj i przełóż do foremki.
  8. Ciasto podziurkuj z góry widelcem i wstaw do piekarnika na 15 minut.
  9. Borówki umyj.
  10. Ciasto wyjmij z piekarnika, wyłóż na nie budyń i posyp borówkami. Drugą część ciasta wyjmij z lodówki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach od razu na borówkami.
  11. Piecz około 30 minut.
  12. Ciasto z borówkami z kruszonką podawaj posypane cukrem pudrem.
fot. Adobe Stock

Przepis na ciasto z borówkami bez pieczenia (sernik)

Najprostszym i najszybszym ciastem bez pieczenia z borówkami, jest sernik z dobrej jakości sera z wiaderka.

Składniki:

  • 800 g twarogu z wiaderka,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 100 g cukru pudru
  • 500 g borówek,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 100 g masła,
  • 200 g herbatników.

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki przełóż do foliowego woreczka i rozbij tłuczkiem na drobny pył. Przesyp je do miski i dodaj miękkie masło. Zagnieć ciasto i wyłóż nim spód tortownicy. Całość wstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Borówki umyj i rozgnieć widelcem.
  3. Twaróg przepuść przez maszynkę do mielenia (najlepiej dwukrotnie). Możesz też kupić gotowy zmielony twaróg w wiaderku.
  4. Śmietanę ubij i połącz z twarogiem. Dodaj rozgniecione borówki i cukier.
  5. Żelatynę rozpuść w 70 ml gorącej wody i odstaw do przestudzenia.
  6. Dodaj do masy serowo-borówkowej i dokładnie wymieszaj. Przełóż do tortownicy i wstaw do lodówki na 3 godziny.
  7. Ciasto z borówkami bez pieczenia to idealny deser na gorące, letnie dni.
fot. Adobe Stock

Przepis na ciasto z borówkami mrożonymi

Do tego przepisu mleko powinno być ciepłe. Pamiętaj również, aby na godzinę przed przygotowywaniem ciasta, wyjąć jajka z lodówki.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 300 g borówek,
  • 5 jajek,
  • 50 g cukru,
  • 50 ml oleju,
  • 100 ml mleka.

Sposób przygotowania:

  1. Borówki wyjmij z zamrażarki na parę godzin przez przygotowywaniem ciasta.
  2. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
  3. Mąkę przesiej do miski i dodaj proszek do pieczenia.
  4. Białka i żółtka dodaj do miski i ubij z cukrem. Ciągle miksując dodaj olej, a następnie mleko.
  5. Czas na mąkę - dodawaj ją po jednej łyżce. Całość dokładnie wymieszaj.
  6. Rozmrożone borówki powinny puścić sok - odlej go i nie dodawaj do ciasta.
  7. Formę wysmaruj olejem i przełóż ciasto. Na wierzch poukładaj borówki.
  8. Ciasto piecz około 40 minut.
  9. Ciasto z borówkami mrożonymi możesz przygotowywać przez cały rok.
przepis na ciasto z borówkami mrożonymi

fot. Adobe Stock

Reklama

Więcej przepisów na ciasta:

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...