Ciasto z borówkami może występować w wersji klasycznej - przygotujesz je z mąki, oleju, mleka i proszku do pieczenia albo w wersji kruchej, jako letnia tarta. Borówki świetnie nadają się również do wszystkich deserów na zimno - owoce mogą być wymieszane od razu z masą serową albo tylko poukładane na wierzchu.
Spis treści:
- Ciasto z borówkami z budyniem i kruszonką
- Ciasto z borówkami bez pieczenia
- Ciasto z borówkami mrożonymi
Przepis na ciasto z borówkami z budyniem i kruszonką
Do przygotowania ciasta z borówkami przygotuj foremkę o wymiarach 21 cm na 25 cm albo okrągłą o średnicy 23 cm. Pamiętaj, aby do ciasta dodawać zimne masło, wyjęte prosto z lodówki.
Składniki:
- 2500 g borówek,
- 300 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 50 g cukru,
- 150 g masła,
- 1 jajko,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego,
- 400 ml mleka.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier.
- Do mąki dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, całe jajko i zagnieć ciasto.
- Ciasto podziel na 2 nierówne części (większą i mniejszą). Uformuj z nich kule i schowaj do lodówki.
- Do szklanki wsyp budyń, zalej mlekiem i wymieszaj. Resztę mleka zagotuj.
- Do gotującego się mleka wlej masę budyniową i mieszaj aż zgęstnieje. Garnek zestaw z ognia.
- Większą część ciasta wyjmij z lodówki, rozwałkuj i przełóż do foremki.
- Ciasto podziurkuj z góry widelcem i wstaw do piekarnika na 15 minut.
- Borówki umyj.
- Ciasto wyjmij z piekarnika, wyłóż na nie budyń i posyp borówkami. Drugą część ciasta wyjmij z lodówki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach od razu na borówkami.
- Piecz około 30 minut.
- Ciasto z borówkami z kruszonką podawaj posypane cukrem pudrem.
fot. Adobe Stock
Przepis na ciasto z borówkami bez pieczenia (sernik)
Najprostszym i najszybszym ciastem bez pieczenia z borówkami, jest sernik z dobrej jakości sera z wiaderka.
Składniki:
- 800 g twarogu z wiaderka,
- 200 ml śmietanki kremówki,
- 100 g cukru pudru
- 500 g borówek,
- 2 łyżki żelatyny,
- 100 g masła,
- 200 g herbatników.
Sposób przygotowania:
- Herbatniki przełóż do foliowego woreczka i rozbij tłuczkiem na drobny pył. Przesyp je do miski i dodaj miękkie masło. Zagnieć ciasto i wyłóż nim spód tortownicy. Całość wstaw do lodówki na 30 minut.
- Borówki umyj i rozgnieć widelcem.
- Twaróg przepuść przez maszynkę do mielenia (najlepiej dwukrotnie). Możesz też kupić gotowy zmielony twaróg w wiaderku.
- Śmietanę ubij i połącz z twarogiem. Dodaj rozgniecione borówki i cukier.
- Żelatynę rozpuść w 70 ml gorącej wody i odstaw do przestudzenia.
- Dodaj do masy serowo-borówkowej i dokładnie wymieszaj. Przełóż do tortownicy i wstaw do lodówki na 3 godziny.
- Ciasto z borówkami bez pieczenia to idealny deser na gorące, letnie dni.
fot. Adobe Stock
Przepis na ciasto z borówkami mrożonymi
Do tego przepisu mleko powinno być ciepłe. Pamiętaj również, aby na godzinę przed przygotowywaniem ciasta, wyjąć jajka z lodówki.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 300 g borówek,
- 5 jajek,
- 50 g cukru,
- 50 ml oleju,
- 100 ml mleka.
Sposób przygotowania:
- Borówki wyjmij z zamrażarki na parę godzin przez przygotowywaniem ciasta.
- Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
- Mąkę przesiej do miski i dodaj proszek do pieczenia.
- Białka i żółtka dodaj do miski i ubij z cukrem. Ciągle miksując dodaj olej, a następnie mleko.
- Czas na mąkę - dodawaj ją po jednej łyżce. Całość dokładnie wymieszaj.
- Rozmrożone borówki powinny puścić sok - odlej go i nie dodawaj do ciasta.
- Formę wysmaruj olejem i przełóż ciasto. Na wierzch poukładaj borówki.
- Ciasto piecz około 40 minut.
- Ciasto z borówkami mrożonymi możesz przygotowywać przez cały rok.
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na ciasta: