Pyszny deser z borówkami to idealna sezonowa przekąska, która może działać orzeźwiająco, ale może być także klasyczną słodką przyjemnością. Borówki mają neutralny smak, dlatego możesz je łączyć z jogurtem czy serkiem mascarpone, a także dodawać do ciast i wykorzystać jako dekorację. Zobacz, co można zrobić z borówek.
Spis treści:
Deser jogurtowy z borówkami
Jogurtowe desery to idealna opcja na śniadanie i na przekąskę między posiłkami. Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie kilku składników, a efekt jest wspaniały.
Składniki:
- garść borówek,
- jogurt naturalny,
- musli śniadaniowe,
- miód,
- maliny,
- mięta do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Borówki i maliny umyj i osusz. Łyżkę jogurtu naturalnego przełóż do szklanki albo salaterki, a na wierzch wysyp trochę musli.
- Polej płatki łyżeczką miodu, ułóż owoce, a następnie całość znów przykryj jogurtem, płatkami z miodem oraz owocami.
- Powtarzaj, aż salaterka się wypełni, a wierzch udekoruj listkami mięty. Deser z borówkami podawaj lekko schłodzony.
fot. Deser z borówkami i jogurtem/Adobe Stock, Jenifoto
Sernik z borówkami
Sernik to ciasto, które doskonale smakuje przez cały rok. To także idealny pomysł na deser z borówkami. Możesz go dekorować sezonowymi produktami i modyfikować jego smak w zależności od pory roku. Możesz go przygotować na ciepło lub zimno, w obu wersjach sprawdzą się borówki.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 60 g zimnego masła,
- 1 jajko + 1 żółtko,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 40 g mąki ziemniaczanej,
- ⅔ szklanki cukru,
- 500 g twarogu na sernik,
- 200 g serka mascarpone,
- ok. 300-350 g borówek.
Sposób przygotowania:
- Borówki umyj, osusz i odłóż. Piekarnik nastaw na 180 stopni, a formę do pieczenia wyłóż papierem.
- Mąkę wsyp do miski i dodaj pokrojone w kostkę zimne masło. Siekaj lub rozcieraj, aż powstanie kruszonka.
- Dodaj żółtko i zagnieć ciasto. Musi mieć jednolitą masę.
- Gotowym ciastem wyłóż dno oraz boki formy i włóż na 15 minut do lodówki.
- Po tym czasie od razu włóż je do piekarnika i piecz ok. 20 minut, aż spód będzie złotobrązowy.
- W tym czasie przygotuj masę serową. Do miski włóż twaróg, mascarpone, cukier zwykły i waniliowy, a także mąkę ziemniaczaną. Miksuj na średnich obrotach przed kilka minut, następnie dodaj jajko i miksuj, aż powstanie kremowa masa.
- Całość przełóż do formy z upieczonym spodem, na wierzchu ułóż ¾ borówek i piecz jeszcze przez 30 minut.
- Studź sernik przy zamkniętych drzwiczkach, a na koniec udekoruj pozostałą ilością borówek.
fot. Deser z borówkami: sernik/Adobe Stock, beats_
Tartaletki z borówkami
Tartaletki, czyli małe tarty, to idealna słodka przekąska, która pasuje do popołudniowych imprez i spotkań rodzinnych, a także do porannej kawy. Możesz je przygotować z wielu sezonowych owoców, jednak delikatny smak borówek zrobi z nich lekki, orzeźwiający deser.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 150 g zimnego masła,
- ok. 400 g borówek,
- 80 g cukru pudru,
- 1 jajko,
- łyżka zimnego mleka,
- szczypta soli,
- 250 gładkiego serka (może być homogenizowany),
- 100 g mascarpone,
- skórka z cytryny,
- listki mięty do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Borówki umyj, osusz i odłóż. Przygotuj ciasto. Przesiej mąkę do miski lub na stolnicę, dodaj pokrojone drobno zimne masło i posiekaj, aż całość się połączy.
- Dodaj szczyptę soli oraz 3 łyżki cukru pudru (ok. 30 g). Siekaj dalej, aż powstanie kruszonka. Następnie wbij jajko i zagnieć ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, możesz dodać odrobinę mleka i wyrabiać dalej.
- Kiedy będzie miało jednolitą formę, zawiń je w folię i odstaw do lodówki na godzinę.
- Po tym czasie oprósz stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto. Następnie wytnij kółka. Ich średnica powinna być nieco większa od przygotowanych na nie foremek.
- Każdy kawałek ciasta włóż do foremki i nakłuj spody widelcem. Wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz przez 15 minut.
- Przygotuj masę, mieszając dwa rodzaje serków z cukrem pudrem. Wyłóż gotowy krem do ostudzonych lekko tartaletek, posyp skórką z cytryny, a na wierzchu ułóż borówki. Możesz także posypać wierzch startą czekoladą. Gotowe tartaletki włóż do lodówki i podawaj na zimno.
fot. Deser z borówkami: tartaletki/Adobe Stock, Sergii Mostovyi
Deser chia z borówkami
Borówki lubią być podawane na zimno, są więc idealnym dodatkiem do orzeźwiających deserów albo słodkich śniadań. Mieszając je z mlekiem i nasionami chia, stworzysz idealne połączenie, które dodaje energii i dba o twój dobry nastrój przez cały dzień.
Składniki:
- ok. 250 g borówek,
- mleko kokosowe (lub dowolne),
- 3 łyżki nasion chia,
- listki mięty.
Sposób przygotowania:
- Umyj i osusz borówki, a następnie ¾ wrzuć do misy blendera i zmiksuj na gładką masę. Mleko wymieszaj z nasionami chia. Przełóż łyżkę do szklanki, dodaj łyżkę musu borówkowego oraz borówki.
- Powtarzaj wszystkie czynności, aż miejsce w szklance się skończy, a na koniec udekoruj całość listkami mięty.
- Włóż do lodówki i zostaw tam deser z borówkami na całą noc.
fot. Deser z borówkami i chia/Adobe Stock, losinstantes
Zobacz także inne przepisy z borówkami w roli głównej: