Zobacz przepisy na pyszne desery z borówkami i baw się smakiem

Deser z borówkami fot. Adobe Stock, volff
Jak zrobić pyszny deser z borówkami? Ich neutralny smak pozwala na stworzenie wielu ciekawych połączeń. Możesz wykorzystać je do pieczenia ciast, a także przygotować przekąski na zimno z dodatkiem jogurtu lub mleka kokosowego. Borówek używaj nie tylko do przygotowania deserów, ale również do dekorowania przysmaków.
/ 28.05.2022 06:23
Deser z borówkami fot. Adobe Stock, volff

Pyszny deser z borówkami to idealna sezonowa przekąska, która może działać orzeźwiająco, ale może być także klasyczną słodką przyjemnością. Borówki mają neutralny smak, dlatego możesz je łączyć z jogurtem czy serkiem mascarpone, a także dodawać do ciast i wykorzystać jako dekorację. Zobacz, co można zrobić z borówek.

Spis treści:

  1. Deser jogurtowy z borówkami
  2. Sernik z borówkami
  3. Tartaletki z borówkami
  4. Deser chia z borówkami

Deser jogurtowy z borówkami

Jogurtowe desery to idealna opcja na śniadanie i na przekąskę między posiłkami. Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie kilku składników, a efekt jest wspaniały.

Składniki:

  • garść borówek,
  • jogurt naturalny,
  • musli śniadaniowe,
  • miód,
  • maliny,
  • mięta do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Borówki i maliny umyj i osusz. Łyżkę jogurtu naturalnego przełóż do szklanki albo salaterki, a na wierzch wysyp trochę musli.
  2. Polej płatki łyżeczką miodu, ułóż owoce, a następnie całość znów przykryj jogurtem, płatkami z miodem oraz owocami.
  3. Powtarzaj, aż salaterka się wypełni, a wierzch udekoruj listkami mięty. Deser z borówkami podawaj lekko schłodzony.

Deser z borówkami i jogurtem
fot. Deser z borówkami i jogurtem/Adobe Stock, Jenifoto

Sernik z borówkami

Sernik to ciasto, które doskonale smakuje przez cały rok. To także idealny pomysł na deser z borówkami. Możesz go dekorować sezonowymi produktami i modyfikować jego smak w zależności od pory roku. Możesz go przygotować na ciepło lub zimno, w obu wersjach sprawdzą się borówki.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 60 g zimnego masła,
  • 1 jajko + 1 żółtko,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 40 g mąki ziemniaczanej,
  • ⅔ szklanki cukru,
  • 500 g twarogu na sernik,
  • 200 g serka mascarpone,
  • ok. 300-350 g borówek.

Sposób przygotowania:

  1. Borówki umyj, osusz i odłóż. Piekarnik nastaw na 180 stopni, a formę do pieczenia wyłóż papierem.
  2. Mąkę wsyp do miski i dodaj pokrojone w kostkę zimne masło. Siekaj lub rozcieraj, aż powstanie kruszonka.
  3. Dodaj żółtko i zagnieć ciasto. Musi mieć jednolitą masę.
  4. Gotowym ciastem wyłóż dno oraz boki formy i włóż na 15 minut do lodówki.
  5. Po tym czasie od razu włóż je do piekarnika i piecz ok. 20 minut, aż spód będzie złotobrązowy.
  6. W tym czasie przygotuj masę serową. Do miski włóż twaróg, mascarpone, cukier zwykły i waniliowy, a także mąkę ziemniaczaną. Miksuj na średnich obrotach przed kilka minut, następnie dodaj jajko i miksuj, aż powstanie kremowa masa.
  7. Całość przełóż do formy z upieczonym spodem, na wierzchu ułóż ¾ borówek i piecz jeszcze przez 30 minut.
  8. Studź sernik przy zamkniętych drzwiczkach, a na koniec udekoruj pozostałą ilością borówek.

Deser z borówkami sernik
fot. Deser z borówkami: sernik/Adobe Stock, beats_

Tartaletki z borówkami

Tartaletki, czyli małe tarty, to idealna słodka przekąska, która pasuje do popołudniowych imprez i spotkań rodzinnych, a także do porannej kawy. Możesz je przygotować z wielu sezonowych owoców, jednak delikatny smak borówek zrobi z nich lekki, orzeźwiający deser.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 g zimnego masła,
  • ok. 400 g borówek,
  • 80 g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • łyżka zimnego mleka,
  • szczypta soli,
  • 250 gładkiego serka (może być homogenizowany),
  • 100 g mascarpone,
  • skórka z cytryny,
  • listki mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Borówki umyj, osusz i odłóż. Przygotuj ciasto. Przesiej mąkę do miski lub na stolnicę, dodaj pokrojone drobno zimne masło i posiekaj, aż całość się połączy.
  2. Dodaj szczyptę soli oraz 3 łyżki cukru pudru (ok. 30 g). Siekaj dalej, aż powstanie kruszonka. Następnie wbij jajko i zagnieć ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, możesz dodać odrobinę mleka i wyrabiać dalej.
  3. Kiedy będzie miało jednolitą formę, zawiń je w folię i odstaw do lodówki na godzinę.
  4. Po tym czasie oprósz stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto. Następnie wytnij kółka. Ich średnica powinna być nieco większa od przygotowanych na nie foremek.
  5. Każdy kawałek ciasta włóż do foremki i nakłuj spody widelcem. Wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz przez 15 minut.
  6. Przygotuj masę, mieszając dwa rodzaje serków z cukrem pudrem. Wyłóż gotowy krem do ostudzonych lekko tartaletek, posyp skórką z cytryny, a na wierzchu ułóż borówki. Możesz także posypać wierzch startą czekoladą. Gotowe tartaletki włóż do lodówki i podawaj na zimno.

Deser z borówkami tartaletki
fot. Deser z borówkami: tartaletki/Adobe Stock, Sergii Mostovyi

Deser chia z borówkami

Borówki lubią być podawane na zimno, są więc idealnym dodatkiem do orzeźwiających deserów albo słodkich śniadań. Mieszając je z mlekiem i nasionami chia, stworzysz idealne połączenie, które dodaje energii i dba o twój dobry nastrój przez cały dzień.

Składniki:

  • ok. 250 g borówek,
  • mleko kokosowe (lub dowolne),
  • 3 łyżki nasion chia,
  • listki mięty.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i osusz borówki, a następnie ¾ wrzuć do misy blendera i zmiksuj na gładką masę. Mleko wymieszaj z nasionami chia. Przełóż łyżkę do szklanki, dodaj łyżkę musu borówkowego oraz borówki.
  2. Powtarzaj wszystkie czynności, aż miejsce w szklance się skończy, a na koniec udekoruj całość listkami mięty.
  3. Włóż do lodówki i zostaw tam deser z borówkami na całą noc.

Deser z borówkami i chia
fot. Deser z borówkami i chia/Adobe Stock, losinstantes

Zobacz także inne przepisy z borówkami w roli głównej:

5 przepisów na przetwory z borówki amerykańskiej na zimę. Zamknij smak lata w słoiku z naszymi przepisami
5 przepisów na przetwory z borówki amerykańskiej na zimę. Zamknij smak lata w słoiku z naszymi przepisami
Przepisy na przetwory z borówki amerykańskiej przydają się, gdy chcesz zrobić zapasy na zimę. Do przygotowania przetworów borówkowych potrzebujesz: dojrzałych borówek amerykańskich, cukru, soku z cytryny i wysterylizowanych słoików. Wśród przetworów z borówki amerykańskiej znajdują się: dżemy, soki i konfitury, ale też borówkowy kompot, sos do mięsa i syrop.
Idealny przepis na ciasto z borówkami bez pieczenia
Idealny przepis na ciasto z borówkami bez pieczenia
Jeśli chcesz przygotować ciasto z borówkami bez pieczenia, potrzebujesz jedynie kilku składników i cierpliwości. Warstwowe ciasta na zimno lubią leżakować w lodówce pomiędzy kolejnymi etapami przygotowania, ale odwdzięczają się doskonałym smakiem i orzeźwiającym efektem. Możesz podać je ze świeżymi owocami, lodami albo kawałkami czekolady.
Nalewka z borówki amerykańskiej - przepis
Nalewka z borówki amerykańskiej - przepis
Nalewkę z borówki amerykańskiej najlepiej przygotować z mocno dojrzałych, ale nie przejrzałych owoców. Do jej przyrządzenia użyj spirytusu o mocy 96%.
Ciasto z borówkami - sprawdzone przepisy na ciasto z budyniem, kruszonką i bez pieczenia
Ciasto z borówkami - sprawdzone przepisy na ciasto z budyniem, kruszonką i bez pieczenia
Ciasto z borówkami to idealne zwieńczenie letniego obiadu. Możesz je przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych owoców.
Muffinki z borówkami - przepis tak prosty, że wychodzi nawet dzieciom
Muffinki z borówkami - przepis tak prosty, że wychodzi nawet dzieciom
Muffinki z borówkami są delikatne i puchate, dzięki wilgotnej bazie, jaką jest jogurt grecki. Nie będą bardzo puszyste, ale nadrobią smakiem!
Serowe placki z borówkami - przepis składniki i przygotowanie
Serowe placki z borówkami - przepis składniki i przygotowanie
Borówki można zastąpić czarnymi jagodami!
Babeczki z kremem i borówkami - przepis składniki i przygotowanie
Babeczki z kremem i borówkami - przepis składniki i przygotowanie
Borówki możesz zastąpić czarnymi jagodami.

Redakcja poleca

REKLAMA