Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na bezę:
- 4 duże schłodzone białka
- 20 dag cukru pudru oraz szczypta do posypania
- łyżeczka mąki kukurydzianej
- łyżeczka octu
Na krem:
- 500 ml zimnej śmietany kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki malinowego lub wiśniowego soku
- 25 dag jagód lub borówek amerykańskich
Przygotowanie:
Zobacz przepis na roladę bezową z jagodami!
- W misce ubij na sztywno zimne białka i dodając po łyżeczce cukru, ubijaj pianę dalej. Pod koniec ubijania dodaj łyżeczkę mąki kukurydzianej.
- Pianę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmaruj ją.
- Piecz bezę przez 5-10 minut w temperaturze 220 stopni C do czasu, aż lekko się zezłoci, potem zmniejsz temperaturę do 140 stopni C i piecz jeszcze 15 minut.
- Arkusz papieru do pieczenia posyp cukrem pudrem.
- Na cukier wyłóż bezę, przewracając blaszkę do góry dnem.
- Usuń z niej papier, na którym się piekła, i pozostaw ją do wystudzenia.
- Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody.
- Sok podgrzej i rozpuść w nim napęczniałą żelatynę, przestudź.
- Zimną kremówkę ubij na sztywno, na końcu dodając rozpuszczoną w soku żelatynę.
- Masę śmietanową rozsmaruj na bezie.
- Posyp borówkami lub jagodami.
- Ciasto zroluj i odstaw na godzinę do lodówki. Roladę bezową najlepiej serwować schłodzoną.
Sprawdź więcej na temat jagód:
Jak usunąć plamy z jagód?
Dania z jagodami - 30 przepisów
Przetwory z jagód - 11 przepisów
Lody malinowe z jagodami - przepis